Βερολίνο για προσφυγικό: «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας»

Βερολίνο για προσφυγικό: «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας» Facebook Twitter
0

Την «απόλυτη εμπιστοσύνη» της στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το προσφυγικό εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στην αύξηση του αριθμού των αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η γρήγορη και σημαντική αύξηση των επαναπροωθήσεων.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι αριθμοί είναι πάντως σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και το κεντρικό σκεπτικό της συμφωνίας είναι να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η κ. Φιτς και προσέθεσε ότι «και οι αριθμοί δείχνουν ότι επί της ουσίας αυτό έχει επιτευχθεί». Ουσιαστική για αυτό είναι, όπως είπε, η λεγόμενη «διευκόλυνση» για πρόσφυγες στην Τουρκία και η ΕΕ παρέχει μέσω αυτής αποφασιστική στήριξη σε πρόσφυγες και σε κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία.

«Θεωρούμε ότι η δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι επιτυχία και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται», τόνισε, για να προσθέσει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να εργαστεί περαιτέρω στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης και σε αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας να αυξηθούν γρήγορα και σημαντικά οι αριθμοί των επαναπροωθήσεων. Η νέα ελληνική κυβέρνηση -το τονίζω ακόμη μία φορά- συμμερίζεται αυτή την άποψη και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα και στεκόμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και διμερώς».

Ερωτώμενη σχετικά με τα αίτια της αύξησης των μεταναστών που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, η Γερμανίδα εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να μιλήσει για τα αίτια και επανέλαβε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επαφή τόσο με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να προσφέρει την στήριξή του, όσο και με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ