Στάση αναμονής από ΕΕ για το Brexit - Ζητούν περισσότερη σαφήνεια από τον Μπόρις Τζόνσον

Στάση αναμονής από ΕΕ για το Brexit - Ζητούν περισσότερη σαφήνεια από τον Μπόρις Τζόνσον Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Μπόρις Τζόνσον για νέα αναβολή του Brexit, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες μετά από 15λεπτη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε χθες Σάββατο να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε ο Τζόνσον με την ΕΕ, κάτι που τον ανάγκασε να ζητήσει μια τρίτη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit. Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή ήταν η 31η Οκτωβρίου.

Σε μια συνάντηση που είχαν πρεσβευτές από τις 27 χώρες μέλη που θα αποτελούν την ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένας άλλος διπλωμάτης προσέθεσε πως η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη: «Καμία ερώτηση, καμία συζήτηση. Αναμένουμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.

Αν και έχουν κουραστεί με την περίπλοκη διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία και δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση. Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί εντέλει να εγκριθεί στο Λονδίνο.

Μετά τη χθεσινή άρνηση του βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη συμφωνία του Τζόνσον, ο πρωθυπουργός έστειλε μια επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας αναβολή του Brexit, όπως προβλέπει ένας νόμος έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει, προσέθεσε ωστόσο άλλο ένα σημείωμα στο οποίο εξηγεί ότι ο ίδιος προσωπικά δεν επιθυμεί την αναβολή την οποία χαρακτηρίζει «πολύ φθοροποιό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM