Ο Τιτανικός σαπίζει - Θέμα χρόνου να χαθεί για πάντα το θρυλικό ναυάγιο

Ο Τιτανικός σαπίζει - Θέμα χρόνου να χαθεί για πάντα το θρυλικό ναυάγιο Facebook Twitter
3

Η πρώτη κατάδυση στον Τιτανικό εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, αποκάλυψε την δραματική επιδείνωση της κατάστασης του ναυαγίου.

Μια διεθνής ομάδα εξερευνητών πραγματοποίησε πέντε καταδύσεις με επανδρωμένα υποβρύχια στις αρχές Αυγούστου για να ερευνήσει και να φωτογραφίσει το πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό. Το κουφάρι καταστρέφεται ταχέως από τα βακτήρια, τη διάβρωση και τα βαθιά ρεύματα των ωκεανών, λένε οι ερευνητές.

Ο Parks Stephenson, ένας ιστορικός που συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του πλοίου έχουν αλλοιωθεί εντελώς. Η καμπίνα του καπετάνιου είναι ένα παράδειγμα, καθώς λέει πως όλο το κατάστρωμα από την πλευρά αυτή καταρρέει.

Υλικό από την αποστολή δείχνει το τόξο του πλοίου να καλύπτεται από σχηματισμός βακτηρίων που καταναλώνουν αργά το μέταλλο. Επιστήμονας της αποστολής, δήλωσε: «Το ναυάγιο θα συνεχίσει να καταστρέφεται με την πάροδο του χρόνου, είναι μια φυσική διαδικασία».

 

Ο Τιτανικός βρίσκεται στον πάτο του ωκεανού από το 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο στο παρθενικό  ταξίδι του από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο, το οποίο μεταφέρει 2.224 επιβάτες και πλήρωμα, βυθίστηκε.

Η πλοήγηση γύρω από το ναυάγιο ήταν πρόκληση λόγω κακών καιρικών συνθηκών και ισχυρών ρευμάτων, ανέφερε η ομάδα. Η έλλειψη φωτός και οι έντονες πιέσεις σε βάθος περίπου 4χλμ καθιστούν το περιβάλλον του Τιτανικού αφιλόξενο για μορφές ζωής, αλλά προηγούμενες αποστολές αποκάλυψαν ότι τα μικροοργανισμοί έχουν αποικίσει το πλοίο,  καταστρέφοντας αργά τους 50.000 τόνους σιδήρου, οι οποίοι τελικά διαλύονται σε μια λεπτή σκόνη και μεταφέρονται στα ωκεάνια ρεύματα. Μια αποστολή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από το πλοίο δεν θα μείνει τίποτα μέχρι το 2030.

Ο Victor Vescovo, διευθύνων σύμβουλος της Caladan Oceanic, της ιδιωτικής εταιρείας πίσω από την αποστολή, δήλωσε: «Είναι ένα μεγάλο ναυάγιο, δεν ήμουν αρκετά προετοιμασμένος για το πόσο μεγάλο ήταν. Ήταν εξαιρετικό να τα δούμε όλα αυτά».  Οι επιστήμονες θα δημοσιεύσουν το υλικό τους μαζί με μια ταινία ντοκιμαντέρ από την Atlantic Productions.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Ας σαπίσει. Αρκετά εμπορευματοποιήθηκε ένα τόσο μεγάλο, ναυτικό δυστύχημα με τόσους νεκρούς (1.515 από τους 2.000 επιβαίνοντες), εξαφανίζοντας ή αποσιωπώντας τεχνηέντως, στο βωμό του χρήματος, την τραγική, ανθρωπιστική του διάσταση, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που τόσο βάναυσα πέθαναν.Θυμάμαι πόσο αρνητική εντύπωση μου είχε κάνει, το 2005, η μακάβρια έκθεση κειμηλίων και αντικειμένων από το ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς και αντικειμένων και ρούχων των επιβατών του που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία έκθεση, πληρώνοντας και εισιτήριο μη ευκαταφρόνητου ποσού, ουρές έκανε ο κόσμος για να δει τα απομεινάρια ενός «πτώματος», χωρίς ηθικούς φραγμούς και ερωτηματικά. Μια έκθεση, όπως και το σχετικό μουσείο του Τιτανικού που υπάρχει στο Μπέλφαστ, που στηρίζονται στην ανθρώπινη περιέργεια για το μακάβριο.
Ετσι ειναι οι ανθρωποι διαχρονικα. Παλαιοτερα και στη πραξη πιο βιαιοι. Δεν αλλαζει αυτο. Αμα ειναι ετσι οπως τα λες τοτε πρεπει να κλεισουν πχ και ολα τα πολεμικά μουσεία ή τα επισκεψιμα στρατοπεδα συγκεντρωσης. Ο Τιτανικος αναμενομενο καποτε να σαπισει....