Σουδάν: Νύφες ακρωτηριάζουν τα γεννητικά τους όργανα για να αποδείξουν ότι είναι παρθένες

Σουδάν: Νύφες ακρωτηριάζουν τα γεννητικά τους όργανα για να αποδείξουν ότι είναι παρθένες Facebook Twitter
0

Γυναίκες στο Σουδάν επιλέγουν να υποστούν ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ελάχιστους μήνες πριν από το γάμο τους, ώστε να προσποιηθούν ότι είναι παρθένες.


Πρόκειται για μία πρακτική που συμβαίνει ακόμα, παρόλο που οι περισσότερες από αυτές της γυναίκες έχουν ήδη υποστεί ακρωτηριασμό σε πολύ νεαρή ηλικία – συνήθως μεταξύ των τεσσάρων και των 10 ετών. Για μία κυρίως μουσουλμανική χώρα όπως το Σουδάν, μία τέτοια «παρέμβαση» μπορεί να συνεπάγεται κλειτοριδεκτομή, αφαίρεση των χειλέων και συχνά περιλαμβάνει κάποια συρραφή για να περιοριστεί το άνοιγμα του κόλπου. Τα ράμματα φεύγουν όταν η γυναίκα έρθει σε συνουσία. Η διαδικασία για τις νύφες που το επιλέγουν, πραγματοποιείται από μαίες οι οποίες «κόβουν» τα χείλη του αιδοίου και «επανασυνδέουν» με ράμματα τον κόλπο. 


«Ήταν τόσο επίπονο και έπρεπε να πάω να μείνω με μία φίλη μου για αρκετές ημέρες μέχρι να αναρρώσω γιατί δεν ήθελα να το μάθει η μητέρα μου» αφηγείται η Maha. «Ακόμα και η ούρηση ήταν δύσκολη και δεν μπορούσα να περπατήσω κανονικά τις πρώτες ημέρες» συμπληρώνει. 


Η Maha έκανε την επέμβαση δύο μήνες πριν από τον γάμο της με έναν άνδρα «λίγο μεγαλύτερο» από εκείνη. «Δεν θα με εμπιστευτεί ποτέ αν ανακαλύψει ότι έκανα σεξ πριν από τον γάμο μας», λέει και προσθέτει «θα μου απαγορεύσει ακόμα και να μιλάω στο τηλέφωνο». Η 20χρονη απόφοιτη πανεπιστημίου προέρχεται από μία πολιτεία του Βόρειου Σουδάν που απαγορεύει την πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι παρεμβάσεων: Ο πρώτος αφορά στην ολική ή μερική κλειτοριδεκτομή. Ο δεύτερος, την κλειτοριδεκτομή και την εκτομή των χειλέων. Ο τρίτος έχει να κάνει με την εκτομή όλων των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και τη συρραφή των ανοιγμάτων του αιδοίου. Ο τέταρτος τρόπος έχει να κάνει με την «σκόπιμη» πρόκλησης βλάβης στα γυναικεία γεννητικά όργανα με πρακτικές όπως καύση, απόξεση και διάτρηση. Η πρακτική αυτή σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι διαδεδομένη καθώς το 87% των γυναικών ηλικίας από 14 έως και 49 ετών έχουν υποστεί μία τέτοια είδους επέμβαση.

Και παρά το γεγονός ότι η Maha εργάζεται στην πρωτεύουσα της χώρας που δεν έχει απαγορέψει ακόμα την περιτομή, επέλεξε να επιστρέψει στην πόλη καταγωγής της και να κάνει κρυφά την επέμβαση με κόστος περίπου 110 δολάρια, καθώς γνώριζε την συγκεκριμένη μαία. 


Σε πολλές κουλτούρες όπου η παρθενία πριν από γάμο είναι σημαντική, οι γυναίκες επιλέγουν να «επανακτούν» τον παρθενικό τους υμένα ώστε να «κρύψουν» τα σημάδια οποιασδήποτε προηγούμενης σεξουαλικής δραστηριότητας.


Ωστόσο η υμενοπλαστική πρέπει να γίνεται από χειρουργό και δεν είναι ευρέως διαθέσιμη στο Σουδάν, καθώς μόνο μία κλινική το προσφέρει αποκλειστικά για έγγαμες γυναίκες. Έτσι η πρακτική της συρραφής για το «στένεμα» του ανοίγματος του κόλπου είναι η καλύτερη επιλογή. Κάποιες μαίες μάλιστα προτιμούν να κόβουν περισσότερο ώστε «να τακτοποιούν καλύτερα» κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ