Κύπρος: Στη Ρωσία η απόφαση για εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα - Ξεκινά η παράδοση

Κύπρος: Στη Ρωσία η απόφαση για εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα - Ξεκινά η παράδοση Facebook Twitter
0

Στα χέρια της Ρωσίας βρίσκεται η απόφαση για την εγκατάσταση ή όχι των S-400 στην κατεχόμενη Κύπρο.

Εάν η Μόσχα δεν βάλει βέτο σε μια τέτοια εξέλιξη, κάτι που μπορεί να συμβεί νομικά μέσω του συμβολαίου μεταξύ των δυο χωρών, τότε οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία απειλούνται με ρήξη.

Το Ισραήλ, παρότι έχει καλυφθεί στο επίπεδο της αεράμυνας μέσω των αμερικανικών patriot και άλλων πυραυλικών συστημάτων δικής του κατασκευής, είναι εμφανώς ενοχλημένο από την ενδεχόμενη ανάπτυξη των S-400 εντός ολίγων ημερών στην Τουρκία. Μάλιστα, εάν η Άγκυρα τους εγκαταστήσει στην Κύπρο, είναι πρόδηλο, όπως τονίζεται από στρατιωτικές πηγές, ότι «κόβεται το οξυγόνο και μπλοκάρεται ο εναέριος χώρος του Ισραήλ προς την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ περιορίζονται οι οδοί εναέριων επιχειρήσεων προς την Τουρκία μέσω Συρίας ή μέσω περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας».

Εντωμεταξύ, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 πρόκειται να φορτωθεί την Κυριακή σε ειδικά αεροσκάφη και θα φτάσει στην Τουρκία τη Δευτέρα με τη συνοδεία εννιά Ρώσων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα επιβλέπουν την διαδικασία εγκατάστασης τους.


Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και το Κογκρέσο, επαναλαμβάνουν πως αν η Τουρκία παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους, τότε θα εξέλθει του προγράμματος παραγωγής των μαχητικών F-35 και θα της επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.


Με πληροφορίες από sigmalive/alphanews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ