Τουρκία: Αν ανοίξουμε τα σύνορα για τους μετανάστες η Ευρώπη δεν θα αντέξει ούτε έξι μήνες

Τουρκία: Αν ανοίξουμε τα σύνορα για τους μετανάστες η Ευρώπη δεν θα αντέξει ούτε έξι μήνες Facebook Twitter
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού: Αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της, καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών για περισσότερο από έξι μήνες
5

Η Τουρκία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει αθετήσει τους όρους της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και απειλεί, εμμέσως, να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα των μεταναστών και ανοίξει τα σύνορά της, καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών για περισσότερο από έξι μήνες. 

Κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει εγκαταλείψει την Τουρκία στο ζήτημα των μεταναστών και πρόσθεσε ότι αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα του σε «τόπο παράνομων μεταναστών θα πληρώσουν τελικά το τίμημα αυτής της αδιαφορίας»: «Χτυπάνε με συγκατάβαση την πλάτη της Τουρκίας και της ασκούν κριτική από τις καρέκλες τους στο ευρωκοινοβούλιο».

Το Anadolu σχολιάζει πως η Τουρκία αποτελεί την κύρια οδό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ιδίως μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, εξαιτίας του οποίου εκτοπίστηκαν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της ως προς τη συμφωνία του 2016 που προέβλεπε οικονομική βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δομές φιλοξενίας στην Τουρκία, ωστόσο έχει καταβληθεί μόνο τμήμα του ποσού. 

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η αλήθεια είναι ότι αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι με την πραγματικότητα και να πάρει αποφάσεις ουσίας.Τώρα βολεύονται όλοι. Οι μισοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και οι άλλοι μισοί έχουν όντως μεσάνοιχτα.Γενικά κάποτε ο δυτικός κόσμος πρέπει να πάρει απόφαση τι θα κάνει με την Τουρκία. Όσο έκανε τα στραβά μάτια με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που την κράτησε τεχνηέντως στη ζωή τουλάχιστον για δυο αιώνες γιατί φοβόταν το μετά, άλλο τόσο τα κάνει και με την μεταοθωμανική Τουρκία.Κάποτε όμως οι μάσκες θα πέσουν. Δυστυχώς όμως εμείς είμαστε πολύ κοντά.
Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα σταματήσουν να ασχολούνται με το τρέμουλο της Μέρκελ και το ποιον θα βάλει η Γερμανία σε θέσεις κλειδιά της Ε.Ε. και θα ασχοληθούν με σοβαρότερα θέματα. Χρόνια ακούμε για ευρωπαϊκό στρατό αλλά ακόμα περιμένουμε. Όταν γίνει το ντου, θα είναι πολύ αργά. Εκτός αν ένα ντου σε εμάς βολεύει κάποιους ισχυρούς στην Ευρώπη ή έστω έτσι νομίζουν...
Άλλο η ειδησεογραφία άλλο η ιστορία. Ας δούμε λίγο από μακρυά τι γίνεται.Ο ευρωστρατός προϋποθέτει κοινή εξωτερική ευρωπαϊκή πολιτική και αυτό με τη σειρά του ένα υποτυπώδες κοινό ευρωπαϊκό σύνταγμα.Από τη μία οι εθνικιστές από την άλλη τα αριστερολαλά άντε να μιλήσεις για ευρωπαϊκό σύνταγμα.Τα αριστερολαλά μια χαρά συμπορεύονται με την ακροδεξιά όπου τα συμφέρει και μετά "δεν ήξερα - δεν μου είπανε"...Si vis pacem para bellum.Το δόγμα του ΠΑΣΟΚ των 90s ότι η Τουρκία με τις ενταξιακές διαδικασίες έγινε ευρωπαϊκό πρόβλημα πάει, παρήλθε. Η τουρκιά ήρθε το 1071 μΧ και έκτοτε την διαχειριζόμαστε όπως-όπως. Άλλοτε επιτυχώς (τι ήταν άραγε η ελληνική επανάσταση του ΄21 ή ο Α' Βαλκανικός αν όχι επιτυχίες;) και άλλοτε με άτακτη οπισθοχώρηση και πόνο. Αλλά είναι ένα δικό μας πρόβλημα. Δεν είναι άλλων. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό πάσχουμε. Ή ακόμα χειρότερα αν νομίζουμε ότι η μάχη του Ματζικέρτ, η μάχη του Μυριοκεφάλου, η μάχη του Βαφέως, η καταστροφή της Σμύρνης και η εισβολή στην Κύπρο ήταν τυχαία και ασύνδετα περιστατικά ή -ακόμα χειρότερα, ωιμέ- ότι κάτι κάναμε και φταίμε.