«Φαρσοκωμωδία» με τον Αμαζόνιο: Οι ΗΠΑ τώρα λένε πως δεν συμφώνησαν για τα 20 εκατ. και ο Μπολσονάρου πεισμώνει

«Φαρσοκωμωδία» με τον Αμαζόνιο: Οι ΗΠΑ τώρα λένε πως δεν συμφώνησαν για τα 20 εκατ. και ο Μπολσονάρου πεισμώνει Facebook Twitter
0

Ο Αμαζόνιος καταστρέφεται και το επείγον της κατάστασης μάλλον δεν διακρίνεται αν κανείς δει πώς διαμορφώνεται πολιτικά το σκηνικό.

Όλοι έως σήμερα πίστευαν πως τροχοπέδη στην παροχή βοήθειας ήταν το πείσμα του Μπολσονάρου, αλλά απόψε μια νέα τροπή έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση και δείχνει πως σε ένα τόσο σημαντικό, οικουμενικό ζήτημα, οι ηγέτες αδυνατούν να συνεργαστούν.

Τρεις μέρες αφότου ο Μακρόν ανακοίνωσε πως οι G7 συμφώνησαν να δώσουν βοήθεια ύψους  20 εκατ. δολαρίων για τον Αμαζόνιο και ενώ το θέμα της κόντρας Μακρόν - Μπολσονάρου είναι στα πρωτοσέλιδα, οι ΗΠΑ διαψεύδουν τη συμφωνία για βοήθεια - τουλάχιστον ως προς τη δική τους πλευρά.

Οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν στο πακέτο οικονομικής βοήθειας 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής της G7. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Γκάρετ Μάρκις ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει την Βραζιλία να καταστείλει τις πυρκαγιές και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι σε συντονισμό με την βραζιλιάνικη κυβέρνηση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Βραζιλία στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών και δεν συμφώνησαν σε μια κοινή πρωτοβουλία της G7 που απέτυχε να συμπεριλάβει διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο (Ζαΐχ) Μπολσονάρου», τόνισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος με ανακοίνωσή του.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αμαζονία μια παγκόσμια επείγουσα ανάγκη, ο Μακρόν προώθησε αυτή την οικολογική καταστροφή ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στην σύνοδο στο Μπιαρίτς, της οποίας προήδρευσε.

Σε μια συνέντευξη Τύπου την τελευταία μέρα της συνόδου, πλάι στον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως οι ηγέτες των κρατών της G7 συζήτησαν εις βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών, ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρουν 20 εκατομμύρια δολάρια σε εκείνες τις χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη του Αμαζονίου και επιδιώξουν βοήθεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη των ηγετών για τη βιοποικιλότητα και τον κλίμα που έγινε την Δευτέρα. Ερωτηθείς το γιατί, ο Μακρόν απάντησε ότι ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους είχε διμερείς συναντήσεις να παρευρεθεί. «Δεν ήταν στην αίθουσα, αλλά η ομάδα του ήταν», είπε ο Μακρόν. «Δεν πρέπει να διαβάζετε το οτιδήποτε για την απουσία του Αμερικανού προέδρου...Οι ΗΠΑ είναι μαζί μας στη βιοποικιλότητα και στην πρωτοβουλία για τον Αμαζόνιο», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μπολσονάρου ξανά εναντίον Μακρόν

Εκτός από τη νέα τροπή που δίνει ο ισχυρισμός των Αμερικανών, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έθεσε και πάλι σήμερα ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με το Παρίσι να ανακαλέσει ο  Εμανουέλ Μακρόν επειδή τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας στον Αμαζόνιο.

«Μπορούμε να ξαναρχίσουμε να μιλάμε όταν θα ανακαλέσει όσα είπε εναντίον μου», δήλωσε ο ακροδεξιός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι είπε ψέματα για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε, δηλώνοντας επίσης, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Βραζιλίας, ότι το ζήτημα της κυριαρχίας στον Αμαζόνιο παραμένει ανοιχτό. Μίλησε εξάλλου για την πιθανότητα να χορηγηθεί διεθνές καθεστώς στο δάσος του Αμαζονίου, στην περίπτωση που οι ηγέτες των χωρών της περιοχής λάβουν αποφάσεις επιζήμιες για τον πλανήτη.

«Είναι σημαντικό να ξαναπούμε ότι ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας είναι υπό την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας», επανέλαβε ο Μπολσονάρου σήμερα, κατηγορώντας τη Γερμανία και κυρίως τη Γαλλία ότι προσπαθούν να εξαγοράσουν αυτήν την εθνική κυριαρχία. "Η Βραζιλία δεν πωλείται για 20 εκατομμύρια (δολάρια), ούτε για 20 δισεκατομμύρια», συνέχισε.

Την Τρίτη, ο Μπολσονάρου είχε καλέσει και πάλι τον Μακρόν να ζητήσει συγγνώμη, αλλά λίγες ώρες αργότερα η χώρα του υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι τελικά δέχεται την οικονομική βοήθεια των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύτηκαν να της χορηγήσουν οι χώρες της G7. Η κυβέρνηση δήλωσε ανοιχτή" στην παροχή βοήθειας από ξένους οργανισμούς ή και χώρες"για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, υπό τον όρο ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των πόρων.

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο ο Μπολσονάρου προκάλεσε και πάλι σύγχυση για τη θέση της χώρας του, δηλώνοντας ότι μπορεί να αποδεχθεί κάθε διμερή βοήθεια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ