Σάνα Μάριν: Η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας μεγάλωσε από ομόφυλο ζευγάρι

Σάνα Μάριν: Η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας μεγάλωσε από ομόφυλο ζευγάρι Facebook Twitter
4

Η Σάνα Μάριν θα γίνει σύντομα η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας σε ηλικία 34 ετών. 

Ταυτόχρονα, θα γίνει η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός του κόσμου, με τον 35χρονο πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ολέξι Χόντσαρουκ και την 39χρονη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν να ακολουθούν. Η Μάριν, μέχρι τώρα υπουργός Μεταφορών, επελέγη από το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα ως η νέα ηγέτιδα του, μετά την παραίτηση του Άντι Ράινε και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της μέσα στην εβδομάδα. Θα ηγηθεί του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, με τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα να έχουν επίσης γυναίκες επικεφαλής.

Όπως μεταδίδει το BBC, ως παιδί η Μάριν μεγάλωσε από ομόφυλο ζευγάρι - τη μητέρα της και τη σύντροφό της. Μιλώντας στον ιστότοπο Menaset το 2015, η νέα πολιτικός έλεγε πως όταν ήταν μικρή ένιωθε «αόρατη», επειδή δεν ένιωθε ότι μπορούσε να μιλήσει ανοικτά για την οικογένειά της. 

Η μητέρα της υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερα υποστηρικτική και της έλεγε ότι «μπορούσε να καταφέρει ό,τι ονειρευόταν στη ζωή της». Έγινε η πρώτη στην οικογένειά της που πέρασε στο πανεπιστήμιο. Οι σπουδές είχαν αντικείμενο την τοπική και περιφερειακή διοίκηση και μόλις σε ηλικία 27 ετών ενεπλάκη στην πολιτική σκηνή της περιοχής της. Το 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και σύντομα θα γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας της. 

Έχει αποκτήσει ένα κορίτσι 22 μηνών από τη μακρόχρονη σχέση της με τον Μάρκους Ραϊκόνεν, ενώ τον Ιούνιο ανέλαβε τον υπουργικό θώκο που σύντομα θα εγκαταλείψει. 

Ο 57χρονος Ράινε, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την απόφαση του Κόμματος του Κέντρου, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων. Το Κόμμα του Κέντρου κατέκρινε τον Ράινε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την απεργία που επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair και σε άλλους τομείς της οικονομίας πριν τελικά διευθετηθεί.

Όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, πρωταρχικές της αξίες είναι αυτές της ισότητας, της ελευθερίας και της παγκόσμιας αλληλεγγύης ενώ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
2 γυναίκες το ομόφυλο ζευγάρι των γονιών που τη μεγάλωσαν. Συγκινητικό! 5 γυναίκες επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου θα ηγηθεί μια νεαρή γυναίκα πρωθυπουργός. Συναρπαστικό!Κι αν βάλουμε και το κοριτσακι που απέκτησε πρόσφατα, μας βγάζει τη σούμα των 8 γυναικών του άρθρου: 8 γυναίκες, όπως στον τίτλο της μαύρης κωμωδίας του Ρομπέρ Τομά.Αυτό φέρνει υπερηφάνεια σε κάθε φεμινιστή/ρια του 20ου αιώνα για τις μάχες που έδωσε. Και στους νεότερους. Την υπερηφάνεια αυτή τη μοιράζομαι με συγκίνηση. Αλλά και στέκομαι σε απόσταση από έναν μίσανδρο νεοφεμινισμό, που μιλάει με αγριάδα για πατριαρχία στη Δύση με όρους του 1960. Ας δούμε τη Φιλανδία ως θετική πρόκληση και όχι ως απαρχή μιας ανατέλουσας μητριαρχίας, εκδικητικής προς μια πατριαρχία που ήδη πλέει τα λοίσθια από καιρό. Ο πόλεμος των φύλων μόνο ζημιά κάνει. Καιρός να στραφούμε προς τη γυναίκα άλλων περιοχών του πλανήτη. Έχει τόσο ανάγκη την πορεία προς την ισότητα που πέτυχε η Δύση.
Εντάξει, ας μην βιαζόμαστε. Σημασία δεν έχει από τι είδους οικογένεια προέρχεσαι, αλλά τι μυαλά κουβαλάς εσύ ο ίδιος. Και στην περίπτωση ενός πολιτικού, ακόμα περισσότερο μετράει το ποιες υποχρεώσεις τον βαραίνουν, τι γραμμάτια ξεπληρώνει. Και γιατί επέλεξε να γίνει πολιτικός, πέρα από τις μεγάλες κουβέντες περί ισότητας, ελευθερίας και παγκόσμιας αλληλεγγύης.Θα δείξει, σε δύο-τρία χρόνια ίσως, αν επιβιώσει σε αυτή τη θέση.Είμαι περίεργος...
Σημασία δεν έχει από τι είδους οικογένεια προέρχεσαι, αλλά τι μυαλά κουβαλάς εσύ ο ίδιος Πηγή: www.lifo.grΕννοείται! Αυτονόητο!Ομως, οι πάσης φύσεως ομοφοβικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι από τέτοια ζευγάρια θα βγουν κατεστραμμένα, ανισόρροπα και αποτυχημένα στη ζωή παιδιά!Γι' αυτόν και μόνον τον λόγο έχει τεράστια σημασία η προβολή αυτής της λεπτομέρειας, γιατί αποτελεί την ζωντανή διάψευση αυτού του μύθου.