Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε και η οικογένεια του Μουγκάμπε διαφωνούν για την κηδεία του

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε και η οικογένεια του Μουγκάμπε διαφωνούν για την κηδεία του Facebook Twitter
0

H κηδεία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε και την οικογένεια του πρώην προέδρου και δικτάτορα της χώρας, ο οποίος πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF έχουν διαμηνύσει στους στενούς συγγενείς του Μουγκάμπε πως το λείψανο του πρέπει να ενταφιαστεί σε μνημείο έξω από την πρωτεύουσα Χαράρε, αφού θα έχει προηγηθεί μια τελετή στο γειτονικό εθνικό στάδιο, όπου αναμένεται να παραβρεθούν δεκάδες Αφρικανοί ηγέτες. 

Όμως, φίλοι και συνεργάτες της δεύτερης συζύγου του Μουγκάμπε, της Γκρέις, έχουν πει πως ο εκλιπών είχε κάνει σαφές πως επιθυμούσε να θαφτεί στη γενέτειρα του, την πόλη Kουτάμα, περίπου 60  χιλιόμετρα μακριά από τη Χαράρε, με μόνο τους στενούς συγγενείς να δίνουν το παρών. 

Λένε πως ο Μουγκάμπε, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία με στρατιωτική παρέμβαση το 2017, δεν θα ήθελε οι διάδοχοι του να εκμεταλλευθούν τον θάνατο του για πολιτικό όφελος. 

Το λείψανο του Μουγκάμπε βρίσκεται ακόμα στη Σιγκαπούρη, όπου πέθανε σε ιδιωτική κλινική. Τα κοντινότερα μέλη της οικογένειας του, όπως και η χήρα του, βρίσκονται ακόμα εκεί, όπως και μια ομάδα ανώτατων αξιωματούχων. 

Το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, ανακήρυξε τον Μουγκάμπε εθνικό ήρωα και διέταξε εθνικό πένθος μέχρι τη μέρα της κηδείας του. Ο πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πως θα γίνει η κηδεία, όμως το ύφος των λεγομένων του υπονοούσε πως θα ήθελε να θαφτεί ο Μουγκάμπε στην Αψίδα των Εθνικών Ηρώων, ένα μνημείο για τους ήρωες του πολέμου που ανέτρεψε το ρατσιστικό καθεστώς με ιδεολογία την ανωτερότητα της λευκής φυλής, το οποίο εξουσίαζε έως τότε την πρώην βρετανική αποικία. 

Το συγκεκριμένο μνημείο έχει σχεδιαστεί από ντόπιους και Βορειοκορεάτες αρχιτέκτονες σε μια τοποθεσία με εντυπωσιακή θέα. Έχει ένα τεράστιο μπρούτζινο γλυπτό με τρία αγάλματα ανταρτών, ενώ εκεί καίει μόνιμα και μία φλόγα, τοποθετημένη σε έναν πύργο ύψους 40 μέτρων. 

Για τον σημερινό πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους θα ήταν ιδιαίτερα άβολο να γίνει η κηδεία του Μουγκάμπε στη γενέτειρα του και σε στενό οικογενειακό κύκλο. 

Αν και μεγάλο μέρος των 37 χρόνων του Μουγκάμπε στην εξουσία χαρακτηρίζει από βία, οικονομική κακοδιαχείριση και διαφθορά ο πρώην ηγέτης των ανταρτών θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες του ως εθνικός  ήρωας καθώς αναγνωρίζεται ο ρόλος του στον πόλεμο κατά του λευκού ρατσιστικού καθεστώτος. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM