Οι ιρανικές αρχές ακρωτηρίασαν και τα δύο χέρια ενός άνδρα που ομολόγησε 28 κλοπές

Οι ιρανικές αρχές ακρωτηρίασαν και τα δύο χέρια ενός άνδρα που ομολόγησε 28 κλοπές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου από την Διεθνή Αμνησία
10

Ένας Ιρανός, καταδικασμένος για πολλές κλοπές, ακρωτηριάστηκε και στα δύο χέρια σε φυλακή της πόλης Σάρι, στο βόρειο Ιράν, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές δικαστικές αρχές και καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Ο άνδρας είχε ομολογήσει 28 κλοπές. Σύμφωνα με το τμήμα δικαιοσύνης της επαρχίας Μαζανταράν, του ακρωτηρίασαν και τα δύο χέρια την Τετάρτη. Ο «επαγγελματίας κλέφτης», όπως τον αποκαλούν οι αρχές στον ιστότοπό τους, χωρίς να ανακοινώνουν το όνομά του, διέπραξε τα αδικήματα στην πόλη Μαχμουνταμπάντ και στα περίχωρά της.

«Ο προμελετημένος ακρωτηριασμός ανθρώπων δεν συνιστά δικαιοσύνη. Είναι μια αποκρουστική καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Σαλέζ Χιγκαζί, ο αναπληρωτής διευθυντής της Αμνηστείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Οι μεταρρυθμίσεις του ιρανικού ποινικού κώδικα που θα μπορούσαν να έχουν θέσει τέλος σε αυτές τις σκανδαλώδεις πρακτικές θα έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού», πρόσθεσε.

Ο ακρωτηριασμός προβλέπεται από το ιρανικό ποινικό κώδικα, που βασίζεται στη σαρία, για αδικήματα όπως κλοπές κατά συρροή.

Την σημερινή ενέργεια  καταδίκασε αμέσως η Διεθνής Αμνηστία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Afp

Διεθνή
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
από την άλλη, εμείς στην Ελλάδα το έχουμε ξεφτιλίσει τελείως, ο άλλος σκότωσε γυναίκα και παιδάκι, τις εγκατέλειψε, ήταν μεθυσμένος, το έχει ξανακάνει και τώρα είναι έξω.γι' αυτή την υπόθεση τι να πει κανείς;
και αυτο ηταν ατυχημα - εδω ο αλλος πεταξε κοπελα απο γκρεμο για να την βιασει παραλιγο να την σκοτωσει και τον αφησαμε σε 2 χρονια για να βιασει και να σκοτωσει πλεον αλλη στην Γερμανια.
Ατύχημα είναι όταν δεν είσαι μεθυσμένος, τηρείς τον Κ.Ο.Κ. και είσαι ευσυνείδητος οδηγός. Όταν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω είναι έγκλημα. Κρίμα που ακόμα ο νόμος δεν το βλέπει αυτό.
Δεν έχω δει τη Διεθνή Αμνηστία ωστόσο να ενοχλείται ιδιαίτερα από την θανατική καταδίκη στις ΗΠΑ που ισχύει σε πολλές πολιτείες μάλιστα κι ενάντια σε ανθρώπους όπου η ενοχή τους αμφισβητείται. Μόνο τις άλλες χώρες θεωρεί μεσαιωνικές.
Μερικές διαφορές: η θανατική ποινή είναι τελική ποινή, αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να ζήσει χωρίς χέρια, με το στίγμα και όλες τις δυσκολίες, επίσης η θανατική ποινή έχει ανα τα χρόνια διαμορφωθεί ώστε να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται, εδώ βλέπουμε (αν η φωτογραφία είναι από το Ιράν κι όχι από το ΙΣΙΣ...) μια μηχανή κοπής...κάτι. Επίσης δεν νομίζω ότι καταδικάζουν κλέφτες σε θάνατο. Επίσης, και τέλος, https://www.amnestyusa.org/issues/death-penalty/ για να κρατάμε μια ισορροπία. Κατά τα άλλα φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, αθηναϊκές πινακίδες κλπ;
Καλά σοβαρά τώρα μου λες είναι χειρότερο να ζήσεις χωρίς χέρια από το να πεθάνεις; Δηλαδή να αυτοκτονήσουν όσοι ζουν με αναπηρίες μιας και θεωρείς καλύτερη λύση τον θάνατο; Όπως είδες δεν τον καταδίκασαν σε θάνατο τον συγκεκριμένο για κλοπή. Επίσης, δεν είπα ποτέ ότι είναι σωστή αντιμετώπιση στην κλοπή, είπα απλά ότι η Διεθνής Αμνηστία θα μπορούσε να ασχοληθεί και με άλλες χώρες που δεν τολμάει να αγγίξει, όπως οι ΗΠΑ, που βγάζει απλά κάθε τόσο μια έκθεση να δείξει ότι ασχολείται ενώ ουσιαστικά δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα ποτέ.
Τοσο σχετικισμος εμενα θα μου προκαλουσε ντροπη. Απο την αλλη βλεπω ενα αρθρο εδω διπλα οτι η "ΕΕ εχει αποτυχει απο το 90 και μετα" - φαινεται τα επιδοματα δεν ειναι αρκετα
Δεν είπα δεν έχει ασχοληθεί ποτέ, είπα δε βλέπω να ενοχλείται ιδιαίτερα. Αλλά δε διαβάσατε τόσο καλά το σχόλιό μου. Επιμένω λοιπόν, πως μία έκθεση δε δείχνει κάτι άλλο από αυτό που είπα. Εγώ αυτό που βλέπω είναι κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε χώρα της Μ. Ανατολής η τη Β.Κορέα ας πούμε, η διεθνής Αμνηστία έχει έτοιμη νέα έκθεση για κάθε περιστατικό, ενώ για τις ΗΠΑ δεν κάνει κάτι τέτοιο με κάθε θανατική ποινή, και μη ξεχνάμε ότι είναι δεύτερη παγκοσμίως κάθε χρόνο στις θανατικές καταδίκες.