Η ΕΕ υιοθέτησε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Τι αποφάσισε ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις

Η ΕΕ υιοθέτησε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Τι αποφάσισε ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις Facebook Twitter
EPA
7

Τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το τμήμα Τύπου του Συμβουλίου θα δημοσιεύσει το κείμενο αργότερα σήμερα, αλλά το ΚΥΠΕ εξασφάλισε την τελική του έκδοση.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρώτη φορά προχωράνε σε μία τέτοια κίνηση εναντίον χώρας που είναι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, όπως η Τουρκία, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες.

Μια από τις βασικές αποφάσεις είναι το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αποφάσισαν τα εξής:

«Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας». Επιπλέον «το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη».

Tο Συμβούλιο «εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά» και, «σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας ότι «το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει».

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, επιπλέον οι 28 υπενθυμίζουν τα «συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019» και «εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου στα κυπριακά χωρικά ύδατα».

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει «τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, «το Συμβούλιο, καλωσορίζοντας την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί από τον ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει το κείμενο. «Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συνεισφέρει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι ερωτηθείσα σχετικά περιορίστηκε να πει ότι ελήφθη μια απόφαση ομόφωνα και θα δημοσιοποιηθεί αργότερα μέσα στη μέρα.

  

Ικανοποίηση Δένδια

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών γεωτρήσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είχα σήμερα μεγάλη χαρά να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «μετά από αυτήν την εκτεταμένη συζήτηση, τα αποτελέσματα, όταν θα δημοσιευθούν, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ερντογάν: Γελιούνται όσοι βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε πάντως αμετακίνητος σε δημόσια ομιλία του. 

«Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας, θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε - δεν έχουμε να πούμε τίποτα». «Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τί είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τί έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κλείνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για επιθετικό όπλο αλλά για αμυντικό σύστημα. «Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Διεθνή
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Αναρωτιέμαι αν οι ΕΕ θα έπαιρνε τα ίδια μέτρα αν η Τουρκία έκανε τα ίδια στην ΑΟΖ της Γαλλίας.Αναρωτιέμαι γιατί ο Δένδιας δηλώνει ικανοποιημένος με οτιδήποτε λιγότερο.Είναι προφανές πως η Τουρκία επιδιώκει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων κάτι που δεν χαλά τις εταιρείες εξόρυξης και τα οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτές.Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι προϋπόθεση η διευθέτηση του Κυπριακού με βάση τα όσα Σχέδια τους προσφέρθηκαν κι έχουν απορρίψει ήδη οι Ελληνοκύπριοι.Στο δια ταύτα, με δόλωμα τους υδρογονάνθρακες, οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να συναινέσουν υπό αφόρητη διεθνή οικονομική πίεση αφενός και στρατιωτική τουρκική πίεση αφετέρου, σε μόνιμη κατοχή των κατεχομένων και κλοπή μέρους του υποθαλάσσιου πλούτου που τους ανήκει. Εννοείται πως το χρήμα από τους υδρογονάνθρακες θα λαδώσει τους πρόθυμους πολιτικούς που θα αναλάβουν την πολιτική ευθύνη.Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στα πλαίσια ΝΑΤΟ, ΕΕ τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν υφίστανται για μικρές χώρες που αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να «συνδιαχειρίζονται» με τις μεγαλύτερες τον εθνικό τους πλούτο που σαν έννοια ήδη δεν είναι αποδεκτή από τα διεθνή οικονομικά κέντρα.Στην πραγματικότητα, τα μεγαλύτερα έσοδα θα διοχετεύονται στους διαχειριστές πολυεθνικών/ υπερ-ταμείων και τα ψίχουλα στα κρατικά ταμεία.
Μια από τις βασικές αποφάσεις είναι το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019 Πηγή: www.lifo.grΠάγωμα 145,8 εκατ. ευρώ αλλά να πουλάει η κυρα Μέρκελ, ο κυρ Σαλβίνι και οι Ισπανοί τα οπλα τους στους τουρκαλάδες.Εεε ΟΧΙ ρε μάγκες.ΟΧΙ!