«Βαρόνος» του λιγνίτη χρηματοδοτούσε με τεράστια ποσά αρνητές της κλιματικής αλλαγής

«Βαρόνος» του λιγνίτη χρηματοδοτούσε με τεράστια ποσά αρνητές της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Ο Ρόμπερτ Μάρεϊ χρηματοδοτούσε με τεράστια ποσά ινστιτούτα που αμφισβητούν τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής
3

Ένας μεγιστάνας του λιγνίτη χρηματοδοτούσε με τεράστια ποσά ομάδες, ινστιτούτα και ιδρύματα που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή

Ενώ τα λιγνιτωρυχεία του όδευαν προς τη χρεοκοπία, ο Ρόμπερτ Μάρεϊ έδωσε στον εαυτό του 14 εκατομμύρια δολάρια, στον διάδοχό του CEO μπόνους 4 εκατομμυρίων και διέθεσε ένα εκατομμύριο δολάρια για τη διασπορά αμφιβολιών για τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται οι New York Times.  

Η εταιρία του, η Murray Energy, κήρυξε χρεοκοπία τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας χρέη 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις επιπλέον 8 δισεκατομμυρίων, που σε μεγάλο μέρος αφορούσαν συνταξιοδοτικά προγράμματα και ασφάλειες υγείας των υπαλλήλων του. Αλλά αυτά τα χρέη φαίνεται πως δεν επηρεάσαν τις συνήθειες του Μάρεϊ, υποστηρικτή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, που χρηματοδότησε δεκάδες καμπάνιες με ανακριβή και αβάσιμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τα τελευταία τρία χρόνια. 

Ο 79χρονος είναι άλλωστε δημόσιος αρνητής των εξακριβωμένων επιστημονικών στοιχείων για τον καταστροφικό αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και, έδωσε τεράστια ποσά σε πολιτικές επιτροπές Συντηρητικών και ομάδες που αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Οι ομάδες αυτές επιδιώκουν την ανάκληση των κανονισμών για μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είχε περάσει η κυβέρνηση Ομπάμα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία του Μάρει έδωσε 300.000 δολάρια στην ομάδα Government Accountability & Oversight, που δίνει «απαντήσεις» όσους κατηγορούν τον πρόεδρο Τραμπ για την αμφίβολη περιβαλλοντική πολιτική του. Ακόμα 200.000 δολάρια δόθηκαν από την Murray Energy στην «δεξαμενή σκέψης» Competitive Enterprise Institute που υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Επιπλέον 130.000 δολάρια πήγαν και στο Heartland Institute, που με τη σειρά του χρηματοδοτεί αρνητές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι μιλούν σε συνέδρια για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη. 

Η ροή του χρήματος

Εκπρόσωπος της εταιρείας Murray Energy, αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία για τα συγκεκριμένα κονδύλια της εταιρείας αλλά τα αρχεία προσφέρουν μία σπάνια πρόσβαση στον τρόπο που αυτές οι ομάδες χρηματοδοτούνται. Συχνά οι πηγές ρευστότητάς κρύβονται πίσω από τρίτους οργανισμούς με ασαφείς ονομασίες, που δέχονται χρήματα από δωρητές που «επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι». 

Η ροή του χρήματος αποκαλύφθηκε εξαιτίας της υποβολής για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, που ανάγκασε την εταιρεία να δώσει αναλυτικά στοιχεία. Γρήγορα έγινε αντιληπτή η χρηματοδότηση της Government Accountability & Oversight. Η ομάδα αυτή, επικαλούμενη τον νόμο για την Ελευθερία στην Πληροφορία, ζητά τα email ατόμων που μήνυσαν την κυβέρνηση Τραμπ για την οπισθοχώρησή στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο ιδρυτής της ομάδας, Κρις Χόρνερ δεν ανταποκρίθηκε στα ερωτήματα για κάποιο σχετικό σχόλιο. 

Άλλοι οργανισμοί που έχει χρηματοδοτήσει η Murray Energy είναι η καναδική Διεθνής Συμμαχία Κλιματικής Επιστήμης που αβάσιμα και ανακριβώς υποστηρίζει πως το Κλίμα «αλλάζει συνέχεια εξαιτίας φυσικών αιτιών και οι πρόσφατες αλλαγές δεν είναι ασυνήθιστες». Χρήματα έχει λάβει και το Κέντρο για την Μελέτη του Διοξειδίου του Άνθρακα και της Παγκόσμιας Αλλαγής, με έδρα την Αριζόνα, οι «ειδικοί» του οποίου διατείνονται ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα «δεν συνδέεται λογικά» με την άνοδο της θερμοκρασίας. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και τους χρηματοδότες τους.Όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια δευτερεύουσα παράμετρός του:"υποχρεώσεις επιπλέον 8 δισεκατομμυρίων, που σε μεγάλο μέρος αφορούσαν συνταξιοδοτικά προγράμματα και ασφάλειες υγείας των υπαλλήλων του." Μήπως πρέπει να αρχίσουν να το ξανασκέφτονται όσοι προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και τη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρησιακών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων;
Το συνταξιοδοτικό είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, για αυτό επιτρέψτε μου μια ανάλυση (κάπως εμπειρικά σφαιρική, λόγω και ηλικίας). Κατ' αρχήν, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο.Στην προκείμενη περίπτωση λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με την εξαιρετική περίπτωση μιας επιχείρησης, που είτε πτώχευσε πραγματικά είτε "πτώχευσε" με μεθόδευση.΄Όπως και να έγινε, οι επιπτώσεις αφορούσαν ΜΟΝΟ στο προσωπικό της και ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.Από την άλλη, στην δική μας περίπτωση, η "χρεοκοπία" των ασφαλιστικών ταμείων, αφορούσε σε σχεδόν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε δε, ότι οι περικοπές είχαν αρχίσει ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ χρεοκοπήσει η χώρα ολόκληρη. Γιατί αφενός, ΟΛΑ τα κόμματα (για ψήφους) και ΣΥΣΣΩΜΗ η συνδικαλιστική ηγεσία (για τα ως επί το πλείστον προσωπικά οφέλη των υπεύθυνων συνδικαλιστών), απέρριψαν την "μεταρρύθμιση" Γιαννίτση, που βασισμένη σε αναλογιστικές μελέτες θα συνέβαλε στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.Και αφ' ετέρου, επειδή "έχασαν" από ανικανότητα τα όποια ΔΗΜΟΣΙΑ κεφάλαια των Ταμείων υπήρχαν, "παίζοντάς" τα στο χρηματιστήριο, το χρηματιστήριο από το οποίο "βγάζουν λεφτά" οι "κατηγορούμενες" ιδιωτικές ασφαλιστικές με σωστές επενδύσεις ! Ποια από τις δύο εκδοχές είναι η χειρότερη ;Και συγκριτικά - αν και όταν συμβεί -, σε ποια "εξηγείται / δικαιολογείται" ευκολότερα η απώλεια των συντάξεων ;Η απάντηση είναι εύκολη νομίζω.Και πολλές φορές έχουμε σκεφτεί - ΟΛΟΙ πιστεύω - και έχουμε "ζηλέψει", όσους είχαν ΠΡΟΣΘΕΤΗ ιδιωτική ασφάλιση. Και με ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ μάλιστα καταβολές / εισφορές από ό, τι στην Δημόσια Ασφάλιση, απολαμβάνουν τώρα συντάξεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ και ζουν αξιοπρεπώς. Συνεπώς, δεν είναι εξ ορισμού "κατάρα" η ιδιωτική ασφάλιση, όπως επίσης δεν είναι εξ ορισμού "ευλογία" η δημόσια. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΑΧΑ "ΣΩΤΗΡΕΣ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ... Ίσως ένα μικτό σύστημα θα ήταν μια αρχή, σε κάθε περίπτωση με "σφιχτούς" ετήσιους ελέγχους και απολογισμούς.
Έχουμε και εδώ κάποιον πρώην πολιτικό, που επώνυμα αρθρογράφησε σε εφημερίδα και - με την ευκαιρία του θέματος "Γκρέτα" -, ειρωνεύτηκε περί την ύπαρξη προς το χειρότερο κλιματικής αλλαγής, όπως είχαν ισχυρισθεί άλλοι επιστήμονες στην ίδια εφημερίδα. Παρέπεμπε δε σε μελέτες κάποιου ξένου "ειδικού" περί του αντίθέτου.Έλαβε μια πρώτη απάντηση από τον κ. Ζερεφό.Επανήλθε αμφισβητώντας την αξιοπιστία του κ. Ζερεφού.Το αποτέλεσμα ήταν απάντηση - ειδικά προβεβλημένη μάλιστα -, του κ. Ζερεφού μαζί με άλλους επιστήμονες, όπου εστίαζαν στην επιστημονική αναξιοπιστία γύρω από το τεράστιο θέμα του περιβάλλοντος, τόσο του αρθρογράφου πρώην πολιτικού, αλλά κυρίως του ξένου "ειδικού" τον οποίο επικαλείτο.Έκτοτε έπεσε σιωπή...Στην καλύτερη περίπτωση, κάποιοι φαίνεται ότι σαν την Μαρία Αμτουανέτα, ζουν στον γυάλινο πύργο τους και δεν έχουν διαπιστώσει τίποτε να έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια. Οπότε μας εγκαλούν κιόλας, γιατί παραπονιόμαστε και δεν είμαστε κουλ και "υπεράνω" σαν αυτούς. Στην χειρότερη, λές ; ...Ας προσέχουν, γιατί μετά τα όσα αναφέρονται στο άρθρο, δίνουν δικαιώματα...