«Πώς τολμάτε!» - Η παθιασμένη ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα

«Πώς τολμάτε!» - Η παθιασμένη ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα Facebook Twitter
41

Με μια παθιασμένη ομιλία, η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου οργισμένη καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.

«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας».

«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».

Η σύντομη ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο.

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας» τόνισε. «Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ».

«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

 
Διεθνή
41

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
Libretarian,Αγαπητέ / ή,Μακρότατες αναλύσεις για το θέμα και στο τέλος το συμπέρασμα ότι άδικα ανησυχούμε στην πλειοψηφία μας, γιατί δεν.έχουμε ...ενηλικιωθεί.Όσα θεωρητικά λέτε σεβαστά και δικαίωμά σας να τα λέτε, αλλά εγώ θα πω συνοπτικά το εξής πρακτικό και εμπειρικό.Γεννήθηκα την δεκαετία του ' 50 και έζησα όλη μου την ζωή - σαν μόνιμος κάτοικος εννοώ - στην Αττική.Υπενθυμίζω λοιπόν στους συνομήλικους μου και ενημερώνω τα νέα παιδιά, ότι ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.Και καταλάβαινες αμέσως την αλλαγή της εποχής - και συνήθως ήταν ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ.Εξάλλου, το μέσο ετήσιο κλίμα ήταν σε όλη την χώρα ΕΥΚΡΑΤΟ. Αυτά έχουν χαθεί πια και το μικροκλίμα της Αττικής - αλλά και όλης της χώρας - τείνει να γίνει "τροπικό" το καλοκαίρι, υποφέρεις πια το καλοκαίρι από την ζέστη και τον χειμώνα από το κρύο.Όλα τα άλλα είναι κατ' εμέ ΩΣ ΕΚ ΠΕΡΙΣΣΟΥ.. Και δεν έχω άλλα περιθώρια να ...μεγαλώσω.
1. Οσο γερναμε, υποφερουμε περισσοτερο απο κρυο/ζεστη.2. Το μικροκλιμα της Αττικης εχει επηρεαστει απο τοπικους παραγοντες (δομηση κυριως).3. Η Γκρετα αυτο μπορει, αυτο κανει. Οι υπολοιποι που μπορουμε να δουμε εκτος απο ασπρο/μαυρο και τα γκρι και τα χρωματα, μαλλον κανουμε αλλιως.
Αγαπητέ,Βεβαίως το μικρoκλίμα της Αττικής έχει επηρεασθεί από την δόμηση.Ποιος ενέκρινε την υπερβολική δόμηση και άρα τις συνέπειές της στο μικροκλίμα ;Όπως έχει επηρεασθεί και από το κάψιμο του Υμηττού και της Πάρνηθας.Όταν αδιαφορούσαμε και εξακολουθούμε να αδιαφορούμε για την πρόληψη πυρκαϊών, δεν ξέρουμε ότι μετά τις πυρκαϊές που δεν αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς, θα επηρεασθεί το μικροκλίμα ;Η αλλοίωση συνεπώς - χειροτέρεψη εν προκειμένω - του μικροκλίματος και κατά συνέπεια του κλίματος, προκύπτει ΠΑΝΤΑ σαν δευτερογενές αποτέλεσμα των λοιπών δραστηριοτήτων μας.Απλά, στην περίπτωση των δασών του Αμαζονίου, τα μεγέθη είναι τόσο μεγάλα που επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα !Δεν σημαίνει αυτό ότι δικαιούμαστε να αδιαφορούμε για μικρότερες κλίμακες !Αυτό προσπαθούν να καταλάβουμε εμείς και οι κυβερνήσεις η Γκρέτα τώρα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης εδώ και χρόνια.
Αν ήμουν χριστιανός, θα επαναλάμβανα την ρήση του Ιησού για τους φαρισαίους που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο.Ασχολιόμαστε με το ύφος της Γκρέτας, αν τα παίρνει από εταιρείες, αν είναι ώριμη, αν πετάει με αεροπλάνο και διάφορες άλλες χαζομαρούλες.Την ίδια στιγμή που οι πετρελαϊκές εταιρείες ξοδεύουν 2 δις ΚΑΘΕ χρόνο για lobbying. Δηλαδή για να αγοράσουν κυβερνήσεις, να πληρώσουν κονδυλοφόρους και να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους.Μιλάμε για έναν βιομηχανικό κλάδο που ΗΔΗ κυριαρχεί στον κόσμο. Δεν έχουν τον παραμικρό ανταγωνισμό, κανένας δεν μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς πετρέλαιο. Και ενόσω είναι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, ξοδεύουν 2 δις σε ετήσια βάση προκειμένου να φιμώνουν ανθρώπους, να αλλάζουν ή μπλοκάρουν νόμους και να "μαγειρεύουν" τα επιστημονικά δεδομένα όπως τους βολεύει.Αναρωτήθηκε ποτέ κάποιος το γιατί;Τι ανάγκη έχει ένας κυρίαρχος να προστατεύει τον εαυτό του;Το ότι οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν τον πρωτόκολλο του Κυότο ήταν τυχαίο; Το ότι αποχωρούν από κάθε προσπάθεια για το κλίμα είναι τυχαίο; Το ότι μπλοκάρουν κάθε σημαντικό νόμο είναι τυχαίο; Με 360 εκατομμύρια $$ ριγμένα στις εκλογικές καμπάνιες των γερουσιαστών, εσείς ακόμα πιστεύετε στις συμπτώσεις;Πόσο πλυμένο (με χλωρίνη) μυαλό πρέπει να έχει κανείς για να ασχολείται με το αν η Γκρέτα είναι ώριμη ή θυμωμένη ή ερωτευμένη και να παραβλέπει τα δύο δις που ξοδεύουν οι πετρελαιάδες για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους;Ακόμα και αν δεν υπήρχε η Γκρέτα, το γεγονός και μόνο ότι ξοδεύονται τόσα πολλά για να μας πλύνουν το μυαλό, θα έπρεπε να μας κάνει να κατέβουμε στους δρόμους.Βγαίνει το Σπήγκελ και αποκαλύπτει ότι οι πετρελαικές ήξεραν (είχαν κάνει επιστημονικές έρευνες) εδώ και ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια για την κλιματική αλλαγή και το έκρυβαν. Βγαίνουν επιστήμονες και καταγγέλουν (επώνυμα και με στοιχεία) ότι φιμώθηκαν επειδή έλεγαν "δυσάρεστα" πράγματα για τις πετρελαϊκές.Και εσείς ασχολείστε με το πόσο μακρυά είναι η κοτσίδα της Γκρετούλας.Ανησυχείτε τα καημενούλικα μήπως και τυχόν η Γκρέτα εξυπηρετεί συμφέροντα. Μήπως και τυχόν σας ξεγελάσει με τον παθιασμένο λόγο της.Το ότι οι πετρελαϊκές σας έχουν πηδήξει κανονικότατα δεν σας απασχολεί.Για κάθε εκλεγμένο ευρωβουλευτή δουλεύουν εδω-και-τώρα τέσσερις λομπίστες, σε 8ωρη βάση. Και μιλάμε μόνο για τους registered λομπίστες, όχι τους πληρωμένους κονδυλοφόρους, τους εξαγορασμένους επιστήμονες και τους πιαρατζήδες.Δεν πληρώνονται όλοι οι λομπίστες από τις πετρελαϊκές, αλλά το σύστημα είναι αυτό.Εσείς εκλέγετε 1 ευρωβουλευτή κάθε 4 χρόνια για να εκφράσετε τα δικά σας συμφέροντα και οι εταιρείες έχουν επί τόπου 4 (επίσημα) λομπίστες επί 365 Χ 8 για να εκφράσουν τα δικά τους. Ποιός ακριβώς νομίζετε ότι σας κυβερνάει;Ασχοληθείτε τώρα με το αν τυχόν η Γκρέτα δεν χρησιμοποιεί οικολογικές σερβιέτες.
Καλά για τις ΗΠΑ όλοι λένε το μακρύ και το κοντό τους(εύκολος στόχος), για τη Κίνα και την Ινδία, τις δυό μεγαλύτερες χώρες που μολύνουν το πλανήτη έχεις να πεις τίποτα; Μάλλον όχι, και δεν έχω δει και κανένα να πάει εκεί και να διαδηλώσει εναντίον της κυβέρνησής του. Γιατί άραγε;
Ειλικρινά με εντυπωσιάζουν τα επικριτικά σχόλια. Δεν το περίμενα να δω τόσο αφ´ υψηλού κριτική. Ίσως επειδή λόγω επαγγέλματος συναναστρέφομαι κυρίως με παιδιά αυτής της ηλικίας. Σίγουρα ο λόγος της είναι ιδιαίτερος. Είναι γυμνός όμως. Και αν ξεχάσουμε τα πρέπει και τα μη στην επικοινωνία, είναι μια χαρά άμεσος και ευθύς και ταιριαστός στα δεκάξι της χρόνια. Δηλαδή πως θα έπρεπε να είναι; Με το σεις και με το σας; Ίσα ίσα. Λέει προτιμώ να πιστέψω πως δεν καταλαβαίνετε τον επείγον του πράγματος και γι αυτό δεν κάνετε τίποτα. Αλλιώς είστε κακοί, διαβολικοι. Μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει με την κλιματική αλλαγή. Είναι όντως κάτι που συζητιέται εδώ και τριάντα χρόνια και η πραγματικότητα δείχνει τα δόντια της. Ανεμοστρόβιλοι, καταιγίδες, καύσωνες. Είναι άγνωστα τα φαινόμενα αυτά; Και οι μεγαλοτάδε συνεχίζουν με καταστροφές. Εξορύξεις, αποψιλωσεις στα δάση, ρύπανση. Αυτή δεν παει καλά; Ή μηπως κάποιοι άλλοι; Μακάρι να ξεσηκώσει τον κόσμο η μικρή. Και εύχομαι να είναι γερή και δυνατή για να συνεχίσει. Και να την αφήσουν.
Η κλιματική αλλαγή δεν "συζητιέται" απλά εδώ και χρόνια, έχουμε απτά αποτελέσματα, το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού. Η ΕΕ έχει ορίσει πλάνο πλήρους απανθρακοποίησης ως το 2050, με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο. Όλα αυτά υπάρχουν ήδη κι εσείς ζητάτε από τον κόσμο να ξεσηκωθεί. Μα ο λόγος που δεν πάμε γρηγορότερα, είναι ακριβώς για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος, αν νιώσει πως απειλείται το επίπεδο διαβίωσής του!
Α, ο κόσμος λοιπόν φταίει γιατί θα του χαλάσουν τη βολή του. Όχι όσοι κερδίζουν. Οκ. Όχι ότι δεν το έχουμε ξανακούσει αυτό. Και αγαπητέ μου αυτά που γράψατε για τις συμφωνίες και τα πρωτόκολλα στο πλαίσιο του «συζητιέται» βρίσκονται. Εγώ ξέρω πως στην Μεσόγειο ετοιμάζεται μια ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα, για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Και αν δεν απατώμαι έχει υπογράψει όλες τις συμφωνίες και τα πρωτόκολλα.
Δηλαδή, αν σαν ερχόταν μια ΔΕΗ αυξημένη κατά 200%, θα ήσασταν ενθουσιασμένη γιατί είναι για το καλό του πλανήτη, δεν θα διαμαρτυρόσασταν πάλι πως "κάποιοι κερδίζουν", σωστά;Η Μεσόγειος έχει φυσικό αέριο. Το ανέφερα ως μεταβατικό καύσιμο ακριβώς για να μην ακούσω αυτό που μου είπατε.
Σοβαρά τώρα; Σας ενοχλεί το ύφος της Γκρέτα; Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων είναι στα όρια της πλήρους αδιαφορίας, ασχολούνται μόνο με την κατανάλωση τεχνολογίας κι έχουν γίνει τα μάτια τους διπλά από την ατέρμονη ανοησία στις οθόνες, σας ενοχλεί μια έφηβη που φωνάζει για το περιβάλλον; Η εμφάνιση του ανεκδιήγητου Τραμπ που για άλλη μια φορά ξεκούφανε το σύμπαν με την ανοησία του σας πάει καλύτερα; Ο Μπολσονάρου που καίει συνειδητά τον πνεύμονα της γης εγκρίνεται ως πολιτικά ορθός;
Αν πίστευα σε θεωρίες συνωμοσίας θα ήμουν σίγουρος ότι αυτοί που κινούν τα νήματα για την καταστροφή του περιβάλλοντος θα ήταν οι ίδιοι που θα έβαζαν και το "οργισμένο παιδί" στο κόλπο. Θα έβγαζε μια fierry ομιλία στον ΟΗΕ, συγκίνηση, χειροκρότημα και μετά "μια χαρά παιδιά, συνεχίζουμε την καταστροφή"Ας επικεντρωθούμε ο καθένας σε πολύ μικρά πραγματάκια στο μικροπεριβαλλον του. Λίγη συνείδηση θέλει όταν ανάβουμε ένα διακόπτη, όταν χρησιμοποιούμε ένα καλλυντικό, όταν πετάμε ένα σκουπίδι, όταν παίρνουμε το αυτοκίνητο ενώ μπορούμε άλλο μεσο. Απλές πρακτικές σκέψεις σε εφαρμογή, τίποτα το φοβερό.Αλλιώς ας περιμένουμε από την Γκρετα, τον ΟΗΕ, την κυβέρνηση, τους εξωγήινους... Κυρίως τους τελευταίους...
Ας μη συνδέουμε την καταστροφική επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη και την αναίσθητη αδιαφορία μας για την ποιότητα της ίδιας μας της ζωής και εκείνης των παιδιών μας με την στημένη, Επιδαυρική, χιλιοπροβαρισμένη παράσταση που δίνει η κοπέλα.
Ωραία, η Γκρέτα παίζει θέατρο, είναι ντράμα κουήν, πολύ παθιασμένη, αδικαιολόγητα εξοργισμένη, ανώριμη ... (μπλα μπλα μπλα) Λες και δεν επιτρέπεται σε ένα 16χρονο να είναι εμπαθές και εξοργισμένο.Λες και περιμένουμε από ένα 16χρονο να μιλάει σαν κεντρικός τραπεζίτης (και τότε θα την κατηγορούσαμε για έλλειψη πάθους).ΕΣΥ λοιπόν που το παίζεις σοβαρός, ισορροπημένος, ώριμος και ψύχραιμος ενήλικας, τι ΑΚΡΙΒΩΣ έκανες για το περιβάλλον; Τι έκανες για να λύσεις ένα επείγον πρόβλημα;Αφού το 16χρονο είναι ασόβαρο και θεατρινίστικο, δείξε μας τι κατάφερες ΕΣΥ ο σοβαρός.Ενα ΤΟΣΟ σοβαρό και υπεύθυνο άτομο σαν ΕΣΕΝΑ δεν είναι δυνατόν να μην έχει καταφέρει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για ένα τόσο επείγον πρόβλημα. Πριν κριτικάρεις κάποιον για εμπάθεια και ανωριμότητα, δείξε μας ΕΣΥ τι κατάφερες με την υπευθυνότητα σου και την ψυχραιμία σου.Εκτός από το να κάθεσαι στην καναπεδάρα σου και να σχολιάζεις τα "ανώριμα" 16χρονα. Μακάριος στην κοσμάρα σου, σχολιάζοντας στα σόσιαλ.Κριτική στην Γκρέτα είναι μόνο τότε δικαιολογημένη, αν ΕΣΥ έχεις κάνει τα ΜΙΣΑ από όσα έκανε η Γκρέτα. Είτε αν έχεις να προτείνεις κάτι ΚΑΛΥΤΕΡΟ από αυτά που προτείνει η Γκρέτα.Γιατί αν δεν έχεις κάνει τίποτα και αν δεν έχεις να προτείνεις κάτι _συγκεκριμένα_ καλύτερο, τότε είσαι ένας καναπεδάτος φαφλατάς που προσπαθεί να δικαιολογήσει τον ωχαδερφισμό του.Υ.Γ. Πάντως πρέπει να σε τσούζει αρκετά η Γκρετα. Με εσένα δεν καταδέχεται ούτε η Μέρκελ ούτε ο ΟΗΕ να ασχοληθεί καν μισό δευτερόλεπτο. Φτυσμένο σε έχουν και εσένα και την αποψάρα σου.
Για αλλη μια φορα, τρομολαγνεια, επικληση στο συναισθημα, και χρηση παιδιων που φωναζουν παθιασμενα για το "μελλον που τους ανηκει"Σα να βλεπεις βουλη των εφηβων. Cringe
Οχι, καθε αλλο, και εγω υπηρξα εφηβος που ετρωγα αμασητο οτι εβλεπα στην τηλεοραση περι κλιματικης αλλαγης (το 2015 η μιση ευρωπη επρεπε να ειναι κατω απο το νερο συμφωνα με τους επιστημονες των 90s) και εγω νομιζα οτι ο κοσμος ειναι χωρισμενος στους κακους καπιταλιστες που θελόυν να καταστρεψουν τον πλανητη και τους καλους αριστερους οικολογους. ε, μετα μεγαλωσα ευτυχως.
Ξανά και ξανά και ξανά: α) Το 98% της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας - το οποίο με βάση τις πιθανότητες δεν είναι δυνατόν να αποτελείται από αριστερές σατανίστριες οικολόγες λεσβίες - έχει αποφανθεί για την κλιματική αλλαγή ΚΑΙ για το ότι είναι ανθρωπογενής.Αυτό δεν εμποδίζει μερικούς ωχαδερφιστές ελληνάρες (μαζί με τον Τραμπ και την οικογένεια των Σαουδ) να αμφισβητούν τα επιστημονικά πορίσματα.Αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους τους επιστήμονες.β) Οι επιστήμονες έχουν ΗΔΗ διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την λύση του προβλήματος. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε / αναζητήσουμε τις λύσεις, υπάρχουν ήδη. Η εφαρμογή τους είναι το ζητούμενο.γ) Οι προτάσεις των επιστημόνων έχουν ΗΔΗ ψηφιστεί από τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ και έχουν επικυρωθεί από 195 κοινοβούλια.Ολοι αυτοί είναι αριστεροί οικολόγοι;Ευτυχώς που ήρθε ο "μεγάλωσα ευτυχώς", ενήλικας, σοβαρός libertarian να μας σώσει από όλην αυτήν την αριστερίλα.Υ.Γ. Μιας και μιλάς για προβλέψεις από την δεκαετία του 90: Οι επιστήμονες όντως παραδέχονται ότι έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους...ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ !!!Σαν σοβαροί επιστήμονες διατύπωσαν τα αποτελέσματα τους με όσο γίνεται πιο συντηρητικές εκτιμήσεις. Και έπεσαν έξω, επειδή τα πράγματα έγιναν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από τις προβλέψεις τους.Ελα μετά να ξαναμιλήσεις για "τρομολαγνεία" και για "υπερβολή".Τα πράγματα (λέω εγώ) είναι μάλλον 3Χ χειρότερα από αυτά που λέγονται επίσημα.
Σε ευχαριστώ πολύ Harlan, για την υπέροχη πάσα (που λογικά κανείς δεν θα διαβάσει έκτος από τους mods της lifo. )Tο 97% των επιστημόνων (κ όχι το 98%) είναι μια χιλιοειπωμένη ατάκα, που αναφέρετε σε ΜΙΑ έρευνα ΕΝΟΣ ανθρώπου με ένα ερωτηματολόγιο που στάλθηκε σε εθελοντές μιας σελίδας (scepticalscience.com) τον Μάρτη του 2012, κοινώς, λυπάμαι, δεν παίρνεις πτυχίο με τόσο biased δείγμαΣαφέστατα δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ελπίζεις, η με αυτο που αφηνεται να εννοηθει, ότι δηλαδή σε εκατοντάδες ανεξάρτητες έρευνες κλιματολογιών υπάρχει συμφωνία χωρίς προσυνεννόηση σε ποσοστό 97%. ενδεικτικά ένα λινκ, μιας και το διαδίκτυο είναι γεμάτο με debunks για το "97% των επιστημόνων"https://www.thegwpf.com/ian-plimer-97-of-scientists-agree-on-nothing/Oι "λύσεις" που έχουν διατυπωθεί είναι από πολιτικούς, οχι επιστήμονες. Είναι κυριως αυξήσεις φορολογίας, και επιδοτήσεις σε λύσεις με τεράστια συμφέροντα (ψαξε για τις επιδοτήσεις Vestas, της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρίας αιολικών, η για το ποσο ρυπογόνος ειναι η εξόρυξη λιθιου για τις μπαταρίες των αυτοκίνητων ktl.) αυτες οι λύσεις λοιπον, δινουν ουσιαστικά λευκη επιταγή στις κυβερνήσεις να αυξάνουν την "πρασινη φορολογία", κατα το δοκούν και να δινουν τεραστιες επιδοτήσεις οπου θελουν. Κοινώς ΧΡΗΜΑ.Το αλλο τμημα τον "λυσεων" παει χερι χερι με το πράσινο marketing, που προωθεί την επιφανειακή οικολογία, οπως πχ τα αυτοκίνητα Tesla, που ειναι το όνειρο του καθε οικολογου, αλλα ουσιαστικά το ρευμα που καταναλώνουν ειναι ειτε απο λιγνίτη ειτε απο πυρηνική ενέργεια, η πχ, οπως ειπαμε πριν απαιτούν τεράστιες ποσότητες λιθιου.Το οτι πολίτικοι απο 195 χωρες του ΟΗΕ που δεν διαβάζουν καν το 97% (ειδες τι εκανα εκει ε?) των νομοθετήσεων που τους έρχονται, λιγη σημασία εχει, ειδικά εαν προσθέσεις και τους ασύλληπτους εκβιασμούς που γίνονται καθημερινά στον ΟΗΕ απο τα ισχυρά κράτη στα μικρα, με αντάλλαγμα... ναι το μάντεψες καλα, οικονομικά πακετα και Έλεγχο, και στρατηγικές συμφωνίες.Μην ξεχναμε και τις φοβερες οικολογικες αποφασεις για CO2 επιπεδα ανα χωρα και ρυπους, που απλα λειτουργει πλεων ως χρηματιστιριο ρυπων μεταξυ ανεπτυγμενων κρατων και φτωχοτερων για να "αγοραζουν " co2 emmisions. Η την φοβερη ανακυκλωση που ταχα γινετε και ολα τα πλαστικα πωλουνται στην Κινα για επεξεργασια, η οποια δε ξερει τι να τα κανει και απλα τα πεταει σε χωματερες και ποταμια. Θέλεις να μάθεις ποια ειναι η λύση? να φέρεις τον αναπτυσσόμενο κόσμο (ναι αυτα τα 5.5 δις που ζούνε στη φτώχια) σε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για να μάθουν να μην πετάνε τα σκουπίδια τους στους ωκεανούς https://www.dw.com/en/whose-fault-is-plastic-waste-in-the-ocean/a-49745660 , να μη καίνε τόνους λάστιχων επειδή έτσι γουστάρουν https://www.youtube.com/watch?v=kkSPqFAFuCc, κτλ. και να μην κάνουν 12 παιδιά έκαστος. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ούτε μπορείς να παίξεις ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, συν τις άλλοις θέλει και ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ για να γίνει ενώ ενα σύμφωνο Κυοτο, γίνετε μπαμ μπαμ και βγάζεις και ωραίες φωτογραφίες με τα άλλα 50 λαμογια που εχουν έρθει με τα ιδιωτικα τους jet απο ολο τον πλανήτη για το photo-op.Οσον αφορα τις προβλεψεις. προφανως εισαι πιτσιρικος η απλα ζουσες σε μια φουσκα τις περασμενες δεκαετιες. Στα 80ς και στα 90ς, οι προβλέψεις των επιστημόνων έλεγαν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ , οτι οι παραθαλάσσιες πόλεις του κόσμου θα ειχαν ΒΥΘΙΣΤΕΙ μεχρι το 2015, Ο Αμαζόνιος θα ειχε γινει βοσκοτόπια, (εχουμε 7% μεγαλύτερη δενδροκαλυψη φετος σε σχέση με το 1982 by the way https://www.independent.co.uk/environment/tree-cover-increase-world-deforestation-farming-rainforests-forests-a8486096.html δε πρόκειται να το δεις αυτό πουθενα, γιατι δε πουλάει), και οτι η ζημια στο όζον ειναι μη αναστρέψιμη και απλα, θα πρεπει να κυκλοφορούμε με spf 50 στους δρόμους. Ταινιες σαν το waterworld, η το highlander 3, 12 monkeys ηταν πάντα στην επικαιρότητα.Οποτε φιλε Harlan, αυτα πίστευα και εγω οταν ημουν 15 και αφελής, αλλα ναι, ειδα οτι δεν ειναι ασπρο-μαυρο και οτι η φιλη Γκρετα με τον πύρινο λογο που την πνιγεί το δικιο. δεν ειναι ΤΙΠΟΤΑ παραπάνω απο ενα ασήμαντο πιονι που γραφει καλα στην TV για να προωθήσει την μια πλευρα. που ειναι οσο βρόμικη ειναι και η δευτερη πλευρά απλα εχει "ηθικο πλεονέκτημα" Εσυ τωρα, εαν θες μπορεις να δεθείς με χειροπέδες στην αμερικανική πρεσβεία και να πεις οτι ο τραμπ καταστρέφει το μέλλον των παιδιών σου. σίγουρα θα έρθουν τα καναλια να σου παρουν συνέντευξη.
Φίλε Libertarian, δεν έχω καμία διάθεση να συζητήσω τα όσα επιστημονικά παραθέτεις.Οχι επειδή σε περιφρονώ - κάθε άλλο.Αλλά επειδή όλα αυτά έχουν συζητηθεί και ξανασυζητηθεί γύρω στο 1.000.000 φορές. Και μάλιστα από ανθρώπους πιο ειδικούς από μένα.Υπάρχει ένα σαφές και αδιαμφησβήτητο γεγονός: 195 κοινοβούλια έχουν ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ότι θα εφαρμόσουν συγκεκριμένα πράγματα.Το γιατί έχουν πάρει αυτήν την απόφαση, δεν το (ξανα-ματα)συζητάω. Μπορεί να την έχουν πάρει γιατί ψάχνουν αφορμή για νέους φόρους, μπορεί να αποτελούνται από σατανίστριες αριστερές οικολόγες λεσβίες, μπορεί να τους πληρώνει ο Σόρος. Α-Δ-Ι-Α-Φ-Ο-Ρ-Ω.Ενα πράγμα λέω μόνο: Εσύ κι εγώ που είμαστε σοβαροί, ενήλικες και υπεύθυνα άτομα οφείλουμε να κατέβουμε στους δρόμους και να πιέσουμε τα 195 κοινοβούλια είτε να εφαρμόσουν τα ήδη ψηφισμένα είτε να τα καταργήσουν ως λάθος.Πως τολμάμε να την πέφτουμε στην κάθε Γκρέτα για "ανωριμότητα" όταν εμείς οι υποτίθεται σοβαροί δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε και δεν εφαρμόζουμε τις δικές μας αποφάσεις; Γελάνε τα 16χρονα μαζί μας - δικαίως.Παραθέτεις κάποιες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η εφαρμογή περιβαλλοντικών νόμων θα ήταν λάθος. Πολύ ωραία. Πείσε τώρα και τους εκλεγμένους αντιπρόσωπους σου και τελειώσαμε.Η Γκρέτα (και εγώ) λέμε κάτι πάρα πολύ απλό: Είτε εφαρμόστε αυτά που ψηφίσατε είτε αναιρέστε επίσημα την ψήφο σας. Το να έχεις ψηφίσει κάτι και να μην το εφαρμόζεις είναι απάτη. Και ανευθυνότητα.Με τι μούρη μιλάς στα 16χρονα μετά;Υ.Γ. Δεν έχεις ιδέα του τι είναι η αριστερή οικολογία που τόσο φοβάσαι. Σταμάτα να βλέπεις φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Η Γκρέτα δεν έχει καμία σχέση μαζί της.
Libretarian (ωραίο nick) την διάβασα εγώ την πάσα και ευτυχώς! Επειδή έχεις μεγάλο δίκιο σε πολλά. Αυτό το "ηθικό πλεονέκτημα" σε πόσα έχει κάνει τόση ζημιά...και πόσο αφελής είναι η νεότητα συνήθως...
παντα φοβαμαι αυτους που παριστανουν τα υποψηφια θυματα. Σιχαινομαι αυτους που χρησιμοποιουν παιδια για να συγκινησουν τα πληθη. Παλιά καποιος αλλος ζηταγε ζωτικο χωρο.
Αυτο που λες ειναι αστειο σε πρωτη φαση αλλα ηδη μετραει χρονια ο ecofascism σαν πολιτικη κινηση.Παλι τελειως απλουστευτικα, η πιο ωραια δικαιολογια για να την μπουμε στους κινεζους σαν δυση ειναι αυτο ακριβως, οτι δεν σκεφτονται το περιβαλλον.Πολεμος δυσκολα γινεται για το εθνος σημερα αλλα για το περιβαλλον, πολλοι θα ειναι προθυμοι να πεθανουν.
JohnzikΣυμπληρώνω το παραπάνω σχόλιό μου, που αφορούσε και σε σας.Η Γκρέτα ΔΕΝ ΕΧΕΙ - ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ - ΕΞΟΥΣΙΑ.Συνεπώς, δεν πρέπει να φοβάται κανένας "αντιφρονών".Που άλλωστε - και αν υπάρχουν -, αυτοί ελέγχονται για την αδιαφορία τους και οπωσδήποτε, ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΙΑ ΤΩΝ ΣΕΛΦΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ. Η Γκρέτα είναι - και δίκαια - σε κατάσταση πανικού θα λέγαμε. ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ !ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΣ, ΟΧΙ ΝΑ "ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ I-PHONE, TOY 5G, ΤΟΥ STOIXIMAN" και όλες τις άλλες καταναλωτικές "εμπειρίες" που το διεθνές μάρκετιγκ μας τις πλασσάρει σαν ζωή.Και πολλοί - πάρα πολλοί - "τσιμπάνε" και πλουτίζουν κάποιοι από την αφέλειά μας - τουλάχιστον, μην πω τίποτε χειρότερο... Συγχωρέστε μου τα κεφαλαία, αλλά έτσι δίνω την έμφαση όπου νομίζω.
Όταν ο πλανήτης Γη των πρόσφατων δεκάδων χιλιάδων ετών είχε και έχασε πια την ισορροπία που γνωρίζαμε μέχρι πριν 50-60 χρόνια, ε τότε ΝΑΙ, Η ΓΗ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ.Απλούσταο παράδειγμα, το κλίμα της Αττικής που προλάβαμε να βιώσουμε οι ηλικίας 60 +, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ.Και πριν λίγες μέρες στην Ελβετία νομίζω, ένας παγετώνας των Άλπεων "έλιωωσε" οριστικά, μετά από ραγδαία συγκριτικά αλλαγή της σύστασής του μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Και αυτό θα στερήσει ένα τρόπο ζωής σε χιλιάδες κοντά εκεί διαβιούντες ανθρώπους.Συνεπώς ναι, η Γη "πεθαίνει" αργά και σταθερά (ο ενεστώτας είναι διαρκείας).
ΕΛΠΟ, μπορείς να περιγράψεις στους νεότερους πώς ήταν το μικροκλίμα της Αττικής παλιά; Θα με ενδιέφερε. Ο πατέρας μου έλεγε ότι τα καλοκαίρια στην Ερμού φορούσε καλοκαιρινό σακάκι και ήταν άνετα
Μόνο που η Γη δεν έχει ηλικία "δεκάδων χιλιάδων ετών". Μια φορά και έναν καιρό ένας μετεωρίτης εξαφάνισε σχεδόν τα πάντα και τους πάντες...εντούτοις η Γη επιβίωσε και εξελίχτηκε. Η ιδέα ότι το ανθρώπινο είδος θα την "πεθάνει" είναι τόσο ανθρωποκεντρική που εν τέλει χάνει τη δυναμική της. Μια παρένθεση είμαστε μην το ξεχνάμε!
Enas allosΣας διέφυγε το "πρόσφατων" δεκάδων χιλιάδων ετών, σαν μέτρο σύγκρισης με την σημερινή εξελιγμένη κατάσταση. Προφανώς εγνώριζα ότι η Γη δεν έχει ηλικία δεκάδψν χιλιάδων ετών. Και δεν επεδίωξα απόλυτη επιστημονική λεπτομέρεια, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Ace VenturaΔεν πιστεύω βέβαια να θέλετε να αναπτύξουμε εδώ στην "Λ" το μικροκλίμα της Αττικής πριν 60 χρόνια. Μπορείτε να βρείτε - είμαι σίγουρος - και να διαβάσετε σχετικά άρθρα ή βιβλία.Όπως καταλαβαίνετε, προσπερνώ ασχολίαστα την πιθανότητα της ειρωνίας. 'Αλλωστε, το παράδειγμα που παρουσιάζετε από τον πατέρα σας είναι άσχετο.
Και για johnzik1. Στα 17 δίνουμε δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, άρα αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΑΖΟΛΟΓΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥΣ.Συνεπώς, πρέπει κατ' αρχήν να δούμε θετικά την ενασχόληση με το κλίμα της Γκρέτα, που προφανώς είναι ένα ευαίσθητο και "με αντέννες" και πιο ώριμο από τον μ.ό. της ηλικίας της παιδί.2. Όσον αφορά στο ύφος, δΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ Ή ΑΓΕΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ 16ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ.Σαν μέτρο σύγκρισης, θα θυμίσω το ύφος και το ήθος του πρώην ΠΘ μας και των "κολλητών" του - μην αρχίσω να απαριθμώ -, για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας - μας κουκίδας μες τον χάρτη. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ "Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ" ! Η Γκρέτα λοιπόν των 16 είναι το πρόβλημα ή είναι απόλυτα φυσιολογική για την ευαίσθητη ηλικία της ;Προσωπικά, σαν αυτόνομη προσωπικότητα την βρίσκω ΟΚ για την ηλικία της. Το θέμα είναι αν και ποιοι θα την προστατέψουν από "καπέλλωμα" "ΤΟΥ ΑΓΝΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ" (που λέει και ο Νιόνιος).
Συγγνώμη που επεμβαίνω και το θέτω έτσι (και δεν έχω και κανέναν λόγο προσωπικά, το αντίθετο) αλλά "απόλυτα φυσιολογική για την ηλικία της" δεν την λες. Έχει ιδαιτερότητα. Αυτό δεν έχει πρόσημο, δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό, είναι απλώς ένα γεγονός. https://www.theguardian.com/environment/2019/sep/02/greta-thunberg-responds-to-aspergers-critics-its-a-superpowerΕίναι γνωστό λοιπόν ότι έχει σύνδρομο Asperger, μια διαταραχή που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα σε επίπεδο υψηλής λειτουργικότητας, και επομένως οι δράσεις της κι οι αντιδράσεις της (όπως το βλέμμα στον Τραμπ που δεν μπορεί -νευρολογικά δεν μπορεί!- να κρύψει τον θυμό της) είναι σε μεγάλο ποσοστό κι ένας τρόπος διαχείρισης και της κατάστασής της. Η εμμονικότητα που της καταλογίζεται δεν απορρέει από σκοτεινές δυνάμεις απαραίτητα, λοιπόν, αλλά ενδεχομένως και από αυτή την διαχείριση που κάνει -διοχετεύει την εμμονή της σε έναν στόχο. Είναι ακριβώς συμπτώματα του αυτιστικού φάσματος.. (όσο κι η απέχθεια για τα αεροπλάνα και τους περίεργους θορύβους τους...) Αλλά ακριβώς για τον ίδιο λόγο μπορεί να την βοηθήσουν όντως να κάνει την διαφορά! Έγκειται στο κατά πόσον θα γίνει αφορμή για κινητοποίηση, κι όπως φαίνεται μάλλον έγινε. *Αντίστοιχη περίπτωση παιδιού που κάνει ακτιβισμό (με ή χωρίς επιρροή/καθοδήγηση γονιών) είναι άλλωστε κι ο μικρός Desmond Napoles που κάνει drag κι επίσης είναι αυτιστικός. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Διαχειρίζεται την ιδιαιτερότητά του κι αν όντως έχει πλήρη συναίσθηση, καλά κάνει. https://en.wikipedia.org/wiki/Desmond_Napoleshttps://www.youtube.com/watch?v=5ePleanIQDs
Καραβάν 11.19' Σε μένα δεν ήταν γνωστό "ότι έχει σύνδρομο Asperger, μια διαταραχή που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα σε επίπεδο υψηλής λειτουργικότητας".Πάντως - εφού ισχύει αυτό και "η εμμονικότητα που της καταλογίζεται δεν απορρέει από σκοτεινές δυνάμεις απαραίτητα, λοιπόν, αλλά ενδεχομένως και από αυτή την διαχείριση που κάνει - διοχετεύει την εμμονή της σε έναν στόχο" -, εμείς πρέπει τουλάχιστον να έχουμε κατανόηση, την στιγμή μάλιστα που όσα φοβάται είναι υπαρκτά.
Είναι καίρια η λεπτομέρεια, επειδή το νόημα του σχολίου μου ήταν ακριβώς το "δεν μπορεί διαφορετικά". Όταν η ανάγκη ονοματίζεται (από ένα δίκτυο που την ξεπερνά) φιλοτιμία, η υπεραπλούστευση δεν έχει θέση. Όσο προβολή δίνεται στην αξιοσημείωτη περίπτωσή της, τόσο ο λαός του twitter μισθοδοτείται για να διαχειριστεί με την σειρά του το brand Greta και καθείς να δρέψει το κομματάκι του: άλλος για τα μισθά, άλλος για την ευαισθητοποίηση ως κουβερτούλα, άλλος για να βγάλει γκόμενα πλασάροντας αλληλεγγύη. Τα ξέρουμε κι απ'αλλού.Η Greta ως Greta δεν αποκομίζει κάτι άλλο από την διαχείριση που αναλύσαμε παραπάνω και καλώς πράττει, καθένας δίνει την προσωπική του μάχη. (Τουλάχιστον επιπ του παρόντος) Δεν μπορεί ΑΛΛΙΩΣ. Το ότι συμβαίνει το θέμα που ασχολείται να έχει πράγματι εφαρμογή στο παρόν είναι στην ευρύτερη περίμετρο. Κανονικά δεν θα έπρεπε να βρεθεί αφορμή η Greta για να γίνει ευαισθητοποίηση. στόσο, αφού ομιλούμε για μείωση της βολής μας, μιλώντας για τον tweeterολαό κσι πάλι, έπρεπε να βρεθεί το αντιστάθμισμα μεσοσταθμικού οφέλους και εγένετο Greta! Ιδού!
Καραβάν 19.11'"Κανονικά δεν θα έπρεπε να βρεθεί αφορμή η Greta για να γίνει ευαισθητοποίηση." Πηγή: www.lifo.grΣυμφωνώ απόλυτα - και με την συνολική σας ανάλυση.Η παράμετρος του συνδρόμου που ενημερώσατε, αλλάζει σημαντικά την αντιμετώπιση του κοριτσιού.Αλλά η ουσία της έγνοιας για το περιβάλλον υπάρχει και καλώς προβάλλεται το θέμα. Και καλώς στηρίζεται επίσης και από άλλους έφηβους διεθνώς, όπως έχουν κάθε δικαίωμα.