Γενί Σαφάκ: Ο Ερντογάν ζήτησε από την Τυνησία λιμάνι για πλοία για να επιχειρούν κοντά σε Λιβύη- Ελλάδα

Γενί Σαφάκ: Ο Ερντογάν ζήτησε από την Τυνησία λιμάνι για πλοία για να επιχειρούν κοντά σε Λιβύη- Ελλάδα Facebook Twitter
0

Λιμάνι για το στόλο του φέρεται να ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Τυνησία, όπου βρέθηκε, με σκοπό –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρεί άμεσα η Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα

Όπως μεταδίδει το SigmaLive, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του χθες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία.

Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.

«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση 'Ασπίδα της Μεσογείου' να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.

«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι' αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ. Παράλληλα, ο Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία κρίνει ως άκρως αναγκαία την σύσταση ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.

«Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι η μόνη βάση που διαθέτουμε στην ανατ. Μεσόγειο είναι μεταξύ Μούγλα και Μαρμαρίδος, η ναυτική βάση Ακσάζ, η οποία απέχει 350 ναυτικά μίλια από την Κύπρο. Επομένως, αν χρειαστεί η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος να επέμβουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, ένα πολεμικό πλοίο θα αργούσε πολύ μέχρι να φτάσει από τη βάση Ακσάζ.

Ενώ μία βάση στην Αμμόχωστο, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίζει τον ανεφοδιασμό των πλοίων και να παρέχει κάθε είδους υποστήριξης logistics, θα αύξανε την επιχειρησιακή ικανότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή. Εξάλλου, θα ήταν και μία πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να περάσει τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα», τόνισε ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Με πληροφορίες από sigmalive

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ