Συγκέντρωση σήμερα κοντά στο Τσερνόμπιλ

Συγκέντρωση σήμερα κοντά στο Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
2

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στην πόλη Σλάβουτιτς, που απέχει μόλις 50 χλμ από το Τσέρνομπιλ, για να τιμήσουν τα θύματα της έκρηξης του αντιδραστήρα 4 στις 26 Απριλίου του 1986.

=============

Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας συνέβη το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας.

Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρύνθούν από τις μολυσμένες εκτάσεις στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία. Γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, οριοθετήθηκε και εκκενώθηκε μια «ζώνη αποκλεισμού», η οποία επισήμως είναι ακατοίκητη. Παρολ’ αυτά εκατοντάδες άτομα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.  Το Πριπιάτ, η πόλη των 50.000 κατοίκων που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 για τις οικιστικές ανάγκες των εργάτων  του Τσερνόμπιλ παραμένει μια πόλη-φάντασμα.

Ο απολογισμός ύστερα από τόσα χρόνια ακόμα διχάζει. Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δέχεται ως νεκρούς από το ατύχημα και την έκθεση στη ραδιενέργεια λίγες ώρες μετά από το ατύχημα 31 από όσους εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό ενώ η Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100000 νεκρούς που προκάλεσε η έκλυση ραδιενεργών υλικών (ισχύος όσο 200 βόμβες της Χιροσίμα).

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο αντιδραστήρας 4 όπου και συνέβη η έκρηξη δεν είναι αρκετά ασφαλής. Κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στις 19 Απριλίου στο Κίεβο αποφασίστηκε να  αποδέσμευτεί ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τοποθέτηση νέας σαρκοφάγου.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Ριβιέρα του Τσερνομπίλ

Φωτογραφία / Στη Ριβιέρα του Τσερνομπίλ

Όταν ο κόσμος ακούει «Τσερνομπίλ», σκέφτεται την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας, η οποία έσπειρε τον όλεθρο και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Σήμερα, ο ουρανός είναι γαλάζιος, η γη σκεπασμένη με πράσινο χορτάρι. Εδώ και χρόνια οι κυνηγοί και οι ψαράδες περνούν ώρες στην ύπαιθρο, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον ερειπωμένο αντιδραστήρα. Οι ντόπιοι αποκαλούν την περιοχή «Ριβιέρα του Τσερνομπίλ».Φωτογραφίες: Donald Weber
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ