H ώρα της κρίσης για την Thomas Cook: Θα χρεοκοπήσει η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο;

H ώρα της κρίσης για την Thomas Cook: Θα χρεοκοπήσει η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο; Facebook Twitter
1

Η πιο κρίσιμη στιγμή για την Thomas Cook, την παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου, έφτασε καθώς σε μια αποφασιστικής σημασίας συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, προσπαθεί να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

Η Thomas Cook απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αγωνία είναι μεγάλη καθώς 600.000 πελάτες της εταιρείας  βρίσκονται σε διακοπές, γεγονός που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να αναγκαστούν να επέμβουν για να τους φέρουν πίσω στην πατρίδα τους, εάν η εταιρεία εισέλθει σε καθεστώς διαχείρισης.

Η βρετανική πρωτοπόρος εταιρεία, που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω του ανταγωνισμού από τις ιστοσελίδες που προσφέρουν διακοπές χαμηλού κόστους αλλά και εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράζουν οι τουρίστες για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit, καλείται να βρει άλλα 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ξεκίνησε αργά σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο. Είχε προηγηθεί μια συνάντηση με τους πιστωτές και τη διοίκηση της κινεζικής εταιρείας Fosun. Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ, δεν έκανε κανένα σχόλιο εξερχόμενος από αυτή τη συνάντηση με τους πιστωτές που έγινε στο δικηγορικό γραφείο Latham & Watkins του Λονδίνου. Τον Απρίλιο, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ομίλου, είχε επιρρίψει ευθύνες στο Brexit, λέγοντας ότι οι πελάτες αναβάλουν τις διακοπές τους καθώς δεν ξέρουν τι θα συμβεί με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κανάλι Sky News μετέδωσε ότι η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο ζητά από τους πιστωτές να μειώσουν κατά πολύ την απαίτησή τους για εξεύρεση άλλων 200 εκατομμυρίων λιρών, εκτός από τα 900 εκατομμύρια που έχουν ήδη λάβει. Οι πιστώτριες τράπεζες (RBS, Barclays και Lloyds) υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν θα επιβίωνε παρά μόνο έναν χρόνο ακόμη, χωρίς αυτήν την επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Η υπόθεση πάντως έχει και πολιτική χροιά, αφού η ίδια η τράπεζα RBS διασώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την οικονομική κρίση. Επιπλέον, σε περίπτωση χρεοκοπίας, μόνο στη Βρετανία απειλούνται άμεσα 9.000 εργαζόμενοι. Η Thomas Cook απασχολεί 22.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο και εξυπηρετεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια πελάτες κάθε χρόνο.

Βρετανοί πελάτες κατήγγειλαν ότι ξενοδοχείο στην Τυνησία τους εμπόδιζε να φύγουν 

Βρετανοί τουρίστες στην Τυνησία κατήγγειλαν πως το ξενοδοχείο όπου διέμεναν δεν τους άφηνε να φύγουν για αρκετές ώρες χθες, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την πληρωμή των διακοπών τους από το τουριστικό γραφείο Thomas Cook, αν και η κυβέρνηση της χώρας απαντάει πως το περιστατικό οφείλεται σε παρεξήγηση.

Ο Γκάρι Σιλ, που έμεινε στο Orangers Hotel στο Χαμμαμέτ, ανήρτησε στο Facebook στις 9:39 το βράδυ: «Η ασφάλεια αρνήθηκε να μας επιτρέψει να φύγουμε από το ξενοδοχείο και μας έκλεισε μέσα». Σε επόμενη ανάρτησή του, εξήγησε ότι κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο το βράδυ του Σαββάτου και επέστρεψε στην πατρίδα του αεροπορικώς την Κυριακή.

Η Thomas Cook δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το περιστατικό, χρησιμοποιεί, όμως, τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καθησυχάσει τους πελάτες της ότι η λειτουργία της εταιρείας συνεχίζεται απρόσκοπτα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας απέδωσε το περιστατικό σε «παρεξήγηση» επισημαίνοντας πως οι τουρίστες έφυγαν με την πτήση, την οποία είχαν αρχικά κλείσει. «Ζητήθηκε από δεκατέσσερις τουρίστες να περιμένουν λίγα λεπτά για να επιβεβαιώσουμε με τους αντιπροσώπους της Thomas Cook... και σύντομα λάβαμε το συμφωνητικό και οι τουρίστες έφυγαν και ταξίδεψαν στην ώρα τους χθες το βράδυ» αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Ηράκλειο: Ανησυχία ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων για τις εξελίξεις 

Αγωνία επικρατεί και στην Κρήτη με φόντο τις εξελίξεις στην Thomas Cook. Εκτός από τους επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κρήτη και τίθεται θέμα επιστροφής στις χώρες διαμονής τους, προβληματισμός υπάρχει και για τους επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα, αλλά και συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας οτι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πάντως, σε ότι αφορά τη μετακίνηση επισκεπτών που βρίσκονται στην Κρήτη, εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Το too big to fail είναι σταθερά εδώ. Αν δουλεύεις στο Μήτσος Travel η δουλειά σου είναι επισφαλής. Αν δουλεύεις στο Thomas Cook τράπεζες και κυβερνήσεις θα ασχοληθούν με το πρόβλημά σου.Δες στην Ελλάδα Μαρινοπουλος vs Ηλεκτρονική Αθηνών.