ΗΠΑ: Πιο πολλοί ασθενείς, αλλά κανείς δεν λέει με σιγουριά αν φταίει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα

ΗΠΑ: Πιο πολλοί ασθενείς, αλλά κανείς δεν λέει με σιγουριά αν φταίει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα Facebook Twitter
Φωτ.: vaping360.com/Flickr
0

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν αγαθά αγνώστου προελεύσεως που αγοράζονταν στο δρόμο και να σταματήσουν να τροποποιούν συσκευές ατμίσματος και ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα κρούσματα της ασθένειας, που αυξήθηκαν.

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που υποδεικνύουν πως ένα συγκεκριμένο ελαττωματικό προϊόν ή συσκευές ατμίσματος, συνδέονται με τους ασθενείς που εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο οργανισμός εξέδωσε αρκετές συστάσεις. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και η γενική οδηγία που αναφέρει πως όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και πως πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό αν προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Επιπλέον, ο φορέας δήλωσε πως τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από νέους, έγκυες γυναίκες, καθώς και ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν σήμερα προϊόντα καπνού. Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου, να είστε σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος και αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία σας.

Ο αριθμός των αναφερόμενων  περιπτώσεων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ανέρχεται πλέον σε 215 άτομα σε 25 Πολιτείες από τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Την περασμένη εβδομάδα ήταν κάτω από 200 οι περιπτώσεις. Πολλοί έχουν νοσηλευθεί, μερικοί με παρατεταμένα προβλήματα σε πνεύμονες  που απαιτούσαν τη χρήση αναπνευστήρα ή εκτεταμένη παρακολούθηση σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής 30 ετών πέθανε στο Ιλινόις. Η περίπτωση αυτή ενέτεινε την ανησυχία και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι εξακολουθούν να περιμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις για να καθορίσουν την αιτία θανάτου.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι ασθενείς ανέφεραν τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιείχαν την ουσία T.H.C., το χημικό τετραϋδροκανναβινόλη, ουσία της ινδικής κάνναβης. Ορισμένοι γιατροί ανέφεραν ότι τα έλαια κανναβινοειδών που εξατμίζονται στις συσκευές μπορεί να προκαλέσουν κάποια φλεγμονή των πνευμόνων. Αλλά, άλλοι ασθενείς δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν μόνο νικοτίνη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς ανέφεραν σταδιακή εμφάνιση συμπτωμάτων πριν από τη νοσηλεία.

«Παρόλο που οι περιπτώσεις φαίνονται παρόμοιες, δεν είναι σαφές εάν έχουν κοινή αιτία ή αν είναι διαφορετικές ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, γι 'αυτό και η τρέχουσα έρευνα μας είναι κρίσιμη», ανέφεραν οι οργανισμοί.

Λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των χημικών ουσιών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και δεν περιέχουν την πίσσα και άλλους καρκινογόνους παράγοντες των παραδοσιακών προϊόντων καπνού. Όμως, το κενό έχει τις δικές του προκλήσεις και κανείς δεν είναι σε θέση να χαρακτηρίσει ακίνδυνα για την υγεία τα προϊόντα.

Εκτιμήσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα κρούσματα, αναφέρουν πως πιθανότατα συνδέονται με παράνομα προϊόντα που διακινούνται στην αγορά. «Είναι πιθανόν κάτι νέο που έχει εισαχθεί στην αγορά από έναν παράνομο κατασκευαστή, είτε με μια νέα γεύση να προκαλεί τα προβλήματα», λέει ο Dr. Scott Gottlieb, πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναλύει περίπου 80 δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς, αλλά δεν δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, οι οργανισμοί δήλωσαν: «Εάν ανησυχείτε για αυτούς τους συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία, εξετάστε το ενδεχόμενο να μην κάνετε καθόλου χρήση των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Με πληροφορίες από New York Times

Φωτο: https://vaping360.com/

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ