Προειδοποίηση Μπαρνιέ για Brexit χωρίς συμφωνία - «Απαράδεκτα τα αιτήματα του Μπόρις Τζόνσον»

Προειδοποίηση Μπαρνιέ για Brexit χωρίς συμφωνία - «Απαράδεκτα τα αιτήματα του Μπόρις Τζόνσον» Facebook Twitter
EPA
5

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα αιτήματα του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιώντας για έξοδο χωρίς συμφωνία.

Ειδικότερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα για τροποποιήσεις στη συμφωνία του διαζυγίου με την ΕΕ που διατύπωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ως «απαράδεκτα» προειδοποίησε πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.  Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία «θα πρέπει να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία). Είναι προφανώς απαράδεκτο και δεν εξαρτάται από την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει ο Μπαρνιέ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνεται στις άλλες 27 χώρες μέλη της ΕΕ. «Όπως υπονοεί η μάλλον μαχητική ομιλία του, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση όπου θα δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της μη συμφωνίας, εν μέρει για να ασκήσει πιέσεις στην ενότητα της ΕΕ των 27», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός του. Αυτή θα είναι η πρώτη επικοινωνία τους αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός, την Τετάρτη. «Θα αναλύσουμε κάθε ιδέα του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα που αφορούν την αποχώρηση τα οποία είναι συμβατά με την υπάρχουσα συμφωνία εξόδου και φυσικά είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε την πολιτική διακήρυξη, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», εξηγεί ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας: «Η απουσία συμφωνίας δεν είναι επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

«Παρατηρώ πολλές έντονες αντιδράσεις για αυτήν την ομιλία (του Τζόνσον) στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις νέες αντιδράσεις και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτήν την ομιλία», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
O Johnson έμαθε από τα λάθη του Τσίπρα και αντιλήφθηκε τι ακριβώς προσπαθούσε να κάνει ο Βαρουφάκης.Η Βρετανία δεν είναι Ελλαδιστάν και διαθέτει και οικονομία και δικό της νόμισμα.Η ΕΕ έχει μέχρι τις 31/10 να αποδείξει πως έμαθε το μάθημά της και ΟΦΕΙΛΕΙ να λάβει στα σοβαρά την Βρετανική εθνική κυριαρχία σε όλη την έκταση του ΗΝΩΜΕΝΟΥ Βασιλείου.
Πιστεύεις δηλαδή ότι ο Τζόνσον έχει σχέδιο και ότι από το σχέδιό του θα ωφεληθεί η Βρετανία; Οκ, θα το δούμε μάλλον σύντομα.Από ένα άτακτό Brexit θα βγει χαμένη η Ε.Ε., αλλά περισσότερο χαμένη θα βγει η Βρετανία. Και όσο χαμένη και αν πρόκειται να βγει η Ε.Ε. σίγουρα το προτιμάει από το να αφήσει την χώρα που την εγκαταλείπει να επιβάλλει η ίδια τους όρους της αποχώρησής της σε 26 κράτη. Αν το κάνει, η Ε.Ε. θα διαλυθεί μέσα σε λίγα χρόνια.Δεν γνωρίζω από που βγαίνει ότι η Ε.Ε. οφείλει να κάνει οτιδήποτε αντίθετο στα συμφέροντά της, πάντως, πέρα ίσως από ορισμένες μικροπαραχωρήσεις για τα προσχήματα, δεν πρόκειται να υποκύψει στην αυτοκρατορία των ψευδαισθήσεων του Τζόνσον.
Δεν γνωρίζω τα σχέδια των Johnson, Trump, Macron, Merkel, Varadkar και Higgins για το Brexit.Γνωρίζω άριστα όμως πως αν ο Johnson καταφέρει να περάσει (που δεν νομίζω να το θέλει άλλωστε) το ειδικό καθεστώς που επιθυμεί η ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία, θα ακολουθήσει και η Σκωτία και θα υπονομευθεί καίρια η συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.Ακόμη κι η βασίλισσα θα αναγκαστεί να πάρει θέση.Οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ το αντιλαμβάνονται και ΠΟΛΥ θα γούσταραν ένα τέτοιο σενάριο.Δεν νομίζω πως ο Johnson είναι τόσο ανόητος ούτε πως οι Βρετανοί θα τους κάνουν τη χάρη.Φαντάζομαι τον Boris να εμφανίζει μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών όπου να διαφαίνεται η θέληση για διάσπαση του ΗΒ από τους λοιπούς της ΕΕ: Πόσο καλή εντύπωση θα κάνει σε όλους τους λαούς της ΕΕ και τα κρατίδια που θα γούσταραν να γίνουν τα νέα μέλη της.Όσο για το πόσο κακό θα πάθουν αμφότερα τα μέλη, απομένει να φανεί στο μέλλον.Το οποίο μέλλον παρεμπιπτόντως είναι έννοια ΠΟΛΥ ακαθόριστη: μιλάμε για έναν μήνα;, έναν χρόνο;, μια πενταετία; Ή μια δεκαετία;Σε διαφορετικές μελλοντικές χρονικές στιγμές, η εικόνα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Θα μείνω μόνο σε δυο σημεία από το post σου που μου έκαναν εντύπωση :1) "Ακόμη κι η βασίλισσα θα αναγκαστεί να πάρει θέση". Ακόμα και η ίδια η βασίλισσα;;; Αυτό είναι πολύ σοβαρό πραγματικά !!! (προφανώς ειρωνεύομαι και ζητώ συγγνώμη για αυτό, αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ)2) "Φαντάζομαι τον Boris να εμφανίζει μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών όπου να διαφαίνεται η Μακάρι ! Να αποκτήσει την θέση του στο πάνθεον των Βαρουφακικών
LUL ακριβώς όσο σέβεται και ο Τζόνσον την Ιρλανδική εθνική κυριαρχία και αποδέξει πως έχει καταλάβει πως σύνορα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στην ΕΕ.