Μπόρις Τζόνσον: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύκολα ένα άτακτο Brexit»

Μπόρις Τζόνσον: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύκολα ένα άτακτο Brexit» Facebook Twitter
0

Αισιόδοξος ότι η Βρετανία μπορεί «εύκολα να αντιμετωπίσει» ένα άτακτο Brexit, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι αποτέλεσμα του «πείσματος» των Ευρωπαίων ηγετών, εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Σύνοδο της G7 στη Γαλλία.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με ένα no deal Brexit», επανέλαβε ο Τζόνσον από την Μπιαρίτζ, όπου έκανε το ντεμπούτο του στη διεθνή πολιτική σκηνή πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Ινδός πρόεδρος Ναρέντρα Μόντι.

Καθησυχαστικός, όπως συνηθίζει να εμφανίζεται από την ημέρα που διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι, ο Τζονσον τόνισε ότι η Βρετανία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, εν μέρει και για να διασφαλίσει μία καλύτερη συμφωνία. Εκτίμησε ωστόσο ότι εάν το «πείσμα» των Ευρωπαίων φίλων οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, η κατάσταση θα είναι «όσο το δυνατόν πιο ήπια».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πιθανότατα ελλείψεις σε τρόφιμα – όπως είχε διαρρεύσει, βάσει κυβερνητικών εγγράφων – ενώ ο ίδιος εγγυήθηκε επίσης ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο οικονομικό σκέλος του σεναρίου της μη συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση η χώρα δεν θα δεσμεύεται να καταβάλει τις 39 δισ. στερλίνες που συμφώνησε η προκάτοχός του και τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν στις προτεραιότητες της χώρας. «Δεν είναι απειλή, είναι απλώς πραγματικότητα», τόνισε ο Τζόνσον.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει από τη Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό μπλοκ ακόμη και μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, απάντησε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποπληρώσει τα χρέη του, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα διαπραγματευθεί μία εμπορική συμφωνία. Μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αυτό θα είναι ο πρώτος όρος για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Της Βρετανίας της αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ