Στον Ιλχάμ Τότι το βραβείο Ζαχάροφ - Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει την απελευθέρωση του

Στον Ιλχάμ Τότι το βραβείο Ζαχάροφ - Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει την απελευθέρωση του Facebook Twitter
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζηταεί την άμεση αποφυλάκιση του ουιγούρου διανοούμενου Ιλχάμ Τότι, τον οποίο τίμησε με το βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2019, δια στόματος του προέδρου του Νταβίντ Σασόλι.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τού εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του για το έργο του και ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του από τις κινεζικές αρχές», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τονίζοντας ότι ο πανεπιστημιακός αφοσιώθηκε «στην βελτίωση της κατανόησης ανάμεσα στους Ουιγούρους και τους Χαν στην Κίνα».

 

O Ιλχάμ Τότι έχει καταδικασθεί από το Πεκίνο σε ισόβια κάθειρξη για «αυτονομιστική δράση», σύμφωνα με πηγές των πολιτικών ομάδων. Πρώην καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ο Ιλχάμ Τότι καταδικάσθηκε το 2014 από την κινεζική δικαιοσύνη έπειτα από δίκη που προκάλεσε την κατακραυγή κυβερνήσεων και οργανώσεων για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ιλχάμ Τότι τιμήθηκε τον Σεπτέμβριο και με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης από κοινού με την Πρωτοβουλία των Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η βράβευσή του προκάλεσε την οργή του Πεκίνου τον περασμένο μήνα. Ανάλογη οργισμένη αντίδραση αναμένεται και τώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ