Χιλή: Η στιγμή που 30χρονη σοπράνο τραγουδά και σπάει τη σιωπή της νύχτας ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Χιλή: Η στιγμή που 30χρονη σοπράνο τραγουδά και σπάει τη σιωπή της νύχτας ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας Facebook Twitter
5

Μία 30χρονη σοπράνο από τη Χιλή, Ayleen Jovita Romero, έγινε η φωνή της εξεγερμένης χώρας όταν ερμήνευσε ένα τραγούδι κατά την διάρκεια της νύχτας της Τρίτης και ενώ οι Αρχές της χώρας έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία. 

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από αρκετές ημέρες που γίνονταν κυρίως από φοιτητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, οδομαχίες διαδηλωτών-αστυνομίας, αναφέρθηκαν εκατοντάδες λεηλασίες και εμπρησμοί καταστημάτων.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν για μέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανισότητες σε πολλές πόλεις της Χιλής, παρά την εξαγγελία πακέτου κοινωνικών μέτρων από τον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα. Η κρίση που συγκλονίζει από τη 18η Οκτωβρίου τη χώρα της Λατινικής Αμερικής κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί που χτυπήθηκε, δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται. Ο πρόεδρος Πινιέρα κήρυξε την Παρασκευή το Σαντιάγκο, πρωτεύουσα της χώρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέθεσε σε στρατιωτικό την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια. 

Η ερμηνεία της Ayleen Jovita Romero 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν δύο βίντεο με την ερμηνεία της Ayleen Jovita Romero. Το πρώτο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ίδια την Ayleen Jovita Romero και έχει αναρτηθεί στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η σοπράνο φαίνεται πως ερμηνεύει το κομμάτι από ένα πολυόροφο κτίριο, πιθανόν συγκρότημα κατοικιών. Σε μήνυμα που συνοδεύει την ανάρτηση κάνει λόγο για μία ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην απαγόρευση της κυκλοφορίας «τραγουδώντας και παίζοντας μουσική». Η σοπράνο καλεί και άλλους καλλιτέχνες να κάνουν το ίδιο. 

Το δεύτερο βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από κάποιον γείτονά της. Η φωνή της 30χρονης σοπράνο ακούγεται μέσα στη νύχτα, σε μία έρημη πόλη. Οι γείτονες - ακροατές ξεσπούν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές μετά την ολοκλήρωση της ερμηνείας.

Το τραγούδι του Victor Jara

Στην ανάρτηση της στο Instagram, αναφέρει ότι ερμήνευσε ένα απόσπασμα από κομμάτι του Victor Jara με τίτλο "El derecho de vivir en paz" (μτφ: Το δικαίωμα στο να ζεις ειρηνικά). Ο Victor Jara (1932 - 1973) ήταν δάσκαλος, θεατρικός σκηνοθέτης και ποιητής. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πρωτοστάτησαν στο μουσικό ρεύμα του Nueva Canción Chilena (Νέο Χιλιανό Τραγούδι).

Ο κομμουνιστής ακτιβιστής Victor Jara βασανίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ, λίγες μέρες μετά την επιβολή της. 

 

Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους και την Πέμπτη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χθες Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες στη Χιλή, ενώ ο ΟΗΕ αποφάσισε να συγκροτηθεί μια αποστολή για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μπροστά στον πολλαπλασιασμό των καταγγελιών για παραβιάσεις, σε μια χώρα όπου πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, εξακολουθούν να επιβάλλονται μέτρα εξαίρεσης, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, τέως πρόεδρος της Χιλής, ανακοίνωσε την αποστολή ερευνητών.

«Οι κοινοβουλευτικοί και η κυβέρνηση [της Χιλής] εξέφρασαν όλοι την επιθυμία [να σταλεί] μια αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», διευκρίνισε μέσω Twitter. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της οργής στη χώρα, περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί παρέμεναν ανεπτυγμένοι σε όλη την επικράτεια. Προχθές Τετάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καλεί σε υπηρεσία εφέδρους για την εκτέλεση διοικητικών καθηκόντων. Συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για να ηρεμήσει την κατάσταση, ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα άφησε μισάνοιχτη χθες Πέμπτη την πόρτα για την προσεχή άρση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης. «Εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο εξομάλυνσης της ζωής στη χώρα μας (...) για να μπορέσουμε να άρουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας και, ευελπιστούμε, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που ανανεώθηκε χθες Πέμπτη για έκτη συναπτή νύχτα, μειώθηκε την προηγουμένη για έξι ώρες, από τις 22:00 ως τις 04:00 (04:00-10:00 ώρες Ελλάδας), από τις δέκα ώρες που επιβαλλόταν τα προηγούμενα βράδια. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης χθες τη μείωση των βίαιων επεισοδίων το προηγούμενο 24ωρο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος. Ο αριθμός των συλλήψεων επίσης μειώθηκε στις 735.

Όμως οι συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις επιβολής της τάξης και λεηλασίας συνέχιζαν να καταγράφονται σε διάφορες πόλεις της Χιλής και σε συνοικίες της πρωτεύουσας, ειδικά στην περιφέρεια του Σαντιάγο.

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Καλά έκανε, αυτές οι μικρές επαναστατικές κινήσεις ενάντια στις δυνάμεις καταστολής της δεξιάς είναι μόνο η αρχή.Βέβαια αν έκανες το ίδιο στην ΕΣΣΔ θα σε εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες αλλά καλό είναι αυτά να μην αναφέρονται, είναι πολιτικαλι ινκορεκτ.