Μογκερίνι: «Εξαιρετικά ανησυχητική» η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ

Μογκερίνι: «Εξαιρετικά ανησυχητική» η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter
EPA
0

Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι «εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε σήμερα από το Ελσίνκι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας σε σεβασμό του δικαίωματος των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Η εξέλιξη της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ αυτές τις τελευταίες ώρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Αναμένουμε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να σεβαστούν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι καθώς και το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τις επαφές που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ.

Ένας βουλευτής του Χονγκ Κονγκ ο οποίος συμμετέχει στο κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας συνελήφθη, ανακοίνωσε το κόμμα του. Ο Τσενγκ Τσουνγκ-τάι «συνελήφθη», ανέφερε το κόμμα του Πολιτικό Πάθος στον ιστότοπό του. Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για τη σύλληψη ενός 35χρονου άνδρα με το όνομα «Τσενγκ», ενώ διευκρίνισε ότι κατηγορείται «για συνωμοσία με στόχο την πρόκληση εγκληματικών ζημιών» σε σχέση με την εισβολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ οι ακτιβιστές Τζόσουα Γουόνγκ και Άγκνες Τσόου αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μετά τη σύλληψή τους νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση του κόμματός τους Demosisto. Οι δύο 22χρονοι νεαροί κατηγορούνται για τον ρόλο τους στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου έξω από την έδρα της αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ.

Η ημιαυτόνομη περιοχή δοκιμάζεται τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες από τη χειρότερη κρίση της, μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997, με διαδηλώσεις και σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις που μερικές φορές εξελίσσονται σε επεισόδια.

Νέα μαζική συγκέντρωση επρόκειτο να προγραμματιστεί αύριο, Σάββατο, για την πέμπτη επέτειο της άρνησης του Πεκίνου να οργανώσει εκλογές με καθολική ψηφοφορία στην πόλη, απόφαση που ήταν η αφορμή να ξεσπάσει το «Κίνημα της ομπρέλας» του 2014, το οποίο σημαδεύτηκε από τις 70 ημέρες κατάληψης του χρηματοπιστωτικού και πολιτικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο μετά την επιβεβαίωση της απαγόρευσης της συγκέντρωσης αυτής, οι διοργανωτές απέσυραν το αίτημά τους να διαδηλώσουν για να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά. Όμως, άλλες πρωτοβουλίες προετοιμάζονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP/Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM