Αφαίρεσαν τον τίτλο του Grandmaster από σκακιστή που έκλεψε σε αγώνες με κινητό

Αφαίρεσαν τον τίτλο του Grandmaster από σκακιστή που έκλεψε σε αγώνες με κινητό Facebook Twitter
0

O 58χρονος σκακιστής Igors Rausis έχασε τον τίτλο του Grandmaster επειδή πιάστηκε να κλέβει σε αγώνες, με τη βοήθεια του κινητού τηλεφώνου του

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Ιούλιο, όταν κάποιος τον φωτογράφισε να αναλύει θέση αγώνα στο κινητό του, μέσα στην τουαλέτα, κατά τη διάρκεια του Όπεν στο Στρασβούργο. Τότε η FIDE (Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιστών) είχε απλώς αποβάλει τον σκακιστή από το γαλλικό τουρνουά και, πριν λίγες ημέρες, ανακοίνωσε ότι αφαιρεί τον τίτλο του Grandmaster από τον Rausis, στον οποίο επιβάλλει τώρα εξαετή αποκλεισμό από όλες τις επίσημες διοργανώσεις, με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Αφαίρεσαν τον τίτλο του Grandmaster από σκακιστή που έκλεψε σε αγώνες με κινητό Facebook Twitter

Ο Λετονός είχε κατακτήσε τον τίτλο του Grandmaster to 1992. Είναι ο υψηλότερος τίτλος που μπορεί να δοθεί σε έναν σκακιστή και τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, τιμητικά. Αφαιρείται μόνο αν κάποιος υποπέσει σε παράπτωμα. Ο Rausis με καταγωγή από τη Λετονία και την Τσεχία είχε κερδίσει αρκετούς τίτλους τα τελευταία χρόνια και το καλοκαίρι φιγουράριζε στην 53η θέση των 2.686 σκακιστών της ομοσπονδίας.

Ο Rausis είχε μπει στο μικροσκόπιο εδώ και πολύ καιρό, καθώς είχε ανεβάσει την βαθμολογία του (ELO) κοντά στο «ιλιγγιώδες» 2700 τα τελευταία χρόνια. Όντας το Νο50 στον κόσμο, ήταν παράλληλα ο μεγαλύτερος παίκτης στους 100 κορυφαίους σκακιστές παγκοσμίως.

Η απόφαση για την ποινή του 58χρονου σκακιστή ήταν ομόφωνη στη συνεδρίαση της Λωζάνης. Η επιτροπή της FIDE σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως έλαβε υπόψιν της την παραδοχή του Rausis, την προθυμία του να συνεργαστεί και την μεταμέλεια που επέδειξε. Ο αποκλεισμός του θα λήξει στις 30 Ιουλίου του 2025.

Έως τότε του απαγορεύεται να συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας, είτε πρόκειται για αγώνες κλασικού σκακιού είτε για τις παραλλαγές "blitz" και "rapid". Ωστόσο η FIDE επιτρέπει στον Rausis να παίζει σκάκι online ή να εργάζεται ως ανεξάρτητος προπονητής, στο βαθμό που αυτό δεν τον φέρνει σε καμία επαφή με διοργανώσεις της Ομοσπονδίας. 

  

Μια παρόμοια υπόθεση, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Γεωργιανό Gaioz Nigalidze είχε έρθει στο φως τον Απρίλιο του 2015 στο Open του Ντουμπάι. Ο Nigalidze είχε τότε πιαστεί σε μπάνιο, να έχει συνδεθεί στα social media μέσω iPod και να αναλύει την παρτίδα που έπαιζε με την βοήθεια μιας εφαρμογής. Στον Nigalidze είχε επιβληθεί τριετής αποκλεισμός. 

Δεν είναι βέβαιο πάντως ότι ο Rausis θα επιστρέψει. Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της απάτης, ο ίδιος είχε δηλώσει στον ιστότοπο Chess.com: «Τουλάχιστον η χθεσινή παραδοχή μου είναι ένα καλό μάθημα - όχι για μένα, εγώ έπαιξα το τελευταίο μου παιχνίδι». 

Με πληροφορίες από FIDE

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM