Καταστροφικός πύρινος κλοιός στην Πορτογαλία - Μεγάλες πυρκαγιές

Καταστροφικός πύρινος κλοιός στην Πορτογαλία - Μεγάλες πυρκαγιές Facebook Twitter
0

Σε πύρινο κλοιό είναι από χθες η Πορτογαλία όπου μεγάλες πυρκαγιές προκαλούν τεράστιες καταστροφές και απειλούν περιουσίες.

Τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν και οι αρχές ανέπτυξαν εσπευσμένα ενισχύσεις χθες  στην κεντρική Πορτογαλία για να συνδράμουν τα εκατοντάδες στελέχη του πυροσβεστικού σώματος που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές στην ορεινή περιοχή όπου οι φωτιές στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους το 2017. Ένας από τους πυροσβέστες που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Περίπου διακόσιοι επιπλέον άνδρες εμπλέκονται πλέον στην επιχείρηση, αυξάνοντας το σύνολο της δύναμης σε πάνω από 900 πυροσβέστες, με την υποστήριξη 300 οχημάτων, ενώ το πορτογαλικό γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε ότι στέλνει με τη σειρά του ενισχύσεις.

Οι κάτοικοι ενός χωριού χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την κοινότητά τους, ενώ τρία ακόμη απειλούνται από τις φλόγες σε ορεινή περιοχή της περιφέρειας Καστέλου Μπράνκου, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, σύμφωνα με την πορτογαλική Πολιτική Προστασία. Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων διακόπηκαν όταν έπεσε η νύχτα και συνεχίζονται σήμερα.

Οι κάτοικοι του χωριού Καρτζίγκα και μιας δημοφιλούς παραλίας στην όχθη ποταμού απομακρύνθηκαν «προληπτικά» από τις εστίες τους, ενημέρωσε ο Αλεσάντρ Πένια, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη (...) είμαστε αντιμέτωποι με πολλές πυρκαγιές που υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν», εξήγησε.

Ο πορτογάλος πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα εξέφρασε την «αλληλεγγύη του στους εκατοντάδες ανθρώπους που δίνουν μάχη με τη μάστιγα των πυρκαγιών» με μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

Οι πυρκαγιές, που ενισχύονται από τους σφοδρούς ανέμους, εξαπλώθηκαν από νωρίς το απόγευμα σε τρία μέτωπα, σε εξαιρετικά δυσπρόσιτες ζώνες. Το 2017, μια σειρά καταστροφικών πυρκαγιών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους στην ίδια περιοχή.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, συνολικά έξι περιφέρειες στην κεντρική και τη νότια Πορτογαλία τέθηκαν χθες Σάββατο σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ