Διορίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας - Προτεραιότητα η πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος

Διορίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας - Προτεραιότητα η πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος Facebook Twitter
EPA
0

Η Λάουρα Κόντρουτσα Κόβετσι είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας που διορίστηκε στο πλαίσιο της στελέχωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα έχει ως στόχο την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος.

Ειδικότερα, ξεκίνησε η στελέχωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που θα έχει ως στόχο την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και, κατά συνέπεια, την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς διορίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας. Πρόκειται για την Λάουρα Κόντρουτσα Κόβετσι και η θητεία της οποία θα είναι επταετής, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

«Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας θα διασφαλίσει, ώστε οι παραβάτες να παραπέμπονται όντως στη Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης», δήλωσε ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, τονίζοντας ότι «τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η OLAF (σ.σ: Οργανισμός για την Καταπολέμηση της Απάτης) θα την υποστηρίξουν σθεναρά στα μελλοντικά της καθήκοντα». 

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποτελεί πρωτοποριακό μηχανισμό, που θα δίνει προτεραιότητα στο διασυνοριακό έγκλημα. Απαντά στα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών και εξοπλίζει τους Ευρωπαίους εισαγγελείς με νέα, τολμηρά εργαλεία, για να διερευνούν και να διώκουν αυτά τα εγκλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε σχετικά η αρμόδια επίτροπος, Βιέρα Γιούροβα, προσθέτοντας ότι «θα καταστεί πλέον δυνατή η σύσταση της νέας αυτής υπηρεσίας έως το τέλος του 2020».

Κάθε χρόνο, οι εθνικοί προϋπολογισμοί σε όλη την Ευρώπη χάνουν έσοδα ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ εξαιτίας της διασυνοριακής απάτης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητα να διερευνά, να διώκει και να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά ή σοβαρή διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, ενώ ο κανονισμός για τη σύστασή της εκδόθηκε το 2017 στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ