Το «αφεντικό» της Garuda, της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Ινδονησίας, απολύθηκε καθώς επιχείρησε να εισάγει παράνομα στη χώρα μία κλασική Harley Davidson του 1970. 

 

Ο Ari Askhara, διευθύνων σύμβουλος της Garuda, κατηγορείται ότι δεν δήλωσε την εισαγωγή μιας Harley Davidson και δύο ακόμα αναδιπλούμενων ποδηλάτων. Σύμφωνα με την Sri Mulyani Indrawati, υπουργό Οικονομικών της χώρας, ο Askhara απέφυγε να καταβάλει ποσό της τάξης των 107.000 δολαρίων σε δασμούς. Πρόκειται για ένα ακόμα «χτύπημα» στην αεροπορική εταιρεία σε μία περίοδο που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα οικονομικά της. 

 

Από την πλευρά του ο Erick Thohir, υπουργός Κρατικών Επιχειρήσεων της Ινδονησίας, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι μοτοσυκλέτες προήλθαν από την Γαλλία. «Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου εντός της κρατικής εταιρείας, όχι από έναν μεμονωμένο ιδιώτη», πρόσθεσε ο Thohir, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η πληρωμή για έγινε μέσω του οικονομικού διευθυντή της Garuda στο Άμστερνταμ, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις έρευνες γύρω από την υπόθεση.

 

Ο Ari Askhara που κατηγορείται για την παράνομη εισαγωγή της κλασικής
Ο Ari Askhara που κατηγορείται για την παράνομη εισαγωγή της κλασικής

 

Η Harley-Davidson είχε αποσυναρμολογηθεί και τα μέρη της είχαν κατανεμηθεί σε 15 κουτιά ενώ οι δύο αναδιπλούμενες μοτοσυκλέτες και τα εξαρτήματά τους σε τρία κουτιά. Κανένα κουτί δεν έφερε τις σχετικές τελωνειακές ενδείξεις, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με εσωτερικό έλεγχο ο Ari Askhara είχε ζητήσει από υφισταμένους του πέρυσι να ψάξουν ένα κλασικό μοντέλο της Harley Davidson, από τη δεκαετία του 1970, στην Ευρώπη.

 

 

 

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές το πόρε ο Ari Askhara θα εγκαταλείψει το πόστο του. Φέτος τον Ιούνιο, οι Αρχές της χώρας ζήτησαν από την Garuda να καταθέσει εκ νέου τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2018 καθώς εντοπίστηκαν λογιστικά λάθη. 

 

Με πληροφορίες από BBC/Straits Times