Τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ επιχειρούν σήμερα να γεφυρώσουν διαφορές και να εμφανιστούν ενωμένα, με αφορμή την 70η επέτειο της βορειοατλαντικής Συμμαχίας και με τον Γενς Στόλτενμπεργκ σε ρόλο «ειρηνοποιού».

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το πρωί και πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Γουότφορντ.


«Είμαστε 29 σύμμαχοι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», επέμεινε, άλλωστε, χθες τονίζοντας πως «θα ήταν περίεργο 29 σύμμαχοι με διαφορετικά πολιτικά προφίλ, διαφορετικές ιστορίες και διαφορετική γεωγραφία συμφωνούσαν πάντα σε όλα. Το μάθημα που πήραμε από την ιστορία είναι πως, παρά αυτές τις διαφορές, πάντοτε υπήρξαμε ικανοί να παραμένουμε ενωμένοι στον βασικό στόχο μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο».

 

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στην στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, την δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή και την ανάδυση της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης πρώτου μεγέθους.


Όμως, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Χθες, οι πρώτες ανταλλαγές περιστράφηκαν, όπως αναμενόταν, γύρω από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που διαπίστωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και ζήτησε την επανεξέταση της στρατηγικής του.


Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στις δηλώσεις αυτές που επικρίθηκαν σφοδρά από τους νατοϊκούς συμμάχους και ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία για την στρατιωτική της επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία, ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα για συνεργασία με εξτρεμιστικά στοιχεία που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος.


Προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες της συνόδου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιμένει στις δηλώσεις του, οι οποίες, άλλωστε, έδωσαν και το έναυσμα για σημαντικές συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται ο τρόπος διασφάλισης διαρκούς ειρήνης για την Ευρώπη και την απάντηση στην ερώτηση «ποιος είναι ο εχθρός;».


«Πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας πρέπει να έχουν άλλα θέματα πέραν των οικονομικών ζητημάτων και του προϋπολογισμού», είπε ο Μακρόν
«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αποτελεί ευθύνη μας να άρουμε τις ασάφειες που μπορεί να είναι επιζήμιες και να ασχοληθούμε με την πραγματική στρατηγική συζήτηση. Ξεκίνησε και είμαι ικανοποιημένος», είπε.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε επίσης υπέρ της έναρξης στρατηγικού διαλόγου «χωρίς αφέλειες» με την Ρωσία. Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας και είναι πιθανόν να αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.

 

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος το Διάστημα αναγορεύεται σε θέατρο επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Αναμένεται επίσης ότι θα ανατεθεί στον γενικό γραμματέα η αποστολή της εξέτασης της στρατηγικής της Συμμαχίας απέναντι στις νέες απειλές, κυρίως της διεθνούς τρομοκρατίας.

 

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

 

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στο Λονδίνο, εν μέσω διεθνούς δυσφορίας και επικρίσεων, για τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας.


Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ζητήσει και από το ΝΑΤΟ να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».


Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».