Ιαπωνία: Αθώα 3 πρώην στελέχη της Tepco για το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Αθώα 3 πρώην στελέχη της Tepco για το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα Facebook Twitter
EPA
0

Τρεις πρώην επικεφαλής της εταιρείας Tepco αθωώθηκαν σήμερα από δικαστήριο του Τόκιο, το οποίο έκρινε ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ένοχοι για τις επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι το 2011.

«Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι αθώοι», δήλωσε ο δικαστής ανακοινώνοντας την απόφαση. «Απίστευτο!», φώναξε κάποιος από το κοινό.

Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει να επιβληθούν πέντε χρόνια φυλάκιση εναντίον του πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Tepco, του Τσουνεχίσα Κατουμάτα (79 ετών), καθώς και εναντίον δύο πρώην αντιπροέδρων, του Σακάε Μούτο (69 ετών) και του Ισίρο Τακεκούρο (73 ετών).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα στελέχη αυτά γνώριζαν πριν το δυστύχημα ότι το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα άντεχε ένα ισχυρό τσουνάμι και δεν έκαναν τίποτα. «Το νομικό σύστημα της Ιαπωνίας απέτυχε για μία ακόμη φορά να υπερασπιστεί τα δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων πολιτών που επλήγησαν από την πυρηνική καταστροφή στο Φουκουσίμα Νταϊίτσι το 2011», αντέδρασε με ανακοίνωσή της η Greepeace.

Αν και το τσουνάμι προκάλεσε τον θάνατο 18.500 ανθρώπων στη βορειοανατολική Ιαπωνία, από το ίδιο το πυρηνικό δυστύχημα, το χειρότερο στην ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986, δεν υπήρξαν αμέσως νεκροί.

Ωστόσο θεωρείται ότι ευθύνεται εμμέσως για πολλές χιλιάδες «θανάτους που συνδέονται με αυτό», και που έχουν αναγνωριστεί από τις αρχές ως θάνατοι που οφείλονται στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά το δυστύχημα.

Εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Πολλοί εξ αυτών εξακολουθούν να ζουν σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, καθώς είτε δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε δεν το επιθυμούν.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πρόσωπα δικάζονταν για το δυστύχημα αυτό. Μέχρι στιγμής το ιαπωνικό κράτος και η Tepco έχουν καταδικαστεί επανειλημμένα από τη δικαιοσύνη, έπειτα από πολλές συλλογικές αγωγές. Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Tepco κρίθηκε ένοχη για το πυρηνικό δυστύχημα και καταδικάστηκε σε συμβολικό πρόστιμο από τοπικό δικαστήριο.

Έξι μήνες νωρίτερα άλλο δικαστήριο είχε κρίνει την Tepco και το ιαπωνικό κράτος ενόχους για αμέλεια στην υπόθεση αυτή, αλλά και στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο ήταν συμβολικό. Εξάλλου η Tepco προσφέρει επί χρόνια αποζημιώσεις στα θύματα του δυστυχήματος, από ένα ειδικό ταμείο το οποίο δημιούργησε και χρηματοδοτεί το κράτος μαζί με όλες τους ιαπωνικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ