Σεισμός στην Αλβανία: Αγωνιώδεις έρευνες για αγνοούμενους - Τουλάχιστον 10.000 οι άστεγοι

Σεισμός στην Αλβανία: Αγωνιώδεις έρευνες για αγνοούμενους - Τουλάχιστον 10.000 οι άστεγοι Facebook Twitter
EPA
0

Συνεχίζονται στο Δυρράχιο της Αλβανίας οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια, από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων ανέρχεται στις 10.000.

Οι προσπάθειες πάντως για τους αγνοούμενους έχουν επικεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο που έχουν εντοπίσει έναν άτομο κατά πάσα πιθανότητα είναι νεκρό. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών παραμένει στους 49.

Σεισμός στην Αλβανία: Αγωνιώδεις έρευνες για αγνοούμενους - Τουλάχιστον 10.000 οι άστεγοι Facebook Twitter
EPA

Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων έφτασαν 50 νέοι τραυματίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που είχαν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης σε 1050. Από αυτούς οι 65 παραμένουν στο νοσοκομείο με σοβαρότερα τραύματα, ενώ ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται από χθες σε κώμα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες.

Πλήθος αστέγων

Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10.000.

Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. Ωστόσο, από χθες, η πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.

Στις 13:00 τοπική ώρα, κηδεύτηκαν τα 9 μέλη των δύο οικογενειών Γκρέκου και Σάρα, 3 και 6 μέλη, αντίστοιχα, παρουσία του πρωθυπουργού, συγγενών και εκατοντάδων συμπολιτών τους.

Σεισμός στην Αλβανία: Αγωνιώδεις έρευνες για αγνοούμενους - Τουλάχιστον 10.000 οι άστεγοι Facebook Twitter
EPA

Κηδείες σε καταυλισμούς

Οι εικόνες συγκλονίζουν καθώς οι κηδείες διεξάγονται στους καταυλισμούς, εφόσον οι εκλιπόντες έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια των σπιτιών τους. Έτσι από τα 22 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στη Θουμάνα κηδεύτηκαν μέχρι τώρα οι 13. Χθες, κηδεύτηκαν τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Ρέτσι μεταξύ των οποίων και η 24χρονη φίλη του γιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Άλλες δύο πολυμελείς οικογένειες ξεκληρίστηκαν στο φονικό αυτό σεισμό. Συγκλονίζει η οικογένεια Λιάλια, στα προάστια του Δυρραχίου, που έχασε στα ερείπια του τετραώροφου σπιτιού της, 8 μέλη.

Σεισμός στην Αλβανία: Αγωνιώδεις έρευνες για αγνοούμενους - Τουλάχιστον 10.000 οι άστεγοι Facebook Twitter
EPA

Στα Τίρανα ομάδα μηχανικών από την Ελλάδα, για την αξιολόγηση των κτιρίων

Αφίχθηκε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων με S 300 της ελληνικής αεροπορίας, η 16μελής ομάδα μηχανικών της Υπηρεσίας Αντισεισμικής Προστασίας και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, που θα λάβει μέρος στην επιχείρηση αξιολόγησης της κατάστασης των κτιρίων στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Την ελληνική ομάδα υποδέχτηκε η υπουργός Υποδομών της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, η οποία ξεπροβόδισε ταυτόχρονα τις δύο ομάδες της ελληνικής ΕΜΑΚ που μετείχαν στις διασωστικές επιχειρήσεις στην Αλβανία. Η κ. Μπαλούκου συνεχάρη τους Έλληνες διασώστες για την αφοσίωση που έδειξαν στο διασωστικό τους έργο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ