Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν άλλα σκυλιά για εκρηκτικά σε Αίγυπτο και Ιορδανία: «Δε τα φροντίζουν και πεθαίνουν»

Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν άλλα σκυλιά για εκρηκτικά σε Αίγυπτο και Ιορδανία: «Δε τα φροντίζουν και πεθαίνουν» Facebook Twitter
1

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να στέλνει ειδικά εκπαιδευμένα στον εντοπισμό εκρηκτικών σκυλιά στην Ιορδανία και την Αίγυπτο μετά τον θάνατο αρκετών από αυτά εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας.

«Κάθε θάνατος ενός σκύλου στο πεδίο είναι ένα εξαιρετικά θλιβερό συμβάν και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι σκύλοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο εξωτερικό και για τη διάσωση ζωών Αμερικάνων», πρόσθεσε.

Η αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεξήγαγε έρευνα έπειτα από μία καταγγελία το καλοκαίρι του 2017. Στην πρώτη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο κατήγγειλε σειρά προβλημάτων στη φροντίδα των περίπου 135 σκύλων που έχουν δοθεί σε περίπου 12 χώρες και είναι εκπαιδευμένοι στον εντοπισμό εκρηκτικών στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι αρχικές ανησυχίες αφορούσαν την Ιορδανία, βασική χώρα που επωφελείται από το πρόγραμμα, όπου ένας σκύλος πέθανε λόγω έλλειψης φροντίδας και ένας άλλος χρειάστηκε να υποβληθεί σε ευθανασία μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Τότε η υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στην αμερικανική κυβέρνηση να αναστείλει το πρόγραμμα παροχής σκύλων στην Ιορδανία.

Μετά την έκθεση του Σεπτεμβρίου ανώνυμη καταγγελία ανέφερε ότι δύο ακόμη σκύλοι στην Ιορδανία πέθαναν, ο ένας από θερμοπληξία και ο άλλος αφού δηλητηριάστηκε από ζιζανιοκτόνο που είχε ψεκαστεί κοντά στον χώρο όπου ζούσε.

Δεύτερη έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σκύλων σε επτά καθώς τρεις από τους 10 σκύλους που είχαν σταλεί στην Αίγυπτο επίσης πέθαναν: ένας από καρκίνο στον πνεύμονα, ένας από ρήξη στην ουροδόχο κύστη και ένας από θερμοπληξία. Βάσει της έκθεσης του Σεπτεμβρίου κτηνίατρος δήλωσε στην αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η θερμοπληξία είναι ένδειξη αμέλειας και ελλιπούς φροντίδας και δεν πρόκειται για ατύχημα».

Η υπηρεσία μάλιστα βρήκε ότι τα σκυλιά στέλνονταν στις ξένες χώρες χωρίς να δίνονται γραπτές εγγυήσεις που θα προβλέπουν τις προδιαγραφές για τη φροντίδα τους, ενώ δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι για την υγεία τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Το φαινόμενο ίσως να σχετίζεται με την αντιπάθεια των θρησκευομένων μουσουλμάνων απέναντι στα σκυλιά.https://www.nytimes.com/2015/07/25/opinion/sunday/mohammed-hanif-of-dogs-faith-and-imams.html Most of Muslims’ dog hate comes to us via the Hadith, a collection of sayings attributed to the Prophet Muhammad. There are various, often contradictory hadiths about whether or not you are allowed to keep a dog as a pet. Dogs are allowed for security, says one. Their fur is fine but their saliva is unclean, says another. But if the fur gets wet, it becomes unclean. You can pet dogs, but you may not kiss them. You can keep them if they are not allowed inside the house. You can have them as long as you use them for hunting. What about the saliva they leave on the hunted animals? That’s fine.A popular hadith about dogs says that angels won’t enter your abode if there is a dog in the house. Apparently, the angels don’t mind if the dog is out on the lawn or playing in the courtyard. Which basically leads you to the conclusion that angels don’t much care for believers living in small apartments or houses without big lawns.