Πακιστάν: Πάνελ με θέμα τον φεμινισμό έφερε θύελλα αντιδράσεων γιατί οι συμμετέχοντες ήταν μόνο άνδρες

Πακιστάν: Πάνελ με θέμα τον φεμινισμό έφερε θύελλα αντιδράσεων γιατί οι συμμετέχοντες ήταν μόνο άνδρες Facebook Twitter
EPA
1

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε στο Πακιστάν καθώς η διοργάνωση πάνελ συζήτησης με θέμα το φεμινισμό δεν συμπεριέλαβε στους ομιλητές ούτε μία γυναίκα.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Τεχνών του Πακιστάν αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει καθώς σε πάνελ συζήτησης για θέματα φεμινισμού όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες. Μετά την κατακραυγή που ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα, στο πάνελ προστέθηκαν δύο γυναίκες. Μετά τις αντιδράσεις ο τίτλος της διοργάνωσης μετονομάστηκε από τον αρχικό που ήταν «Φεμινισμός: Η άλλη προοπτική» σε «Κατανοώντας τον Φεμινισμό»

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες-φορείς λήψης αποφάσεων είχαν να μοιραστούν απόψεις για το φεμινισμό, αλλά πολλοί επικριτές αμφισβήτησαν την ιδέα. Στο πατριαρχικό Πακιστάν, η ύπαρξη ενός ανδρικού πάνελ που συζητά το φεμινισμό δεν φαίνεται να είναι ο προφανής τρόπος αντιμετώπισης της ανισότητας των φύλων. 


Η μόνη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στην αρχική σύνθεση ήταν η συντονίστρια Uzma al-Karim, της οποίας το όνομα μπήκε στο κάτω μέρος της προωθητικής ενέργειας για τη διοργάνωση.

Μετά από συνεχείς επικρίσεις στα κοινωνικά μέσα, προστέθηκαν δύο γυναίκες ομιλητές στην ομάδα – η φεμινίστρια Mehtab Akbar Rashdi και η δημοσιογράφος Quatrina Hosain - και το όνομα της Uzma al-Karim έγινε πιο εμφανές στην τροποποιημένη ανάρτηση.


Πολλοί επέκριναν τους άνδρες που είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν φεμινισμό για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Η συντονίστρια της συζήτησης Uzma al-Karim δήλωσε στο BBC ότι «σκοπός μας ήταν να έχουμε άνδρες που παίρνουν αποφάσεις σε μεγάλα ΜΜΕ για να δώσουν για να μιλήσουν για τον τρόπο που κατανοούν τον φεμινισμό» «Θέλαμε να καταγράψουμε την αντίληψή τους επειδή ήταν σε θέση να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και γι 'αυτό κάναμε λόγο για "άλλη οπτική"», πρόσθεσε.

Ένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στη συζήτηση, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Jibran Nasir, δήλωσε ότι βρήκε παραπλανητικό τον αρχικό τίτλο. «Πληροφορήθηκα ότι η ομάδα είναι από άνδρες που θα μιλάνε με άλλους άντρες για να επανεξετάσουν την ανδρισμό και το γιατί ως άνδρες χρειάζονται τον φεμινισμό. Δεν ήταν να εξηγήσουμε το φεμινισμό ή να μιλήσουμε για γυναικεία θέματα ως άνδρες», είπε.

Ο Jibran Nasir αρνήθηκε να σχολιάσει όταν του ζητήθηκε από το BBC αν του είπαν σαφώς τι θα συζητηθεί και αν είχε ενημερωθεί από το Συμβούλιο Τεχνών ότι δεν θα υπήρχαν γυναίκες στην ομάδα.

Η Nida Kirmani, καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Διοίκησης του Lahore, λέει ότι το ζήτημα των ανδρών που συζητά το φεμινισμό είναι δικαιολογημένο - αλλά το Συμβούλιο Τεχνών απέτυχε να διευκρινίσει την έννοια και γι 'αυτό υπήρξε μια τόσο μεγάλη αντίδραση στα κοινωνικά μέσα. «Νομίζω ότι αυτή η αντίδραση προκλήθηκε επίσης από το γεγονός ότι έχουμε σιχαθεί να βλέπουμε άνδρες να συζητούν ατέλειωτα τα επιπόλαια ζητήματα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε. «Σπάνια βλέπουμε γυναίκα πρωταγωνίστρια, και αυτό φαίνεται φυσιολογικό στους περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια