Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση κατά του Αλ Μπαγκντάντι

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση κατά του Αλ Μπαγκντάντι Facebook Twitter
1

Βίντεο από την επιχείρηση για την εξόντωση του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο

Στο πρώτο από τα βίντεο διακρίνονται τα πυρά των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορία των ΗΠΑ να πλήττουν τους στόχους εδάφους. Τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης όπου παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης ενώ γνωστοποιήθηκε ότι τελικά μαζί με τον Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν δύο παιδιά και όχι τρία όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί και είχε αναφέρει και ο πρόεδρος Τραμπ. 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

Το Ισλαμικό Κράτος θα ανακοινώσει πιθανότατα τον νέο ηγέτη του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα καλέσει τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις εναντίον δυτικών συμφερόντων, μετά την εξόντωση του Άμπου Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι, προειδοποίησε σήμερα ο ασκών χρέη διευθυντή του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) των ΗΠΑ. Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ράσελ Τράβερς είπε ότι εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση «ένας νέος ηγέτης, ένας χαλίφης».

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού ανατινάχθηκε, κυνηγημένος από τους Αμερικανούς στρατιώτες που επέδραμαν στο κρησφύγετό του, στη βόρεια Συρία. Ο Άμπου Χάσαν αλ Μουχάτζιρ, ο εκπρόσωπός του, ήταν ο πιθανότερος διάδοχός του, όμως και αυτός σκοτώθηκε πρόσφατα σε άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας, όπως είπε ο Τράβερς. Μια πιθανή επιλογή της οργάνωσης είναι ο Χάτζι Αμπντάλα, ένας Ιρακινός ιερωμένος. Το NCTC αναμένει ότι ο νέος ηγέτης, όποιος και αν είναι αυτός, θα καλέσει τα παρακλάδια του ΙΚ να ορκιστούν πίστη στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με τον Τράβερς, σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία δρουν τουλάχιστον 14.000 μαχητές του ΙΚ. «Είναι μεγάλος ο αριθμός επειδή πριν από πέντε-έξι χρόνια, όταν το ΙΚ ήταν στο χαμηλότερο σημείο του, (οι μαχητές) ήταν λιγότεροι από χίλιοι», επισήμανε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η οργάνωση έχει περίπου 20 παρακλάδια σε όλον τον κόσμο, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν απ' όπου πιστεύεται ότι έχει στρατολογήσει χιλιάδες μέλη.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι προειδοποίησε επίσης σήμερα ότι οι τρομοκράτες παραμένουν απειλή για τις ΗΠΑ παρά τον θάνατο του Μπαγκντάντι. «Ξέρουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση εναντίον της απειλής αυτής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό», τόνισε ο Ρέι.

Συλλήψεις στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 43 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι είναι μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στοχοθετώντας τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Τουρκίας σήμερα, ανακοίνωσαν η αστυνομία και κρατικά ΜΜΕ. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και την επαρχία της Προύσας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της αστυνομίας και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι τρεις από τους υπόπτους σχεδίαζαν μια επίθεση με στόχο της εκδηλώσεις για την Ημέρα της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνελήφθησαν σήμερα, μεταδίδει το Anadolu. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μονάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι θα τους παρείχαν υλικοτεχνική υποδομή για την επίθεση.

Το Anadolu μετέδωσε ότι άλλα 26 φερόμενα ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν στην Προύσα σήμερα. Οι 12 εξ αυτών ήταν συριακής υπηκοότητας και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απέλασή τους. Οι υπόλοιποι 14 ύποπτοι κρατούνται από τις αστυνομικές αρχές, προστίθεται. Αργότερα, η τουρκική αστυνομία γνωστοποίησε ότι επιπλέον 14 ύποπτοι τζιχαντιστές, οι τρεις εκ των οποίων τουρκικής υπηκοότητας, τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη.

Διευκρίνισε ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να διαπράξουν μια επίθεση κατά τη διάρκεια των εορτασμών στην Κωνσταντινούπολη, στον απόηχο του θανάτου του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, δεν υπεισήλθε, ωστόσο, σε λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik/Reuters/Anadolu

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ενδιαφέροντα στοιχεία από το New Yorker:https://www.newyorker.com/news/our-columnists/isiss-leader-abu-bakr-al-baghdadi-the-worlds-most-wanted-man-is-dead"The Syrian Democratic Forces, which lost eleven thousand troops fighting the ground war against isis, now holds about twelve thousand isis prisoners and another seventy thousand family members.""U.S. intelligence has estimated that isis has between twenty thousand and thirty thousand fighters in underground cells still operating in both countries. In these areas, isis has far fewer capabilities, weapons, financial resources, and propaganda outlets than it had up until 2016. “But it is building back strength after the loss of its territory,” Zelin said."Έτσι, για να πάρουμε μία ιδέα του πόσοι πολλοί ήταν και είναι..."...One of the most startling aspects of the raid was Baghdadi’s location, in Idlib—a long way from the area that he once ruled and where his followers are still waging an insurgency. McGurk, the former Presidential envoy, asked, “A big question is what was Baghdadi doing apparently in a hideout less than five kilometres from Turkey’s border? In a province Turkey ostensibly controls and maintains with military outposts.”..."