Ο Μοράλες αναχώρησε για το Μεξικό με κυβερνητικό αεροσκάφος της χώρας που του προσέφερε άσυλο

Ο Μοράλες αναχώρησε για το Μεξικό με κυβερνητικό αεροσκάφος της χώρας που του προσέφερε άσυλο Facebook Twitter
1

Για το Μεξικό όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο αναχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Ο Έβο Μοράλες, που θεωρεί πως διέτρεχε κίνδυνο η ζωή του, βρισκόταν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εν πτήσει προς το Μεξικό, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν ότι θα διεξαγάγουν από κοινού με την αστυνομία επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε ο σοσιαλιστής πολιτικός μέσω Twitter εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση που του χορήγησε άσυλο. «Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Κυριακή. 

Λίγο νωρίτερα, βολιβιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο στην Κοτσαμπάμπα (κεντρική Βολιβία), προπύργιο του πρώτου αυτόχθονα που εξελέγη πρόεδρος της χώρας των Άνδεων, έπειτα από μια στάση στη Λίμα του Περού για ανεφοδιασμό, πράγμα που επιβεβαίωσε η περουβιανή κυβέρνηση.

«Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας», ανέφερε μέσω Twitter ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Στην ίδια ανάρτηση, ο Εμπράρδ μεταφόρτωσε φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο πρώην πρόεδρος μέσα στο αεροσκάφος να κρατά στα δυο χέρια τη μεξικανική σημαία.

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του έλαβε αίτημα από τον Μοράλες να του χορηγήσει άσυλο: «Μας ζήτησε προφορικά (...) να του χορηγήσουμε άσυλο», είπε ο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ του Μεξικού είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του θα έδινε άσυλο στον πρώην πρόεδρο εάν το ζητούσε την Κυριακή.

«Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών [Κάρλος] Μέσα και [Λουίς Φερνάντο] Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στη συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα. Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους», ανέφερε μέσω Twitter ο 60χρονος σοσιαλιστής πολιτικός, που κατηγορεί τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων των προηγούμενων τριών εβδομάδων εναντίον του ότι «συνωμότησαν» για την ανατροπή του.

Πέραν του προέδρου, παραιτήθηκαν επίσης οι επόμενοι στη σειρά διαδοχής του βάσει του Συντάγματος: ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, οδηγώντας σε κενό εξουσίας. Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, η 52χρονη κεντροδεξιά πολιτικός Τζανίνε Άνιες, δήλωσε έτσι ότι θα αναλάβει πρόεδρος και υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές ώστε η χώρα να έχει «εκλεγμένο πρόεδρο την 22α Ιανουαρίου».

Το κοινοβούλιο, όπου οι υποστηρικτές του Μοράλες έχει πλειοψηφία, θα πρέπει να συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει τις παραιτήσεις και να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο. Ωστόσο το ότι θα γίνει η ολομέλεια των δύο σωμάτων δεν είναι βέβαιο, με δεδομένη την κορύφωση της έντασης στη Λα Πας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Λα Πας Χοσέ Μπαρενετσέα ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός» καθώς οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια «υπερκεράστηκαν».

Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον των «βανδάλων». «Αποφασίστηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και το πένθος της βολιβιανής οικογένειας», ανέφερε ο στρατηγός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «κατάλληλη» ισχύς εναντίον των «βανδάλων», υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει δυσανάλογη χρήση βίας.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναπτύσσονταν προοδευτικά εκ νέου, κι έκαναν χρήση δακρυγόνων στο Ελ Άλτο, για να διαλύσεων ομάδες διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα πρόσωπα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα. Αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν χθες Δευτέρα. Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν χθες πορεία από την Ελ Άλτο προς τη Λα Πας, φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εξέλιξη που επέτεινε τους φόβους για σοβαρά επεισόδια στην πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του ο Κάρλος Μέσα ανέφερε μέσω Twitter «πολλοί με προειδοποίησαν ότι μια ομάδα βίαιων διαδηλωτών κινείται προς το σπίτι μου για να το καταστρέψει. Απευθύνω έκκληση στην αστυνομία να αποτρέψει αυτή την τρέλα».

Ο Μοράλες, πρώην εκτροφέας λάμα και καλλιεργητής κόκας, κατά τους υποστηρικτές του υπερασπίστηκε τα φτωχότερα στρώματα της Βολιβίας και πιστώνεται την πολυετή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα των Άνδεων, που έφθασε ως το 6% του ΑΕΠ, ενώ κατά τους αντιπάλους του είναι «τύραννος», που υπερέβη τα εσκαμμένα αψηφώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το όριο των θητειών στην προεδρία και διαπράττοντας νοθεία στις εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP / Reuters / dpa

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Τον Μοράλες δεν ήθελε ο Μπολσονάρου και ασφαλώς ο Τραμπ. Τι και αν η Βολιβία βρισκόταν διαρκώς σε ρυθμό ανάπτυξης, τι και αν φτωχοί κάτοικοι λάμβαναν για πρώτη φορά παροχές παιδείας και υγείας, ο αυτόχθων πρόεδρος ήταν καρφί στις σκληρές αντιλήψεις Μπολσονάρου-Τραμπ. Κατάφεραν, υποκινώντας ένα κύμα διαμαρτυρίας -τι δύσκολο!!- να τον ανατρέψουν, ενώ κέρδισε τις εκλογές (τις οποίες προθυμοποιήθηκε να επαναλάβει, επειδή αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία τους), αδιαφορώντας για το διχασμό της φτωχής χώρας και τον κίνδυνο συγκρούσεων. Ω τι κόσμος μπαμπά, που έλεγε εκπομπή του είχε πρώην δημοσιογράφος και νυν βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.