H Βραζιλία αρνείται τα 20 εκατ. δολάρια των G7 για τον Αμαζόνιο: «Να τα κάνουν αναδάσωση στην Ευρώπη»

H Βραζιλία αρνείται τα 20 εκατ. δολάρια των G7 για τον Αμαζόνιο: «Να τα κάνουν αναδάσωση στην Ευρώπη» Facebook Twitter
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απορρίπτει την οικονομική βοήθεια των G7 για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.
17

Η Βραζιλία θα απορρίψει την προσφορά βοήθειας 20 εκατ. δολαρίων  από τις χώρες της G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο Αμαζόνιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

«Εκτιμούμε την προσφορά, αλλά ίσως οι πόροι αυτοί είναι πιο σημαντικοί για την αναδάσωση της Ευρώπης», δήλωσε ο Onyx Lorenzoni, ο προσωπάρχης του Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο οποίος χλεύασε στη συνέχεια τον Μακρόν.

Ο Lorenzoni αναφερόταν στην ανακοίνωση για παροχή βοήθειας ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε  στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γαλλία. «Ο Μακρόν δεν μπορεί να αποφύγει ούτε μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που είναι μια παγκόσμια κληρονομιά. Τι μπορεί αυτό να διδάξει στη χώρα μας;», συνέχισε, αναφερόμενος στη φωτιά που κατέστρεψε την Παναγία των Παρισίων.

Ο Lorenzoni εκφράστηκε με κείμενο που αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1. Τη θέση του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βραζιλιάνικη προεδρία.

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι προσφέρουν άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ενώ αμέσως ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, έκανε λόγο για μια κίνηση «αποικιοκρατικής» φύσης.

Παρά το ότι ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει χρήματα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, παρέμενε ασαφές αν η Μπραζίλια θα δεχόταν την προσφορά της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη. Μέσα σε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της συνόδου της G7, ο Μπολσονάρου κατήγγειλε πως η Βραζιλία αντιμετωπίζεται σαν «αποικία», βλέποντας στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας για τη σωτηρία του Αμαζονίου μια «επίθεση» εναντίον της «εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του ωστόσο επέλεξε διαφορετικό τόνο, χαρακτηρίζοντας «ευπρόσδεκτη» την οικονομική βοήθεια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο είναι «υπό έλεγχο» αν και «περίπλοκη». Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας είπε πως ο Μπολσονάρου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αμαζονία εντός της εβδομάδας, για να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου δέχθηκε εξάλλου την προσφορά για βοήθεια που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέγας υποστηρικτής του ακροδεξιού βραζιλιάνου προέδρου. Το Ισραήλ θα στείλει ένα αεροπλάνο.

Διεθνή
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ