Η «κρίση των αγγουριών» στο Τόκιο από ρεκόρ νεφοκάλυψης

Η «κρίση των αγγουριών» στο Τόκιο από ρεκόρ νεφοκάλυψης Facebook Twitter
0

Οι συννεφιασμένες εβδομάδες του Τόκιο σπάνε το ρεκόρ περιόδου νεφοκάλυψης των τελευταίων 60 ετών και έχουν προκαλέσει σοβαρές αυξήσεις στις τιμές της αγορά οπωροκηπευτικών, με τον Guardian να χρησιμοποιεί τη φράση «η κρίση των αγγουριών» στον τίτλο του.

Η Ιαπωνία έχει πληγεί από ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες μεγάλης νεφοκάλυψης και δροσερές θερμοκρασίες, ενώ το Τόκιο απολαμβάνει λιγότερες από τρεις ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα εδώ και 20 ημέρες, το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από τότε που η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία άρχισε να συλλέγει στοιχεία, το 1961.

Η έλλειψη ηλιοφάνειας και οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη γεωργία σε μεγάλο μέρος του ιαπωνικού αρχιπελάγους. Οι τιμές των αγγουριών έχουν αυξηθεί κατά 70%, ενώ άλλα λαχανικά έχουν επίσης σημειώσει διψήφιες αυξήσεις στην κεντρική αγορά χονδρικής του Τόκιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας. Αλλά, αυτό δεν επηρεάζει όλα τα λαχανικά. Οι τιμές σε κρεμμύδια και καρότα έχουν μειωθεί, επειδή το βόρειο νησί Χοκάιντο όπου η πλειοψηφία τους καλλιεργείται, απολάμβανε πιο φυσιολογικά επίπεδα ηλιοφάνειας.


Η αιτία του ψυχρότερου και βροχερού καιρού είναι ένας αντικυκλώνας στη Θάλασσα του Okhotsk, έξω από την ανατολική ακτή της Ρωσίας, που ωθεί κρύο και υγρό αέρα νότια, σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Η Ιαπωνία πλήττεται από μια περίοδο βροχών από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα είχε τελειώσει και θα ακολουθούσε μια άλλη με περίπου δύο μήνες έντονης θερμότητας και υγρασίας. Το ασυνήθιστο φαινόμενο του καιρού επηρέασε επίσης τις πωλήσεις καλοκαιρινών ρούχων.

Ένα κύμα καύσωνα τον περασμένο Ιούλιο σκότωσε δεκάδες και χιλιάδες νοσηλεύθηκαν σε ολόκληρη την Ιαπωνία, ενώ το 2018 κατεγράφη η υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα καθώς το θερμόμετρο έδειξε 41 βαθμούς.

Πάντως ο καιρός έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα καθώς η χώρα ελπίζει πως το επόμενο καλοκαίρι θα είναι δροσερό καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 θα διαρκέσουν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει άλλη εβδομάδα με συννεφιά, αλλά αναμένει ότι οι θερμοκρασίες και οι συνθήκες θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ