Μπολσονάρου: H Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα παλιόπαιδο

Μπολσονάρου: H Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα παλιόπαιδο Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ενοχλήθηκε από την υποστήριξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ στους ιθαγενείς του Αμαζονίου, χαρακτηρίζοντάς την «παλιόπαιδο». 

Η 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία και ακτιβίστρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καταδίκασε την βία σε βάρος των ιθαγενών του Αμαζονίου, προκαλώντας την επίθεση του Βραζιλιάνου προέδρου. «Η Γκρέτα είπε πως οι ινδιάνοι σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι τον Αμαζόνιο. Είναι εντυπωσιακό πόσο "χώρο" δίνει ο Τύπος σε αυτού του είδος το παλιόπαιδο», έλεγε ο Μπολσονάρου, λίγες ώρες πριν το περιοδικό TIME επιλέξει την ανήλικη ακτιβίστρια ως το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2019. 

Η Τούνμπεργκ είχε καταδικάσει τις πρακτικές υλοτόμων στον Αμαζόνιο με θύματα τους ιθαγενείς κατοίκους της περιοχής. Μετά την είδηση για δύο φόνους ιθαγενών της φυλής Guajajara, μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Τούνμπεργκ χαρακτήρισε «ντροπιαστικό» που ο πλανήτης παραμένει σιωπηλός για αυτό το έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν το τροπικό δάσος από υλοτόμους.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε αρκετές εβδομάδες από την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του «φύλακα του Αμαζονίου» Paulo Paulino Guajajara που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε έδαφος αυτοχθόνων Araribóia στο κράτος Maranhão. «Η δουλειά τους ενοχλεί εκείνους που θέλουν να λεηλατήσουν την γη τους», έλεγε τότε ο Gilderlan Rodrigues, περιφερειακός συντονιστής του ιθαγενούς ιεραποστολικού συμβουλίου της Βραζιλίας. «Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες πρέπει να καταπολεμηθούν έτσι ώστε να μην χάνονται περισσότερες ζωές».

Το παραδοσιακό «τρολάρισμα» το Twitter

Μόλις η Τούνμπεργκ πληροφορήθηκε το υβριστικό σχόλιο του Βραζιλιάνου προέδρου, έσπευσε να αλλάξει το μίνι βιογραφικό της στο Twitter, προσθέτοντας το «παλιόπαιδο» στην περιγραφή. Με τον ίδιο τρόπο έχει αντιδράσει στο παρελθόν και στα σχόλια του Τραμπ ή του Πούτιν, προσθέτοντας τους χαρακτηρισμούς που της απηύθυναν στο bio του λογαριασμού της. 

Από τη Μαδρίτη, που βρίσκεται για την σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, η 16χρονη επέκρινε τις κυβερνήσεις που απέτυχαν να μειώσουν τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η αδράνεια. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι όταν οι πολιτικοί και οι CEO προσποιούνται ότι λαμβάνουν πραγματικά μέτρα, όταν στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα, πέρα από εξυπνότερα λογιστικά και δημιουργικές δημόσιες σχέσεις». 

Με πληροφορίες από The Times

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM