Spiegel: Monopoly στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Spiegel: Monopoly στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο της Κύπρου Facebook Twitter
0

Με αφορμή την αναμενόμενη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο γερμανικός Τύπος σήμερα αναφέρεται στο φυσικό αέριο της Κύπρου.

Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται εκτενώς στη διένεξη Τουρκίας-Κύπρου για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου ανοιχτά της Μεγαλονήσου είναι: ZDF «Σε ποιόν ανήκει το φυσικό αέριο στις ακτές της Κύπρου;», Frankfurter Allgemeine Zeitung «Διένεξη για κοιτάσματα φυσικού αερίου», Spiegel Online «Monopoly στη Μεσόγειο», Frankfurter Rundschau «Η Τουρκία και η διένεξη για το φυσικό αέριο με την Κύπρο: Μια διένεξη που φθάνει μέχρι την Ελλάδα».

Spiegel Online: «Monopoly στη Μεσόγειο»

Το Spiegel Online αναφέρει σε άρθρο με τίτλο «Monopoly στη Μεσόγειο» ότι «Στην ανατολική Μεσόγειο διάφορες χώρες ερίζουν για τον έλεγχο τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

«Ιδίως όμως μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας διακυβεύονται πολλά. Την ώρα που στις ακτές της Μεσογείου εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν τις διακοπές τους εκτυλίσσεται καθημερινά το προσφυγικό δράμα και στο παρασκήνιο οι θαλάσσιες περιοχές έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης.

Από τη μια πλευρά η Τουρκία και η ευνοούμενή της τουρκοκυπριακή πλευρά και από την άλλη η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα. Οι δύο αντίπαλοι διεκδικούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της θαλάσσιας περιοχής. Παράλληλα όμως η υπόθεση αποτελεί ζήτημα επιρροής και κύρους».

Η Frankfurter Rundschau από την άλλη σημειώνει: «Οι κυρώσεις θα έπλητταν την εξασθενημένη τουρκική οικονομία. Ίσως για αυτό το λόγο ο Μουσταφά Ακιντζί προτείνει τώρα μια συνεργασία. Είναι όμως μάλλον απίθανο η πρόταση να οδηγήσει σε εκτόνωση. Διότι το ζητούμενο δεν είναι η συμμετοχή του Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από την εξόρυξη φυσικού αερίου, κάτι για το οποίο η Λευκωσία έχει ήδη δεσμευθεί στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Μεγαλονήσου.

Ο πυρήνας της διένεξης είναι οι απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία θα έπρεπε να διαπραγματευθεί με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό, μιας και η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία διατηρώντας σχέσεις μόνο με την αυτοαποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου" στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ