Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει

Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει Facebook Twitter
Πολεμικό αεροσκάφος επιχειρεί στην κατάσβεση φωτιάς στον Αμαζόνιο
3

Πολεμικά αεροσκάφη της Βραζιλίας ξεκίνησαν ρίψεις νερού στο φλεγόμενο δάσος του Αμαζονίου. στην πολιτεία της Ροντόνιας. 

Εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής - και για πολλούς με μεγάλη καθυστέρηση - ο πρόεδρος Ζαΐχ ενέκρινε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε επτά κράτη την Κυριακή, για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, απαντώντας σε αιτήματα για βοήθεια από τις τοπικές κυβερνήσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του.


Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας το βράδυ του Σαββάτου, έδειξε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο να ρίχνει νερό καθώς πετούσε μέσα από σύννεφα καπνού κοντά σε φλεγόμενη περιοχή του δάσους. Η εξέλιξη έρχεται ενώ ηγέτες των χωρών της συνόδου G7 στη Γαλλία εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις πυρκαγιές.

Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει Facebook Twitter

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι η G7 πλησίαζε συμφωνία για την παροχή «τεχνικής και οικονομικής βοήθειας» στις χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου. Σχεδόν 80.000 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία φέτος, το υψηλότερο ποσοστό από το 2013 σύμφωνα με αναφορές.

Υπό τη διεθνή πίεση η Βραζιλία τελικά ενεργοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, στέλνοντας δύο αεροσκάφη C-130 Hercules τα οποία έριξαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού πάνω στο τροπικό δάσος, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πολλές εστίες φωτιάς.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, στον οποίο οι ΗΠΑ προσέφεραν τη βοήθειά τους, ευχαρίστησε με ανάρτησή του στο Twitter όχι τη G7, αλλά «τους δεκάδες επικεφαλής κρατών που (...) θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση, η οποία έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους επιθυμούν να αποδυναμώσουν τη Βραζιλία».

Το βράδυ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε την πρόταση του Ισραήλ που προσφέρει ένα αεροσκάφος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. «Πρώτη συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης: δύο C-130 Hercules που μπορούν να ρίχνουν 12.000 λίτρα νερού και επιβραδυντικούς παράγοντες αναπτύχθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας.

Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει Facebook Twitter
Φωτογραφία από την Greenpeace Brazil δείχνει φωτιές στο δάσος Novo Progresso

Τα αεροσκάφη αυτά που λειτουργούν σε χαμηλό ύψος αναχωρούν από τη βάση Πόρτο Βέλο, την πρωτεύουσα της πολιτεία Ροντόνια στα βορειοδυτικά, η οποία σήμερα είναι και πάλι καλυμμένη από καπνό.

Ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 1.130 σε όλη τη Βραζιλία σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την αρχή του έτους και ως το Σάββατο είχαν ξεσπάσει 79.513 δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία, λίγες περισσότερο από τις μισές στον Αμαζόνιο.

Δύο δασικές πυρκαγιές στέλνουν σύννεφα καπνού με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου πάνω από την Ροντόνια, την πολιτεία που συνορεύει με τη Βολιβία. Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας υπέρ της υπεράσπισης «του πνεύμονα του πλανήτη». Στο Ρίο ντε Ζανέιρο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη συνοικία Ιπανέμα, δύο ημέρες μετά την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη. «Μπολσονάρου φύγε, Αμαζόνιε μείνε!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Μέχρι στιγμής επτά πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη συνδρομή του στρατού. Περίπου 43.000 στρατιώτες με έδρα τον Αμαζόνιο έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα. Οι κυβερνήτες των πολιτειών που έχουν πληγεί έχουν ζητήσει εκτάκτως «υλική υποστήριξη» από τον Μπολσονάρου, ο οποίος τους κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα για «συνενοχή» με τους δράστες «των εγκληματικών πυρκαγιών». Η κυβέρνηση αποδέσμευσε έκτακτους πόρους ύψους 38 εκ. ρεάλ (8,2 εκ. ευρώ) για επιχειρήσεις καταπολέμησης των πυρκαγιών από το υπουργείο Άμυνας.

Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει Facebook Twitter
Φωτογραφία από την Greenpeace Brazil δείχνει φωτιές στο δάσος Novo Progresso

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Σέρζιο Μόρο έδωσε την έγκρισή του για την ανάπτυξη αστυνομικών κατά της παράνομης καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο. Η επιτάχυνση της αποψίλωσης υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στον Αμαζόνιο, σε συνδυασμό με την εποχή της ξηρασίας, εξηγεί τη μεγάλη έκταση των πυρκαγιών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σέργιο Μόρο, εξουσιοδότησε επίσης μια δύναμη στρατιωτικής αστυνομίας να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, με 30 να αποσταλούν από τη Μπραζίλια στο Porto Velho. Το γραφείο του προέδρου δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία των αστυνομικών σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Ροντονία που έφτασε το μεσημέρι.

Ο υπουργός περιβάλλοντος, Ricardo Salles, δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα τροχόσπιτο κίτρινων φορτηγών πρόληψης πυρκαγιάς και άλλων κρατικών οχημάτων, λέγοντας ότι ήταν στο έδαφος που απαντούσε στη Rondonia.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM