Sexting: H περίπλοκη υπόθεση του κοριτσιού που έστελνε δικά της ερωτικά βίντεο σε φίλους, διχάζει τους νομικούς

Sexting: H περίπλοκη υπόθεση του κοριτσιού που έστελνε δικά της ερωτικά βίντεο σε φίλους, διχάζει τους νομικούς Facebook Twitter
4

Το ανώτατο δικαστήριο στο Μέριλαντ αποφάνθηκε αυτή την εβδομάδα ότι μια έφηβη που έστειλε ένα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου σε δύο φίλους της παραβίασε τον κρατικό νόμο περί παιδικής πορνογραφίας.

Σημειώνεται πως η έφηβη η οποία αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα ως SK, έστειλε βίντεο το οποίο έδειχνε την ίδια και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την υπόθεση αυτή περίπλοκη και διχάζει νομικούς κύκλους. Το δικαστήριο αποφάσισε πως θα πρέπει να υποβληθεί σε ηλεκτρονική παρακολούθηση, αλλά και μια σειρά άλλων περιοριστικών μέτρων όπως τα μαθήματα διαχείρισης θυμού, αλλά και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα χωρίς ειδική άδεια.

Η απόφαση σημαίνει ότι και άλλοι ανήλικοι που επιδίδονται σε sexting θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες νομικές επιπτώσεις, και προκάλεσε κριτική. Ένας εμπειρογνώμονας είπε στον Guardian ότι ήταν «μια γελοία ανάγνωση του νόμου». Η απόφαση, αναφέρει πως δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για τους ανηλίκους που διανέμουν δικό τους υλικό και κρίνει όσα έκανε η SK ως παραβατική συμπεριφορά.

Αυτή η απόφαση των 35 σελίδων, προήλθε από ένα περιστατικό σε γυμνάσιο πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Η SK ήταν τότε 16 ετών και ως εκ τούτου ο νόμος ορίζει πως ήταν σε θέση να συναινέσει στη σεξουαλική συμπεριφορά. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτή και οι δύο καλύτεροι φίλοι της, μοιράστηκαν φωτογραφίες και βίντεο σε μια ομαδική συνομιλία μέσω κινητού τηλεφώνου.

Τα άλλα μέλη της ομάδας αναφέρονται ως AT, 16 ετών και KS, 17 ετών. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17, η SK τους έστειλε ένα βίντεο ενός λεπτού το οποίο την έδειχνε να κάνει στοματικό σεξ. Το βίντεο τελικά μοιράστηκαν οι δύο και με άλλους συμμαθητές τους.

To δικαστήριο έπρεπε να αντιμετωπίσει την ερώτηση: «Μπορεί ένας ανήλικος που έχει νόμιμα δικαίωμα σε συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα να είναι πορνογράφος μέσω της πράξης του sexting ακόμη και αν είναι ο ίδιος στα βίντεο;» Σε μια απόφαση 6 προς 1, οι δικαστές αποφάσισαν ότι η απάντηση ήταν «ναι», παρά τις «πολυπλοκότητες του κοινωνικοπολιτιστικού φαινομένου του sexting από τους ανηλίκους».

Το Εφετείο επικύρωσε προηγούμενη απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η αναπαραγωγή παιδικής πορνογραφίας ή οι συναινετικές σεξουαλικές πράξεις ενός ανηλίκου, δεν απαλλάσσονται από το ποινικό καθεστώς, ακόμη και αν μοιράζονται από το άτομο το οποίο εμφανίζεται στο υλικό.

Ωστόσο, το Εφετείο ζήτησε από τους νομοθέτες να ενημερώσουν το καταστατικό του νόμου της παιδικής πορνογραφίας ώστε να αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν τώρα τα κινητά τηλέφωνα, ειδικά όταν πρόκειται για sexting.

H S.K. άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου ανηλίκων, υποστηρίζοντας ότι το καταστατικό του νόμου της παιδικής πορνογραφίας του κράτους αποσκοπούσε στην προστασία και όχι στη δίωξη ανηλίκων που εμπλέκονται στην παραγωγή και μετάδοση σεξουαλικών βίντεο. Ο δικηγόρος της ισχυρίστηκε ότι ο νόμος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να ποινικοποιήσει τη διανομή από ανήλικο «δικής του βιντεοταινίας με συναινετική νόμιμη σεξουαλική πράξη».

Όμως το δικαστήριο υποστήριξε ότι ένα τέτοιο υλικό θα μπορούσε να πέσει στα χέρια ενηλίκων που διανέμουν παιδική πορνογραφία και δήλωσε επίσης ότι ο νόμος έχει ως στόχο την εξάλειψη οποιασδήποτε παιδικής πορνογραφίας ανεξάρτητα από το ποιος διανέμει το υλικό. Η υπόθεση παρουσιάζει μεγάλο νομικό ενδιαφέρον και θεωρείται πρόκληση από δικηγόρους και ειδικούς που την μελετούν οι οποίοι θα επανέλθουν στο θέμα για να αντικρούσουν την απόφαση, όπως αναφέρεται σε διεθνή μμε.

Mε πληροφορίες από Guardian/ Buzzfeed News

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ