Μεξικό: Νέες έρευνες για την απαγωγή και μαζική δολοφονία 43 φοιτητών

Μεξικό: Νέες έρευνες για την απαγωγή και μαζική δολοφονία 43 φοιτητών Facebook Twitter
EPA
0

Οι αρχές του Μεξικού θα ξεκινήσουν νέα έρευνα για την εξαφάνιση και τη δολοφονία 43 φοιτητών το 2014, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρχές. 

«Θα ξεκινήσουμε πάλι», δήλωσε ο Ομάρ Γκόμες, ο ειδικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την επανεξέταση της υπόθεσης που προκάλεσε κρίση στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας και διεθνείς επικρίσεις. Η απαγωγή και στη συνέχει η άγρια δολοφονία 43 φοιτητών στην πόλη Ιγουάλα στο νοτιοδυτικό Μεξικό από διεφθαρμένους αστυνομικούς οι οποίοι συνεργάζονταν με ένα βίαιο καρτέλ ναρκωτικών αποτέλεσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην προεδρία του Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Ο διάδοχός του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δημιούργησε επιτροπή στο τέλος του 2018 για να εξετάσει τον τρόπο που οι αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση και έκτοτε έχει κάνει κατά καιρούς ανακοινώσεις για την πρόοδο της διαδικασίας, μεταξύ των οποίων και την έναρξη έρευνας εις βάρος των αξιωματούχων που ηγήθηκαν της έρευνας.

Χθες ο Γκόμες επεσήμανε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν «έναν μακρύ κατάλογο πολιτικών που φέρουν διαφορετικό ποσοστό ευθύνης».

Ο Φελίπε ντε λα Κρους, πατέρας ενός από τους φοιτητές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι άνοιξε και πάλι η υπόθεση. «Δυστυχώς επί πέντε χρόνια μας λένε ψέματα, πραγματικά προτιμάμε να ξεκινήσουν από την αρχή διότι όλα έχουν πάει λάθος μέχρι τώρα», τόνισε.

 Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η έρευνα εις βάρος πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης Πένα Νιέτο για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση θα έχει ως στόχο τον πρώην γενικό εισαγγελέα και τους πλέον υψηλόβαθμους βοηθούς του.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει επίσης επικρίνει την απελευθέρωση πολλών υπόπτων για την υπόθεση, αφού δικαστής ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ένας από τους βασικούς υπόπτους. Σε προσωπική συνάντηση που είχε με συγγενείς των φοιτητών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εργάζεται προκειμένου να μην αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι ύποπτοι. Μέχρι στιγμής 77 από τους 142 υπόπτους στην υπόθεση που είχαν συλληφθεί έχουν απελευθερωθεί έπειτα από δικαστική απόφαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ