Οι μισοί απ' όσους πάνε στα φεστιβάλ παίρνουν ναρκωτικά - Η έρευνα που σόκαρε τη Βρετανία

Οι μισοί απ' όσους πάνε στα φεστιβάλ παίρνουν ναρκωτικά - Η έρευνα που σόκαρε τη Βρετανία Facebook Twitter
0

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η έρευνα που υπέδειξε πως περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες σε φεστιβάλ, παίρνουν παράνομα ναρκωτικά στις ετήσιες μουσικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη έρευνα αυτού του είδους αποκάλυψε την έκταση του προβλήματος και ενώ υπάρχουν φόβοι πως το 2019 θα αποδειχτεί ένα έτος με ρεκόρ θανάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά σε τέτοιες εκδηλώσεις. Τα περιστατικά και τα στοιχεία της έρευνας προκάλεσαν εκκλήσεις σε διοργανωτές φεστιβάλ και νυχτερινά κέντρα για επείγουσα εφαρμογή διεξαγωγής περισσότερων επιτόπιων ελέγχων για ουσίες, μια διαδικασία γνωστή ως «pill testing» κατά την οποία ελέγχονται τα ναρκωτικά που κάποιος έχει προμηθευτεί και αναφέρονται πιθανοί κίνδυνοι. Κορυφαίοι οργανισμοί, εμπειρογνώμονες και οι γονείς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους μετά τη λήψη ναρκωτικών λένε ότι μια τέτοια κίνηση θα σώσει ζωές.

Οι μισοί απ' όσους πάνε στα φεστιβάλ παίρνουν ναρκωτικά - Η έρευνα που σόκαρε τη Βρετανία Facebook Twitter
Σημείο για pill testing μέσα σε φεστιβάλ

Στην έρευνα, πάνω από τους μισούς από αυτούς που λαμβάνουν ναρκωτικά δήλωσαν πως σε φεστιβάλ κατανάλωναν  μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία από το κανονικό.

Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 2019 δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αλλά, φέτος, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο κατά τη διάρκεια της αργίας του Αυγούστου, ενώ παρακολουθούσαν φεστιβάλ και οι θάνατοι συνδέονται με χάπια ecstasy.

H καθηγήτρια Fiona Measham, επικεφαλής της μκο The Loop, για την ασφάλεια των ναρκωτικών που έχει προηγουμένως οργανώσει μια πρωτοβουλία ελέγχου ναρκωτικών και συμμετέχει στη νέα έρευνα, δηλώνει ότι οι επιτόπιες δοκιμές παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν αυτοί οι θάνατοι. «Πιστεύω αληθινά ότι αν γίνουν οι δοκιμές, τότε θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ακόμη ζωές», λέει στον Guardian, εξηγώντας ότι η αυστηρότερη επιβολή (π.χ. περισσότεροι αστυνομικοί και σκύλοι) δεν είναι τόσο αποτελεσματικός τρόπος.

Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης και της χρηματοδότησης υπηρεσιών ελέγχου ναρκωτικών όπως το Loop και για τη δημιουργία μιας κουλτούρας για ασφαλέστερη κατανάλωση και περισσότερο έλεγχο, λένε όσοι υποστηρίζουν την λήψη πρωτοβουλιών μετά τα στοιχεία της έρευνας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ