«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε να σώσουμε και τον κόσμο». Με αυτή τη φράση η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, έδωσε τον τόνο για την εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται η κορύφωση των διαδηλώσεων.

 

Έχοντας στο πλευρό της την συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, η Τούνμπεργκ, η οποία έχει συμπαρασύρει στο σκοπό της εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, απάντησε με το παράδειγμα των τραπεζών στην κριτική για το πόσο ακριβή είναι η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

 

Όμως η Τούνμπεργκ είναι αποφασισμένη και δείχνει πως θα φτάσει μέχρι τέρμα στον αγώνα της ο οποίος θα κορυφωθεί σε λίγες μέρες. Στις 20 Σεπτεμβρίου, εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους 150 πόλεων προκειμένου να υψώσουν τη φωνή τους για το κλίμα, την ημέρα που ξεκινά η σύνοδος του ΟΗΕ.

 

Χθες, η 16χρονη έφτασε στο κατώφλι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με μια κινητοποίηση έξω από τον Λευκό Οίκο έχοντας στο πλευρό της εκατοντάδες νέους, αλλά δεσμεύθηκε πως η διαδήλωση στις 20 του μήνα θα είναι το σημείο αιχμής για το κίνημά της.

 

Για την ώρα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ασκήσει πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ενόψει της συνόδου όπου θα ζητηθεί από τους ηγέτες όλου του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Ο Τραμπ είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που αμφισβητούν ανοιχτά την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής. Έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ότι θα μεγιστοποιήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.Η 16χρονη Γκρέτα έχει πει ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ ή τους άλλους αμφισβητίες ότι η υπερθέρμανση είναι γεγονός, όμως ελπίζει ότι οι ηγέτες θα ακούσουν τους "πραγματικούς επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα".

 

Η Τούνμπεργκ είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, αφού ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν πλέον στις "Παρασκευές για το Μέλλον", τις κινητοποιήσεις που οργανώνει εδώ και έναν χρόνο, ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια σε 135 χώρες.