Αίγυπτος: Συνελήφθη ο ακτιβιστής-υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αλάα Αμπντέλ Φάταχ

Αίγυπτος: Συνελήφθη ο ακτιβιστής-υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αλάα Αμπντέλ Φάταχ Facebook Twitter
0

Συνελήφθη ο ακτιβιστής Αλάα Αμπντέλ Φάταχ, προσωπικότητα της εξέγερσης του 2011 στην Αίγυπτο που είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον Μάρτιο.  

Ο δικηγόρος του Μοχάμεντ αλ Μπάκερ συνελήφθη επίσης την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αιγυπτιακό Κέντρο για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. «Ο γενικός εισαγγελέας ολοκλήρωσε την ανάκριση του Αλάα Άμπντελ Φάταχ (...) και πλέον ανακρίνει τον δικηγόρο του ο οποίος συνελήφθη την ώρα που περίμενε να ξεκινήσει η ανάκριση του πελάτη του», δήλωσε ένας άλλος δικηγόρος ο Αμρ Ιμάμ που ήταν παρών στο συμβάν.Ο Μπάκερ είναι διευθυντής του Κέντρου για τις Ελευθερίες και τα Δικαιώματα, μιας άλλης αιγυπτιακής ΜΚΟ.

Ηλικίας σήμερα 37 ετών ο Άμπντελ Φάταχ συνελήφθη το 2013 αφού διαδήλωσε κατά ενός νόμου ο οποίος καθιστούσε σχεδόν αδύνατες τις κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο. Αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο όμως ήταν αναγκασμένος να περνά τα βράδια του επί πέντε χρόνια στο αστυνομικό τμήμα του Ντόκι, όπου επέστρεφε κάθε απόγευμα στις 18:00.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι συνελήφθη εκ νέου την Κυριακή το πρωί την ώρα που ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από το αστυνομικό κέντρο. Πολιτικός ακτιβιστής και μπλόγκερ ο Άμπντελ Φάταχ είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι αξιωματικοί της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας τον είχαν απειλήσει πως θα επιστρέψει στη φυλακή, αν μιλήσει δημοσίως.

«Η εικόνα της επανάστασης» του 2011, όπως είχε επονομαστεί ο Άμπντελ Φάταχ, είχε συνεχίσει να εκφράζεται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Υπερασπιζόταν κυρίως τα δικαιώματα άλλων πρώην κρατούμενων, που επίσης ήταν αναγκασμένοι να περνούν τα βράδια τους σε αστυνομικά τμήματα. Τις τελευταίες ημέρες είχε σχολιάσει στο Twitter τις διαδηλώσεις κατά του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έπειτα από έκκληση ενός αυτοεξόριστού Αιγύπτιου επιχειρηματία, ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο και τον στρατό για διαφθορά.

Περιορισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο, όπως και κάποιες υπέρ του προέδρου, μία εβδομάδα μετά την κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων. Εξάλλου στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας συνελήφθησαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι διώξεις αντιφρονούντων υπό τον Σίσι είναι η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του προέδρου επισημαίνουν ότι οι αρχές χρειάζεται να σταθεροποιήσουν την Αίγυπτο μετά την αναταραχή που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Αρκετές εκατοντάδες από τους συλληφθέντες της προηγούμενης εβδομάδας --ανάμεσά τους συγγραφείς, ακτιβιστές και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης—κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ότι εντάχθηκαν σε τρομοκρατική οργάνωση και ότι διαδήλωσαν χωρίς άδεια. Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

«Υπενθυμίζω στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι βάσει του διεθνούς δικαίου οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν και δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θα έπρεπε να έχουν συλληφθεί, πόσω δε μάλλον να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα απλώς και μόνο επειδή άσκησαν αυτά τους τα δικαιώματα», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ