Για πρώτη φορά χιλιάδες γυναίκες είδαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του Ιράν

Για πρώτη φορά χιλιάδες γυναίκες είδαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του Ιράν Facebook Twitter
1

Για πρώτη φορά στο Ιράν μετά από 40 χρόνια, 3.500 γυναίκες μπήκαν σε γήπεδο και παρακολούθησαν τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας απέναντι στην εθνική ομάδα της Καμπότζης για την πρόκρισή τους στο Μουντιάλ του 2022.

Οι φωτογραφίες μέσα από το γήπεδο δείχνουν τις γυναίκες να είναι ενθουσιασμένες και να κρατάνε σημαίες και πανό της ομάδας. Ακόμη μεγαλύτερος ενθουσιασμός επικράτησε με τη νίκη της χώρας τους που κατατρόπωσε την αντίπαλη ομάδα με σκορ 14-0.

Οι ποδοσφαιριστές τη ομάδας πλησίασαν τις κερκίδες των γυναικών και τις χειροκρότησαν.

Για πρώτη φορά χιλιάδες γυναίκες είδαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του Ιράν Facebook Twitter

Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα ποδοσφαίρου ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο μιας οπαδού, της Σαχάρ Χονταϊγαρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου αφού συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε γήπεδο. Τότε η Fifa άσκησε πιέσεις στο Ιράν, απειλώντας το με κυρώσεις, αν δεν επιτρέψει την είσοδο στους αγώνες ανδρικού ποδοσφαίρου στις γυναίκες.

Αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 οι αρχές απαγόρευσαν στις Ιρανές να εισέρχονται στα στάδια, επισήμως για να τις προστατεύσουν από την άξεστη συμπεριφορά των ανδρών εκεί. Η Fifa πιέζει εδώ και χρόνια το Ιράν να ανοίξει τα γήπεδα στις γυναίκες, όμως η Τεχεράνη επέτρεπε μέχρι πρότινος μόνο σπάνια και σε περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου.

Για πρώτη φορά χιλιάδες γυναίκες είδαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του Ιράν Facebook Twitter

Ο θάνατος «του κοριτσιού με τα μπλε» (το χρώμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Εστεγκλάλ της Τεχεράνης την οποία υποστήριζε) προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τη Fifa να αποκλείσει το Ιράν από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Έπειτα από επίσκεψη μιας επιτροπής της Fifa στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να επιτρέψουν την πώληση εισιτηρίων για τον αγώνα Ιράν- Καμπότζη και σε γυναίκες.

Τα εισιτήρια πουλήθηκαν σαν ζεστό ψωμί και «εξασφαλίστηκε η παρουσία 3.500 γυναικών», μετέδωσε το πρακτορείο Irna. Όμως αντίθετα με το θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου άνδρες και γυναίκες μπορούν να κάθονται δίπλα δίπλα, στο γήπεδο υπήρχαν ειδικές θύρες για τις γυναίκες, τις οποίες φύλασσαν περίπου 150 αστυνομικοί, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Για πρώτη φορά χιλιάδες γυναίκες είδαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του Ιράν Facebook Twitter

Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να άρει τον αποκλεισμό των γυναικών από τα γήπεδα. Ωστόσο το σχέδιο εξακολουθεί να βρίσκει εμπόδια κυρίως στη σθεναρή αντίθεση των υπερσυντηρητικών του Ιράν, με την εφημερίδα Kayhan να καλεί την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα οικονομικά προβλήματα των γυναικών, αντί να τις στέλνει στα γήπεδα.

Τον Οκτώβριο του 2018, αφού περίπου 100 Ιρανές έλαβαν άδεια να παρακολουθήσουν τον φιλικό αγώνα μεταξύ Ιράν και Βολιβίας, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας έκρινε ότι αποτελεί «αμαρτία» να εκτίθενται οι γυναίκες στη θέα «ημίγυμνων» ανδρών.

Για πρώτη φορά χιλιάδες γυναίκες είδαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του Ιράν Facebook Twitter
Για πρώτη φορά χιλιάδες γυναίκες είδαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του Ιράν Facebook Twitter
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ