Το Εργατικό Κόμμα θέλει να ανατρέψει τον Μπόρις Τζόνσον για να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία

Το Εργατικό Κόμμα θέλει να ανατρέψει τον Μπόρις Τζόνσον για να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία Facebook Twitter
1

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα στη Βρετανία ξεκίνησε την προσπάθειά του να ρίξει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με μια πρόταση μομφής, καλώντας τους βουλευτές να στηρίξουν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν προκειμένου να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο όπου οι βουλευτές είναι αντίθετοι σε ένα διαζύγιο χωρίς μια μεταβατική συμφωνία.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών που είναι αντίθετοι σε ένα άτακτο Brexit, ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η δική του «αυστηρού χρονικού περιορισμού, προσωρινή κυβέρνηση» θα καθυστερήσει το Brexit και θα προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Εργατικοί θα πραγματοποιήσουν εκστρατεία στις εκλογές για να διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα επί των όρων του Brexit, που θα περιλαμβάνει και την επιλογή για το εάν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στο μπλοκ. 

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για μια Μη Συμφωνία και το δημοψήφισμα του 2016 για την ΕΕ δεν έδωσε εντολή για μια Μη Συμφωνία», δήλωσε ο Κόρμπιν. «Κατά συνέπεια σκοπεύω να καταθέσω πρόταση μομφής το συντομότερο δυνατόν όταν θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία».

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι η επιλογή είναι ξεκάθαρη: «Αυτή η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι πολίτες είναι οι άρχοντες και η ψήφος πρέπει να είναι σεβαστή, ο Τζέρεμι Κόρμπιν πιστεύει ότι οι πολίτες είναι υπηρέτες και οι πολιτικοί μπορούν να ακυρώσουν τα δημοψηφίσματα που δεν τους αρέσουν».

Οι βουλευτές επιστρέφουν από τη θερινή ανάπαυλα των εργασιών του κοινοβουλίου στις 3 Σεπτεμβρίου, έτοιμοι για μια μάχη για το Brexit που θα καθορίσει την τύχη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Τζόνσον χάσει σε μια διαδικασία πρότασης μομφής, οι βουλευτές θα έχουν μια περίοδο 14 ημερών για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση. Διαφορετικά θα προκηρυχθούν εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να διενεργηθούν μετά την ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ που έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ