«Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»: Δημοσίευμα Anadolu με το σύγχρονο δόγμα Ατατούρκ

«Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»: Δημοσίευμα Anadolu με το σύγχρονο δόγμα Ατατούρκ Facebook Twitter
0

Ένα προκλητική άρθρο Τούρκου αναλυτή για τις βλέψεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτή φιλοξενεί σήμερα το πρακτορείο Anadolu.

Με τίτλο «Η νέα γεωστρατηγική της Τουρκίας από την Τρίπολη ως τη Ντόχα: Υπεράσπιση μιας περιοχής» ο Μεχμέτ Α.Καντζί που υπογράφει το κείμενο διευκρινίζει πως «έχοντας πάρει μαθήματα από τα λάθη που έγιναν 100 χρόνια πριν, η Τουρκία οικοδομεί σήμερα μία δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό".

Στο άρθρο του Anadolu, που έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης του τουρκικού ΥΠΕΞ με χάρτες διεκδικήσεων στη Μεσόγειο, επιχειρείται μια ανάλυση τη «συμφωνίας» με τη Λιβύη, η οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ως «χαστούκι σε Κύπρο και Ελλάδα.

Στο κείμενο επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Ξεκινώντας από τις πρόσφατες επιχειρήσεις «επιτυχίες» της Τουρκίας (Κλάδος Ελαίας, Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης κ.λπ), ο δημοσιογράφος επιμένει πως η Αγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της (σ.σ. της Τουρκίας) στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Ενθυμούμενος τη φράση του Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής "ασπίδας"», η οποία, κατά τον αρθρογράφο ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Ο νέος χάρτης της Τουρκίας που δημοσιεύει το Anadolu και «πατά» -όπως και οι προηγούμενοι- στο δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα:

«Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»: Δημοσίευμα Anadolu με το σύγχρονο δόγμα Ατατούρκ Facebook Twitter

«Χαστούκι σε Ελλάδα και Κύπρο»

Ο αρθρογράφος συνεχίζει με τις «παρενοχλήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της συμμετοχής της στην άσκηση 'Ατσάλινο Βέλος' που οργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο» αναφέροντας πως η απάντηση της Τουρκίας στις ενέργειες αυτέ ήταν ένα «drone που αποδείχτηκε αρκετά ισχυρό για να αναστατώσει τους Έλληνες».

Όπως λέει ο ίδιος, τα νέα drone της Τουρκίας έχουν χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά από την Αγκυρα ενώ το συγκεκριμένο drone της Τουρκίας είχε απασχολήσει έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη όταν στις 16 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα.

Η ερμηνεία του Anadolu είναι πως η πτήση του drone (UAV) ήταν «μια απάντηση στα τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της "ΤΚΒΚ" (σ.σ. κατεχόμενα)».

Χρησιμοποιώντας ακόμα πιο σκληρή γλώσσα ο αρθρογράφος στη συνέχεια λέει: «Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει "λάδι" στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες».

«Η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους»

«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία» αναφέρει ο αρθρογράφος και, μετά από μία σύνοψη της πολιτικής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο, καταλήγει: «Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο "δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί", αυτή η "περιοχή" πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM