ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Γκόρντον Σόνλαντ: Ο μάρτυρας που «καίει» τον Τραμπ κατηγορείται τώρα για σεξουαλική παρενόχληση

Γκόρντον Σόνλαντ: Ο μάρτυρας που «καίει» τον Τραμπ κατηγορείται τώρα για σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
0

Ποιος: Γκόρντον Σόνλαντ, διπλωμάτης, μπίζνεσμαν, πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ από τον Ιούλιο του '18, προσωπική επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από δύο ολόκληρους μήνες οπότε η θέση παρέμενε κενή και έχοντας εξασφαλίσει τη διακομματική συναίνεση. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Provenance Hotels και συνιδρυτής της εμπορικής τράπεζας Aspen Capital.


Πού: Στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον όπου καταθέτει ως βασικός μάρτυρας στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία αποσκοπεί στην παραπομπή του Τραμπ για τη λεγόμενη ουκρανική υπόθεση. Η προ μηνός κατάθεση του Σόνλαντ ενοχοποιούσε τον Αμερικανό πρόεδρο, τον προσωπικό δικηγόρο αυτού Ρούντι Τζουλιάνι, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Αν οι κατηγορίες αποδειχθούν, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Τραμπ.


Γιατί: Διότι από χτες απασχολεί ξανά την επικαιρότητα έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο για απόπειρα σεξουαλικής παρενόχλησης τριών τουλάχιστον γυναικών μεταξύ 2003-8, κατηγορίες τις οποίες αρνείται μετ' επιτάσεως κάνοντας λόγο για σκευωρία, δεν είναι δε ο μόνος που υποψιάζεται κάτι τέτοιο με δεδομένη τη χρονική στιγμή που βγήκαν στη δημοσιότητα αυτές οι μαρτυρίες.


Διά ταύτα: Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Πληροφοριών ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ ομολόγησε ότι ύστερα από εντολή του προϊσταμένου του, δηλαδή του προέδρου Τραμπ, άσκησε πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα (αφορούν τον τομέα του φυσικού αερίου) του βασικότερου υποψηφίου να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2020 Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, με σκοπό την αποκάλυψη «ατασθαλιών» που θα τους εξέθεταν. Είπε ακόμα ότι σαν «αντάλλαγμα» προσφερόταν μια επίσημη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ θα συνεχιζόταν η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας την οποία είχε «παγώσει» προσωρινά ο Τραμπ αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους στενούς συνεργάτες του καθώς η χώρα αυτή της Ανατολικής Ευρώπης έχει ύψιστη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ ούσα το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας με την οποία το Κίεβο, ως γνωστό, δεν διατηρεί τις αρμονικότερες των σχέσεων. Είχαν προηγηθεί για την ίδια υπόθεση οι καταθέσεις του Αμερικανού επιτετραμμένου στο Κίεβο Μπιλ Τέιλορ και του «ουκρανολόγου» του υπουργείου Εξωτερικών Τζορτζ Κεντ. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος όπως και οι άλλοι εμπλεκόμενοι ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί κάθε ανάμειξη, ο Τραμπ μάλιστα ζητά επιμόνως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του προσώπου που έκανε την αρχική καταγγελία, όμως φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία ικανά να τους διαψεύσουν. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, η κατάθεση πρότασης μομφής, πόσο μάλλον η επιτυχής της έκβαση - που σίγουρα θα έκανε τον μισό πλανήτη και βάλε να πάρει μια βαθιά ανάσα - παρουσιάζει δυσκολίες με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς και μάλλον οι Δημοκρατικοί θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν «στα ίσα» τον Τραμπ στις επόμενες κάλπες. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ έχει άλλωστε αποδείξει ότι μια ακόμα ενδεχόμενη αμαύρωση της δημόσιας εικόνας του ποσώς τον ενδιαφέρει εφόσον έχει κάνει και πει τρισχειρότερα – από αλλού αντλεί την ισχύ του κι εκεί οφείλει να εστιάσει η αντιπολίτευση. Όσο για το ζήτημα της καταγγελλόμενης σεξουαλικής παρενόχλησης, ανεξάρτητα από το πόσο ισχύει, αποδεικνύει ξανά πόσο στενά διαπλέκονται σεξ, χρήμα και πολιτική, είτε ευθέως είτε "από σπόντα".  

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM