Παρέμβαση ΟΗΕ για το Ιράκ - 100 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Παρέμβαση ΟΗΕ για το Ιράκ - 100 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
0

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν τον τερματισμό της «άσκοπης απώλειας της ζωής» στο Ιράκ, καθώς ο αριθμός των θανάτων από τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες πλησιάζει τους 100.

Σχεδόν 100 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και 4.000 έχουν τραυματισθεί, από την Τρίτη που άρχισε το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί περιλαμβάνονται μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Βαγδάτη και σε πολλές περιοχές του νότιου Ιράκ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, έγινε γνωστό από ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Οι διαδηλωτές διαδηλώνουν εναντίον της ανεργίας, των ελλιπών δημόσιων υπηρεσιών και της διαφθοράς στη χώρα. Η Jeanine Hennis-Plasschaert, επικεφαλής της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ για το Ιράκ, δήλωσε: «Πέντε ημέρες θανάτων και τραυματισμών: αυτό πρέπει να σταματήσει». «Οι υπεύθυνοι για την απώλεια ζωής πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», είπε.

Το Σάββατο, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βίαια μια μαζική διαδήλωση στα ανατολικά της Βαγδάτης. Πέντε άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει στις τελευταίες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά και δακρυγόνα.

Αυτό το κύμα διαδηλώσεων θεωρείται το πιο θανατηφόρο στη χώρα μετά την ήττα του ISIS το 2017, αλλά και η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την εύθραυστη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Adel Abdel Mahdi, σχεδόν ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία.



Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM