Πέθανε ο φωτογράφος της φημισμένης λήψης με τον άντρα μπροστά από τα τανκς στην πλατεία Τιεν Αν Μεν

Πέθανε ο φωτογράφος της φημισμένης λήψης με τον άντρα μπροστά από τα τανκς στην πλατεία Τιεν Αν Μεν Facebook Twitter
0

Πέθανε ο Τσάρλι Κόουλ, ένας από τους φωτογράφους που κατέγραψε την περίφημη στιγμή με τον άνδρα που στάθηκε μπροστά από τα τανκς κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων στη πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989.

Η εικόνα του άνδρα που στέκεται μπροστά από το κονβόι με τα τανκς μία ημέρα μετά το θάνατο εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων, ανθρώπων, έμελλε να γίνει σύμβολο των διαμαρτυριών ενώ ο Κόουλ κέρδισε το βραβείο World Press Photo 1990.

Τα τελευταία χρόνια ο Κόουλ ζούσε στο Μπαλί της Ινδονησίας και πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 64 ετών.

Ο Κόουλ ήταν ένας από τους τέσσερις φωτογράφους που απαθανάτισαν την σκηνή στις 5 Ιουνίου το 1989. Τράβηξε  την φωτογραφία χρησιμοποιώντας έναν τηλεφακό από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου, σκηνοθετώντας το κάδρο του ώστε ο άνδρας να φαίνεται στην αριστερή κάτω γωνία της εικόνας.


Ο ίδιος αργότερα περιέγραψε το πως περίμενε ότι ο άνδρας θα σκοτωθεί και ένιωσε ότι είχε την ευθύνη να καταγράψει ό,τι συνέβαινε. Ωστόσο ο άγνωστος διαδηλωτής τελικά απομακρύνθηκε από τη σκηνή από δύο άλλους άνδρες. Το τι συνέβη μετά σε εκείνον παραμένει άγνωστο.

Ο Κόουλ γνώριζε ότι θα έμπαινε στο στόχαστρο της Ασφάλειας της Κίνας που θα τον αναζητούσε. Γι αυτό το λόγο έκρυψε το φιλμ - που δεν είχε εμφανίσει - στο μπάνιο. Λίγο αργότερα, αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα και έψαξαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου αλλά δεν βρήκαν το φιλμ.

Η σκηνή που φωτογραφήθηκε από τον ίδιο και άλλους τρεις φωτογράφους έγινε σύμβολο της ειρηνικής αντίστασης σε όλον τον κόσμο.

Η Τιεν Αν Μεν παραμένει ένα ζήτημα που υπόκειται σε βαριά λογοκρισία στην σύγχρονη Κίνα με τις φωτογραφίες του άνδρα που στάθηκε μπροστά από τα τανκς να έχουν απαγορευτεί.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM