[Επάνω ο John Sweeny στη Βόρεια Κορέα]

 

Ο John Sweeney, ρεπόρτερ του BBC και συγκεκριμένα του δημοφιλούς προγράμματος Panorama χρησιμοποίησε σαν δούρειο ίππο την αποστολή του London School of Economics στη Βόρεια Κορέα με σκοπό να καταγράψει εικόνες χωρίς να τον αντιληφθούν οι αρχές της χώρας. Το LSE ζητάει τώρα να μην προβληθεί το πρόγραμμα του BBC αύριο Δευτέρα.

 

Το BBC δήλωσε πως ενημέρωσε τους υπόλοιπους φοιτητές για την παρουσία ρεπόρτερ αλλά το LSE απάντησε πως δεν δόθηκαν αρκετές πληροφορίες στους φοιτητές ώστε να υπάρχει και η συγκατάθεση τους για το γεγονός, και πως οι πανεπιστημιακές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη.

 

Σε email που έστειλε το LSE σε όλους τους φοιτητές και τους καθηγητές, υποστηρίζει πως ήταν τρία τελικά τα άτομα από το BBC που εισχώρησαν στην αποστολή του LSE στη Βόρεια Κορέα. «Οι φοιτητές δεν ενημερώθηκαν προκαταβολικά ότι τρία άτομα θα έμπαιναν στη χώρα χρησιμοποιώντας την αποστολή του LSE για να κινηματογραφήσουν πλάνα για το ντοκιμαντέρ Panorama. Τα όσα έγιναν από πλευράς BBC πλήττουν την εικόνα και την ακαδημαϊκή ακεραιότητα του LSE.»

 

To BBC, σύμφωνα με το LSE, αρνήθηκε να αποσύρει το πρόγραμμα και να ζητήσει συγγνώμη από το πανεπιστήμιο. Ο Sweeney έγραψε στην ιστοσελίδα του Panorama πως οι φοιτητές είχαν ενημεωθεί αναλυτικά πριν το ταξίδι για το ρίσκο μιας τέτοιας αποστολής και είχαν τη δυνατότητα να μην συμμετέχουν σε αυτό. «Τους είχαμε προειδοποιήσει και για το ενδεχόμενο σύλληψης και κράτησης, κάτι που αν συνέβαινε θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να επισκεφθουν στο μέλλον ξανά τη Βόρεια Κορέα».

 

Αλλά η εφημερίδα των φοιτητών του LSE αναφέρει δηλώσεις του εκπροσώπου των φοιτητών που λέει πως το BBC δεν είχε το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό των φοιτητών που συμμετείχαν στην αποστολή και πως δεν είχε καμία δουλειά να θέτει σε κίνδυνο ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr